BIST 9.890
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.450,03
İŞÇİ

Taşeron işçiye kadroda son durum ne?

Taşeron işçilere kadroda son durum ne? Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak? Taşeron işçilerin son durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi memurhaber.com'da.

Taşeron işçiler taşerona kadroda son durumu merak ediyor. Taşeron işçilerin kadrosu kamudaki FETÖ operasyonları sona erdikten sonra netleşecek. Taşerona kadro ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu. Taşeron işçinin kadrosu ile ilgili ayrıntılı bilgi memurhaber.com'da.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI

Hükümet, kamu kurumları ve belediyelerdeki 720 bine yakın işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi yönetimince yürütülen çalışmaya "güvenlik" hassasiyeti nedeniyle İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:

SINAV ZORUNLU OLACAK: Mesleki bilgi, donanım esas alınacak, sınav zorunlu olacak. Güvenlik hassasiyeti nedeniyle kadroya geçiş sınavını belediyeler değil kamu kurumları yapacak.

KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ: Kadroya geçişte kademeli geçiş sistemi uygulanacak. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak.

BELEDİYELER İÇİN ÖZEL FORMÜL: Belediyede çalışan taşeronlar kamu tarafından kurulan şirketlerde kadroya alınacak. Özellikle bölgedeki belediyelerdeki yapılar dikkate alınarak kapsamlı bir inceleme yapılacak. İçişleri Bakanlığı'nca dolaylı dolaysız terör bağlantısı tespit edilenlerle sözleşme imzalanmayacak.

TALEBE GÖRE ALINACAK: Taşeron firmalar eliyle güvenlik, temizlik, ulaştırma ağırlıklı işlerde çalışan personel kamu kurumundan gelen talebe göre, kademeli olarak işe alınacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI: Kamuda istihdam edilecek taşeronlar için güvenlik soruşturması esas olacak. Normalde işe alırken adli sicil kâğıdı yeterli oluyor. Ancak bu kez bulundukları görevler, iller birçok başlık dikkate alınarak ayrıntılı inceleme yapılıyor. Bu süreçte milli güvenliği tehlikeye sokacak eylem, işlemlerde bulunanlarla sözleşme imzalanmayacak.

İŞ AKDİ FESHEDİLECEK: Özel sözleşmeli personele İş Kanunu'nda olduğu gibi iş akdinin feshine yönelik maddeler de ayrıntılı şekilde ortaya konulacak. Terör başta olmak üzere devlete karşı eylemlere giriştikleri belirlenenlerin iş akdi feshedilecek. Herhangi bir örgüt ve yapının emir, talimatı ile hareket eden, yardım eden, kamu kaynaklarını bunlara kullandıran tek bir kişi dahi kadroya alınmayacak. Yetkili amirler tarafından gerekli işlemler yapılarak sözleşmeleri iptal edilecek.

BELİRSİZLİKLER ARTADAN KALKIYOR: Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlikler ortadan kaldırılıyor. Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.

TAŞERONA KADRODA İNCE HESAP

Üst düzey bir hükümet yetkilisi hükümetin işçilere verdiği sözü tutacağını belirterek, gecikmenin nedenini şu sözlerle anlattı:

"Birincisi sınavı kim, nasıl yapacak? HDP'li belediyelerle ilgili sıkıntılar var. Ancak sadece Doğu ve Güneydoğu meselesi değil. İstanbul, Ankara diğer şehirlerdeki belediyelerde çalışanlar konusunda da hassasiyet gerekiyor. Kadroya alınca çalışacaklar mı endişesi var. Taşeron işçi hafta sonu da geliyor ancak memur olan gelmiyor. Kadroya alındıklarında hizmet kalitesi açısından sorun yaşanacak mı? Bir işçi hangi hallerde işten çıkarılabilecek? sözleşmeli personel konusunda farklı modeller var. Biz tüm bu incelikleri dikkate alarak bir model ortaya koymak zorundayız. Kamuda, belediyede hizmet kalitesini aşağı çekmemek için ilgili yasalara uygun bir çalışma yapıyoruz."

