BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,00
GÜNCEL

SGK dul aylığını erkekler alabilir mi?

SGK dul aylığı genel olarak hep kadınlara verilen bir maaş olarak bilinse de erkeklere de dul aylığı bağlanabiliyor... İşte detaylar...

Erkekler de SGK'nın sadece kadınlara bağladığı sanılan dul aylığından faydalanabiliyor. Sigortalı karısı vefat eden erkek de sigortalı kocası vefat eden kadın gibi, bir başkasıyla resmi nikah yapmadığı sürece dul aylığı alabilir.

Sosyal güvenlik sisteminin uygulamasında bazı istisnalar hariç kadın-erkek ayırımı yoktur. Dul bir kadın ne ise dul erkek de aynıdır. Birçok kişi bu konuyu atlıyor. Dulluğun sadece kadınlara has olduğu zannediliyor. Oysa erkekler için de durum farklı değil. Bu nedenle sigortalı karısı vefat eden erkek de resmi nikah yapmadığı sürece dul aylığı alır.

RESMİ NİKAH AYLIĞI KESİYOR
Resmi nikahla aylık kesilir. Evlilik, boşanma, ölümle sona ererse dul aylığı tekrar başlar. Yetim maaşı hakkı var Sosyal güvenlik mevzuatımız gereğince bir kadın veya erkeğin vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alabilmesi için resmi olarak nikahlanmaması yeterli. Başkaca bir şart yok.



YETİM AYLIĞI NASIL BAĞLANIR?
Sosyal Güvenlik Hukuku gereğince, boşanma ile resmi nikahı biten kadm veya erkeğe varsa vefat etmiş ana-babası üzerinden yetim aylığı bağlanabileceği gibi eğer ilk evliliği varsa ve ilk eşi vefat etmişse onun üzerinden dul aylığı alma hakkı da ortaya çıkar. Başka kadınla yaşarsa Boşanan kadın veya erkek boşanma tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) müracaat ederse kendisine dul veya yetim aylığı bağlanır. Boşandığı eşiyle aynı evi paylaşırsa yetim aylığı kesilir. Yani yasaya göre; eşle fiilen birlikte yaşama şartı var. Başka erkekle veya kadınla yaşarsa aylık kesilmez. Çünkü, kanun sadece boşandığı eşiyle birlikte yaşaması halinde dul-yetim aylığının kesilmesini öngörüyor.


YASA NE DİYOR?

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 'Gelir ve aylık bağlanmayacak haller' başlıklı 56'ncı maddesinin son fıkrasına göre; "...Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınır" hükmü getirilmiştir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR