BIST 9.789
DOLAR 32,59
EURO 34,99
ALTIN 2.457,94
İŞÇİ

Taşeron işçiler için Bakan Çelik'ten son açıklama

Taşeron işçilerin kadro durumunu değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hem umut verdi hem de sabır istedi...

Çelik, bir gazetecinin ''taşeron işçilerle ilgili süreci'' sorması üzerine, ''Zor süreç, tarafları olduğu için zor süreç'' diye konuştu. Alt işveren bünyesinde çalışan işçilere halk tabiriyle ''taşeron işçi'' denildiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti:

BU MESELEYİ ÇÖZECEĞİZ

''Bununla ilgili düzenlemeleri yaparken tabii ki çalışan vatandaşlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Diğer taraftan sendikalarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

Üçüncü ayak ise işverenler. İşverenler de iki kısma ayrılıyor, alt işverenler ve asıl işverenler. Bir de işin hükümet kanadı var tabii. Baktığınız zaman taraflar çok yoğun. Herkesin farklı bir görüşü var. Asıl işveren, bu konuda çok fazla sorumluluk üstlenmek istemiyor. Alt işveren, kamu ihaleleriyle ilgili sorun yaşadığını ifade ediyor, süre ve maliyetler itibarıyla. Ve asıl işverenle sorun yaşadığını ifade ediyor.

Sendikalar özellikle kamu ağırlıklı sendikalar tazminat haklarıyla ilgili 'Biz kıdem tazminat sisteminden memnunuz' diyorlar. Ama alt işverenin yanında çalışan taşeron işçiler 'Biz hiçbir şey almıyoruz. Biz 11,5 ay çalışıyoruz, bize tazminat yok. 12 ay çalışıyorsanız tazminat var.

Böyle adalet olur mu' diye soruyorlar. Şimdi herkesin cephesinde konu yaşadıkları şartlar gereği farklı görülüyor, farklı değerlendiriliyor.'' Konuyu bir noktaya getirip çözüme kavuşturma mücadelesi verdiklerini belirten Çelik, ''Mesafe almadık mı? Aldık. Bu dönem içinde çözülmesi gereken bir konu olduğunu da söyledik. Yani bir taraf diyor ki 'Çözün gitsin.' Bizde de o irade var ama geniş bir mutabakatı sağlayarak çözmek, işin doğrusu, yeni yeni çözüm önerileri tartışmamak, yeni yeni çözüm paketleri üzerinde çalışmamak için büyük ölçüde mutabakat sağlamak gerekiyor. İşin zorluğu burada. Ama inanıyorum ki sona gelmiş bulunuyoruz, bu meseleyi çözeceğiz'' ifadesini kullandı.

HABER-İŞ'E YAPILAN SİLAHLI SALDIRI

Çelik, ''Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Merkezi'ne saldırı düzenlendi, Genel Başkanı aradınız mı'' sorusu üzerine, sendikaya geçmiş olsun dileklerini iletti. Konunun adli ve idari olduğunu dile getiren Çelik, ''Mutlaka savcılar el koymuşlardır. Protokol için Bakanlığa geldiğimde arkadaşlarımız bu haberi verdiler. Henüz arama imkanım olmadı ama toplantı sonrasında hemen arkadaşlarla irtibata geçeceğiz. Konunun içeriği hakkında bilgimiz yok'' diye konuştu.

Yorumlar 146 Yorum
ÇOK OKUNANLAR