BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.398,66
MEMUR

Vefat eden 3 eşten de dul aylığı alınır mı?

Eşi vefat etmiş ve çocuklarıyla ortada kalmış yüzlerce kadın bu sorunun cevabını çok merak ediyor, ölen 3 kocadan da dul aylığı alınır mı? İşte cevabı...

Sosyal Güvenlik Reformu öncesinde karşılaşılan bir durumda farklı sosyal güvenlik sistemlerinden ayrı ayrı aynı anda dul ve yetim aylığı alınabilmekteydi.

BU TARİHE DİKKAT!

1.10.2008 gününden önce vefat etmiş kaç eş (karı-koca) varsa hepsinden dul aylığı alma hakkı vardır.

Yaygın bir kanaatte dul aylıklarını sadece kadınların alacağıdır. Dul aylığını erkekler de almaktadır. Bazı durumlarda farklı zamanlarda evlendiği kocası ölen kadınlar her kocasından dul aylığı alabilmektedirler.

Her üç eşi de 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 öncesi vefat etmiş olan bir bayanın ölen eşlerinden biri SSK'lı, diğeri Bağ-Kur'lu (vefat etmiş) ve sonuncus da Emekli Sandığı emeklisi olan bayan her üç aylığı da isteyebilmektedir. Kanunun yürürlüğünden sonra tercih hakkı olmakla birlikte Kanun öncesinde her üçünü de almak mümkündür.

5510 SAYILI KANUN NE DİYOR?

5510 sayılı Kanun 1.10.2008 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, daha önceki 1479 sayılı Bağ-Kur, 506 sayılı SSK ve 5434 sayılı Emekli Sandığı uygulamaları gereğince dul kalan bayan bundan sonra evlenmediği takdirde hem Bağ-Kur'lu hem SSK'lı hem de Emekli Sandığı Kanununa tabi eşinden üç dul aylığı alma hakkına sahiptir.

Bu durum pek fazla bilinmediği ve SGK da müracaat olmadan aylık bağlamadığı için 5 yıllık zamanaşımı süresine dikkat edilmelidir.

kaynak: sgkrehberi

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR