BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
İŞÇİ

Taşeron işçilere kadro verildi Davutoğlu'ndan son açıklama!

Taşerona kadro verildi son dakika taşeron kararını Başbakan Ahmet Davutoğlu "Kamuda çalışan tüm taşeron işçileri kadroya alıyoruz. Hem asıl hem de yardımcı işlerde çalışan işçilerimizi kadroya almaya karar verdik. " diye duyurdu.

Taşeron işçiye kadro verildi son dakika taşeron kararını Başbakan Ahmet Davutoğlu duyurdu.

TBMM Bakanlar Kurulu'nda dün taşeron işçilere karar konusunda net bir açıklama yapılmamıştı. Başbakan Davutoğlu, taşeron işilere kadro verilmesine ilişkin bugün, "Kamuda çalışan tüm taşeron işçileri kadroya alıyoruz Hem asıl hem de yardımcı işlerde çalışan işçilerimizi kadroya almaya karar verdik.Böylece dışarda kalan tek bir taşeron işçi kalmayacak" açıklamasında bulundu.

TAŞERONA KADRODA ASIL İŞ YARDIMCI İŞ AYRIMI YAPILMAYACAK
Kamuda çalışan 740 bin taşerona kadro yolu gözüktü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, sürpriz bir açıklama yaparak, “Asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz. Ayrıca, yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu kamuda 650 bin alt işveren bulunduğunu, başka tanımlamalar altında çalışanlarla birlikte rakamın 740 bine çıktığını belirtmişti.

İLK AŞAMADA 200 BİN KİŞİ

Bu durumda ilk aşamada kamuda asıl işi yapan 150-200 bin çalışanın kadroya alınması öngörülüyor. Sonrasında ise aşamalı olarak diğer çalışanların kadroya alınması planlanıyor.

İŞTE BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısındaki toplantısında öne çıkan detaylar şöyle:

"ASIL İŞLERDE ÇALIŞAN PERSONELİMİZİ KAMUYA ALIYORUZ"

"Asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz. Ayrıca, yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah.Söz konusu çalışanlarımız, özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler. Bu süre içerisinde herhangi bir suistimale izin vermeyeceğiz.”

"YARDIMCI İŞLERDE ÇALIŞANLARI DA KAMUYA ALMAYI KARARLAŞTIRDIK"

"Vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen, adalet gereği bir karar daha aldık. Ayrıca yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler.

"EMEKLİLİK HAKKINI ELDE ETMEMİŞ ÇALIŞANLARIMIZI DA KAMUYA ALACAĞIZ"

Önümüzdeki günlerde Meclis'e sunacağımız yasa tasarısı ile kamuda asıl işlerde ya da yardımcı işlerde çalışıp, emeklilik hakkını elde etmemiş çalışanlarımızı da kamuya alacağız. Bütün emekçilerimize selam olsun. Söz konusu çalışanlarımız aldıkları ücretlerle birlikte, çalıştıkları yerde kalmaya devam edecekler."

700 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİREN KARAR

CNN Türk'te konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, "Aslında beklenen 150 -200 bin işçiyi ilgilendiren bir açıklama bekliyorduk ama Başbakan daha geniş kapsamlı bir açıklama yaptı. Bundan sonra nasıl kadroya alınacaklar, nasıl bordrolama işlemi yapılacak, bunların hepsi bir süreç, hepsini takip edeceğiz. Bütün bunlar yasal düzenlemelerle belirlenecek. 700 bin kişiyi yakından ilgilendiriyor yaklaşık" yorumunu yaptı. 

1,5 YILDIR BEKLENEN BİR KARAR

Bir televizyon kanalına konuşan Prof. Dr. Cem Kılıç, bu düzenlemenin 700 bin kişiyi kapsadığını ifade etti. 

Prof. Dr. Kılıç, düzenlemenin bütçe üzerinde kayda değer bir etkisinin olmayacağını, hatta olumlu etkisinin olacağını kaydetti.

Kılıç açıklamasının devamında "Yaklaşık 1.5 yıldır biz bunu bekliyorduk. Çok önemli bir karar alındı" dedi. 



TAŞERONA KADRO KONUSUNDA KURTULMUŞ'TAN '1 KASIM' AÇIKLAMASI
Taşeron kadro ve taşeron asıl işçi listesi kimleri kapsıyor sorununu sorulduğu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili olarak da kanun düzenlemesi üzerinde ise çalışma devam etmekte" demişti.

TAŞERON İŞÇİLER HANGİ KURUMLARA ALINACAK?
Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor. Kamu kurumları inisiyatif kullanarak taşeron işçi çalıştıramayacak. İşçilerin kadroya alınacağı kurumlar arasında Meclis, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, HSYK, MİT, bakanlıklar, Emniyet ve Hazine de yer alıyor. Hükümet, alt işverenlik kapsamında asıl işlerde çalışanların kadroya alınma koşulları, süre, uygulamaya ilişkin esasları belirledi.

Taşeron işçiye kadro konusunda bazı başlıklar şöyle:

-Yasal düzenlemenin ardından kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya alınmaya başlayacak.

-Belirlenen koşulları taşıyan işçiler incelemenin ardından 3 ay içinde kadroya alınacak.

-Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor.

-Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik ortadan kaldırılacak. Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.

-Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerden belli özellikleri taşıyanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

-TAŞERON İŞÇİ SOSYAL HAKLAR İYİLEŞİYOR İZİNLER ARTACAK
Yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek, yıllık izinlerde de düzenlemeye gidilecek. Esas işte taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak.

-Kadroya alınması için işçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.

-KPSS ŞARTI KALDIRILIYOR!
Kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılırken, düzenlemenin kapsamı geniş tutulacak.

-Belediyeler, il özel idarelerinin en yüksek karar organının talebiyle belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Belediyelere ait şirketlerde ihale yoluyla çalışanlara kadro verilmeyecek.

-Kamu kurumları inisiyatif kullanarak taşeron işçi çalıştıramayacak. Yeni dönemde kamuda taşeron ancak teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde çalıştırılabilecek. Bazı meslekler ise onaya tabi olacak.

TAŞERON İŞÇİLERİN İZİNLERİ ARTACAK
Takvim'de yer alan habere göre, yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek, yıllık izinlerde de düzenlemeye gidilecek. Esas işte taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak.

EMEKLİLİK ŞARTI YENİDEN DÜZENLENDİ
Kadroya alınması için işçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor. Kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılırken, düzenlemenin kapsamı geniş tutulacak.

BELEDİYE İŞÇİLERİNİ NELER BEKLİYOR?
Belediyeler, il özel idarelerinin en yüksek karar organının talebiyle belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Belediyelere ait şirketlerde ihale yoluyla çalışanlara kadro verilmeyecek.

TAŞERONA KADRO KONUSUNA İLİŞKİN İLK ADIM 2014'TE ATILDI
Devlette çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili ilk gelişme 2014 yılının Eylül ayında yapılan düzenlemeyle oldu. O tarihte çıkarılan kanunla kamuda çalışan taşeron işçilerin asıl iş yardımcı iş ayrımına dayanarak kadroya geçirilmeleri bir takım esaslara bağlandı. Bu konuda yetki Bakanlar Kurulu’na tanındı. Ancak bir türlü kanunun öngördüğü asıl iş yardımcı iş ayrımı yapılamadı. 

Yorumlar 28 Yorum
ÇOK OKUNANLAR