BAŞBAKANLIK GENELGESİ DİKKATE ALINIYOR

Taşeron işçilerin kadroya alınmasında da Başbakanlık genelgesi dikkate alınıyor. "Milli güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları" hakkında da Başbakanlık genelgesine dayanarak idari ve adli işlem başlatılıyor. Paralel Yapı üyeleri ve terör örgütü PKK sempatizanları ile bu örgütlere yardım edenler araştırılıyor. Bu tür yapılarla eylem birliği içinde olduğu tespit edilen kamu çalışanları hakkında amirler idari soruşturma yürütebiliyor. PKK, DHKP-C, Paralel Yapı dâhil tüm örgütler genelge kapsamına alınırken, dışarıdan hizmet alımı yoluyla çalışanlar hakkında da titizlikle incelenmesi talimatı verilmişti...

TAŞERON İŞÇİ İÇİN EK DÜZENLEME 

Bakan Ağbal, taşeronla ilgili olarak, "İlave çalışma ihtiyacı ortaya çıktı. Üzerinde çalışıyoruz" dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt'ta gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Ağbal, bir gazetecinin, "Taşeron firmalarda çalışanların kamuda istihdam edilmesine yönelik çalışmalarda son durum nedir?" şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi: "Taşeronlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kapsamlı bir düzenleme yapılıyor. Bu düzenleme aynı zamanda kamuda yeni bir istihdam modelinin de getirilmesine vesile oluyor." Çalışmalar tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamaları yapacaklarını belirten Ağbal, "Hükümet olarak, taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımızla ilgili bir vaadimiz var. Bu vaadi hayata geçireceğiz, ama burada bir taraftan kamu kurumlarının ihtiyaçları karşılansın diğer taraftan da çalışanlarımız uygun koşullarda bu yeni sisteme geçsinler istiyoruz. Bunun için bir süre bu çalışmalar devam edecek" diye konuştu. 

CUMHURBAŞKANI'NDAN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili konuştu. İşte taşeron işçilerin heyecanla beklediği kadro için Erdoğan'ın açıklamaları...

Taşeron işçilerin beklediği açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Kamuya geçmeyi bekleyen yaklaşık 720 bin taşeron işçi, 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası kadro sürecinin bu durumdan nasıl etkileneceği konusunda yetkililerden açıklama bekliyordu. Konuyla ilgili ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı.

FETÖ ÜYELERİ KAMUDAN TEMİZLENDİKTEN SONRA TAŞERONA KADRO VERİLECEK

Cumhurbaşkanı, kamu kurumlarındaki FETÖ unsurlarının temizlenmesinin ardından taşeron şirketlerin ele alınacağını ve sonrasında taşerona kadro konusunun gündeme geleceğini söyledi.Başbakan Binali Yıldırım hain darbe girişiminden birkaç gün önce taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsünde kamuda istihdamına ilişkin sürecin 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacağını açıklamıştı.

Darbe girişimi sonrasında başlatılan kamuda açığa alınan personel sayısı 70 bine yaklaşmış durumda. 667 sayılı KHK ile kamuda FETÖ/PDY, PKK gibi örgütlerle bağlantısı tespit edilen memur ve diğer kamu görevlilerinin tamamı atılacak. İşten atılan kamu personeli sayısı kadar da yeni memur alınacak. Alımlarda KPSS’nin yanı sıra geniş çaplı güvenlik araştırması yapılacağı belirtiliyor.

FETÖ BAĞLANTILI TAŞERON ŞİRKETLER AYIKLANACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak "15 Temmuz süreci de göstermiştir ki Fethullah Gülen Terör Örgütü’nün kamu kurumlarından kısa sürede tamamen temizlenmesi gerekiyor. Devletin birlik ve beraberliği için şer odakları ortadan kaldırılacak. Boşalan kadrolara eğitimini tamamlamış mezun öğrenciler yerleşecek.

Kamu kurumlarının temizlenmesinin ardından taşeron firmalara geçilecek. FETÖ ile bağlantısı olan taşeron şirketler ayıklanacak. Sonrasında ise söz verdiğimiz gibi taşerona kadro konusu ele alınacak. Ancak bu biraz zaman alacak" şeklinde açıklamalarda bulundu. 
Taşeron işçiler bu açıklama ile biraz rahatladıklarını ancak sürecinin uzayacağı endişesine kapıldıklarını ifade ediyorlar. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR