BIST 10.241
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.395,91
GÜNCEL

Terörle mücadele eden askere yeni haklar!

Hükümet tarafından Meclis’e sunulan torba kanun ile terörle mücadeleye katılan askerî personele, daha önce MİT personeline tanınan teminata benzer bir hukuki teminat sağlanması öngörülüyor.

Torba kanunla birlikte birçok kurumlarda yeni düzenlemeye gidildi. Bunlardan biri de askeri personelle ilgili. Terörle mücadele eden askeri personellere artık hukuki teminat geliyor. İşte detaylar...

İllerde icra edilecek görevler çerçevesinde askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri ve ilgili kamu kurumları arasındaki koordinasyon valiler tarafından sağlanacak. Askeri birliklerin belirli görevleri genel kolluk kuvvetleriyle birlikte yapması halinde ise komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilecek.

BAKANLAR KURULU KARARIYLA GÖREVLENDİRME

Genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda, terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri görevlendirilebilecek.

İSTİHBARAT BİLGİLERİNDE YENİ DÜZENLEME

Yetkili birlik komutanının verilen görevleri yerine getirirken ihtiyaç duyduğu istihbarat bilgileri, istihbarat birimleri tarafından yetkileri kapsamında öncelikle toplanacak ve gecikmeksizin paylaşılacak.

YETKİLİ BİRLİK KOMUTANININ EMRİ YETECEK

Terörle mücadele operasyonlarında gecikmesinde sakınca bulunan hallerde güvenlik kuvvetlerinin elinden kaçmakta olan kişilerin izlenirken girdikleri konuta, işyerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlara yetkili birlik komutanının yazılı emriyle girilebilecek. TSK personelinin terörle mücadele kapsamındaki faaliyetleri askerlik hizmet ve görevlerinden, bu faaliyetler sebebiyle işlendiği iddia edilen suçlar ise askeri suç sayılacak.  Böylece verilen görevlerin yerine getirilmesi sırasında işlendiği iddia olunan suçlar hakkında yapılacak soruşturma ve kovuşturma askeri yargı makamlarınca yürütülecek.

SORUŞTURMA İZNİ OLACAK

Terörle mücadele operasyonları sırasında işlendiği iddia edilen suçlar sebebiyle soruşturma izni verilene kadar yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulamayacak. Terörle mücadele kapsamındaki görevler  yerine getirilirken, görevin niteliği gereği verilen zararlar Devlet tarafından karşılanacak.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR