BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.436,75
ÖĞRETMEN

YÖK'ten yeni ÖYP programı

YÖK Başkanı Yekta Saraç, öncelikli bazı alanlar için İhtisaslaştırılmış Öğretim Üyesi Programı yapılacağını açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı”nın (ÖYP), “İhtisaslaştırılmış Öğretim Üyesi Programı” olarak şekillendirileceğini bildirdi.

Başkan Saraç, YÖK Konferans Salonu’nda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı veteriner, ziraat ve su ürünleri fakültelerinin dekanları toplantısında, bugün itibarıyla yükseköğretiminde 109 devlet ve 84 vakıf olmak üzere 193 üniversitede, yaklaşık 6 milyon 800 bin öğrenci bulunduğunu söyledi.

Üniversitelerde 35 ziraat, 27 veteriner, 16 su ürünleri ve 3’ü vakıf üniversitelerinde olmak üzere 8 tarım ve doğa bilimleri fakültesi bulunduğunu ifade eden Saraç, ziraat fakültelerinde 30 bin 220, veteriner fakültelerinde 11 bin 854, su ürünleri fakültelerinde bin 500, tarım ve doğa bilimleri fakültelerinde ise 600 öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.

 YÖK ÜNİVERSİTELERDEN BİLGİ İSTEDİ

Ziraat fakültelerinde 2 bin 470, su ürünlerinde fakültelerinde 500, veteriner fakültelerinde bin 775, tarım ve doğa bilimleri fakültelerinde ise yaklaşık 140 öğretim elemanının görev yaptığını dile getiren Saraç, bu fakültelerde, özellikle son yıllarda istihdam başta olmak üzere büyük sorunlar yaşadığına işaret etti. Bunun öğrenci talebini de olumsuz etkilediğine dikkati çeken Saraç, sorunları sadece kontenjana indirgememek gerektiğini, daha derin ve yapısal sorunlar bulunduğunu kaydetti.

YÖK’ün bu konuda planlama yapması gerektiğini vurgulayan Saraç, tarım ve gıda, su ürünleri ve hayvancılığın ülke için önemine işaret etti.

YENİ KURULMUŞ ÜNİVERSİTELER ÖNCELİKLİ ALANLARA ODAKLANACAK

Bu önemli alanların bilimsel zeminde ele alınması ve geliştirilmesi gerektiğini belirten Saraç, “Sizinle bugün burada başka bir faaliyetimizi de ilk kez paylaşmak isterim. Yeni ve yenilikçi YÖK olarak, birçok ilke imza attık, atmaya da devam ediyoruz. Bu kapsamda yükseköğretimde ülkemizin öncelikli alanlarında öğretim üyesi istihdam etmek üzere bir program başlatıyoruz” diye konuştu.

 Saraç, 10. Kalkınma Planında da “Üniversitelerin İhtisaslaşması”nın planlandığını anımsatarak, hazırlanan yeni YÖK Yasası’nın bu çerçevede yaklaşım öngördüğünü aktardı.

Sürecin yasalaşmasını beklemeden görev tanımları, yetki ve yetkinlikler kapsamında gereğini yapma yönünde hareket ettiklerini belirten Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversitelerimizin ihtisaslaşmasına yönelik olarak yükseköğretim sistemimizdeki özellikle yeni kurulmuş üniversitelerimizin ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda odaklanmasını ve buna yönelik öğretim üyesi ihtiyacının da bir politika dahilinde karşılanmasını öngörüyoruz. Örneğin Bursa Teknik Üniversitemizin ‘Robotlar ve Akıllı Sistemler’de, Bandırma On Yedi Eylül Üniversitemizin ‘Akıllı Ulaşım Sistemleri’nde, Sinop Üniversitemizin ‘Sürdürülebilir Çevre Teknolojileri’nde ihtisaslaşmasını planladık. Bu kapsamda çok iyi bilinen ÖYP’yi, ‘yönlendirilmiş’ yani ‘İhtisaslaştırılmış Öğretim Üyesi Programı’ olarak şekillendiriyoruz.”

Programa kabul edilen araştırma görevlileri ve araştırma görevlilerinin, lisansüstü eğitimleri sonrası istihdamedilecekleri kadrolarının bulunduğu üniversitelerin rektörleriyle bugün saat 17.00’de bir araya geleceğini bildiren Saraç, aynı amaca yönelik olarak, Kalkınma Bakanlığı ile özellikle 2006’dan sonra kurulan ve şehir ve bölge odaklıüniversitelerin ihtisaslaşmalarında, bölgesel kalkınmaya katkıyı daha belirgin kılmaya yönelik program üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

 Üniversitelerin misyon farklılaşması konusundaki ısrarlarının, aslında doğrudan toplantıyla ilgili olduğunu dile getiren Saraç, diğer birçok meslek alanında olduğu gibi tarımda da iyi eğitimli ve deneyimli elemanların sistemde tutulmasının, sistemin verimli kılınması ve artan kalitede işlev görebilmesi için gerekli olduğunu vurguladı.

ZİRAAT, VETERİNERLİK VE SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTELERİ

Ziraat, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerine ilginin ve programlardaki kalitenin artırılmasına yönelik çalıştıklarını kaydeden Saraç, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu programların bulunduğu tüm üniversitelerimize dün bir yazı gönderdik. Bu yazımız kapsamında bu programlarımızla ilgili performans bilgilerini talep ettik. Gelecek geri bildirimler kapsamında öğrenci kontenjanları da dahil önemli değişiklikler ve teşvikleri uygulama aşamasına hızla geçeceğiz. Tarımın ülke ekonomisindeki değişen rolü, küresel gıda güvencesi ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi yükseköğretimde bu konuda değişimi zorunlu kılıyor.”

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR