BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
MEMUR

Memurlar AGİ'yi kaç çocuk için alabilir 2016 asgari geçim indirimi

'Asgari geçim indirimi ne kadar' sorusu devletin aile yardımından faydalanmak isteyen memurların en çok merak ettiği konu... Peki kaç çocuk için AGİ'den faydalanabilirsiniz? İşte cevabı...

Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte aile yardımı ödenmekte ve aylıklarından kesilen gelir vergisinden indirilen Asgari Geçim İndirimiiçin çocuk sayısı sınırlaması nasıl? Bir memur kaç çocuk için AGİ alabilir? İşte yanıtı...

Aile yardımı ödeneği ve asgari geçim indirimi miktarlarını etkilemesi nedeniyle, çocuk unsurunun Devlet memurlarının aylık net maaş miktarlarını olan etkisi çocukların sayısına göre değişiyor.

Devlet memurları; öz, üvey veya evlat edinmiş olduğu çocuklarından dolayı, bazı şartların varlığı halinde aile yardımı alabilmektedir.

Çocuk sayısı, aile yardımının ödenmesi bakımından herhangi bir sınırlamaya tabi değildir. Çocuk sayısı ne kadar olursa olsun, aile yardımı ödenebilecek şartları taşıyor olmaları durumunda her çocuk için memur aile yardımı alabilir.

72 aylık ve daha küçük olan çocuklar için ödenecek aile yardımının miktarı, daha büyük olan çocuklar için ödenecek miktarın iki katı olmaktadır. Bu şekilde ödemede de, çocuk sayısı bakımından herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

2016 yılının ilk altı ayı için geçerli olan belirlemelere göre, aile yardımı ödenebilecek nitelikteki çocuklardan;

-72 ay ve daha küçük olan her bir çocuk için 44,40 TL,

-72 aydan büyük her bir çocuk için 24,20 TL

tutarında, memura her ay aile yardımı ödenir.

Aile yardımı ve yararlanma usulü konulu haberimiz için tıklayınız…

Çocuktan dolayı asgari geçim indirimi

Çalışanlar, çocuklarından dolayı asgari geçim indiriminden yararlanmakta, bu indirimin miktarı ne kadar fazla ise ilgili personelin net maaşı da o kadar artmaktadır.

Devlet memurları, birlikte oturdukları veya baktıkları (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlar dahil) çocuklardan dolayı, bazı şartların varlığı halinde asgari geçim indiriminden yararlanabilmektedirler.

Çocuk sayısı, asgari geçim indirimi uygulaması bakımından sınırlamaya tabidir. Çünkü, Gelir Vergisi Kanununa göre; çalışanın kendisi için %50, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için %10, ilk iki çocuk için %7,5, üçüncü çocuk için %10, diğer çocuklar için %5 oranı esas alınarak asgari geçim indirimi miktarları belirlenmekte olup, asgari geçim indirimi en çok asgari ücretten kesilen gelir vergisi (%15) tutarı kadar olmaktadır.

Bu itibarla, Asgari Geçim İndirimi miktarının asgari ücretten kesilen gelir vergisi miktarını aşamayacak olması, indirim kapsamında değerlendirilecek çocuk sayısının da sınırlanması anlamına geliyor.

2016 yılı için geçerli olan belirlemelere göre;

-Eşinden dolayı asgari geçim indirimi uygulanan memur en çok 3 çocuk için (1. Çocuk 18,53 TL; 2. Çocuk 18,53 TL; 3. Çocuk 24,70 TL olmak üzere, aylık en çok 61 76 TL),

-Eşinden dolayı asgari geçim indirimi uygulanmayan memur ise en çok 5 çocuk için (1. Çocuk 18,53 TL; 2. Çocuk 18,53 TL; 3. Çocuk 24,70 TL; 4. Çocuk 12,35 TL; 5. Çocuk 12,35 TL olmak üzere, aylık en çok 86,46 TL)

asgari geçim indiriminden yararlanabilecektir.

2016 AGİ NE KADAR OLDU?

Merakla beklenen Asgari Ücret rakamının belli olmasıyla birlikte, çalışanlar hakkında 2016 yılında uygulanacak asgari geçim indirimi tutarları da netlik kazandı.

 
Aylık ücretten kesilecek gelir vergisi miktarından indirilen bir unsur olması nedeniyle, “Asgari Geçim İndirimi” tutarlarının artması, çalışanların aylık net ücretlerinin de artması anlamına geliyor.

Bir takvim yılı içinde uygulanacak aylık Asgari Geçim İndirimi tutarları, işçiler hakkında o takvim yılı başında geçerli olan aylık brüt asgari ücret miktarına göre belirlenmektedir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 yılına ilişkin asgari ücreti belirlemek amacıyla bugün yaptığı 4. toplantıda, Asgari Ücreti  1.647,00 TL olarak belirledi.

2016 yılı için geçerli olacak asgari geçim indirimi tutarları, 1.647,00 TL olarak belirlenen asgari ücrete göre hesaplanacak. Maaşınızı hesaplamak için tıklayınız ...

Açıklanan brüt asgari ücret rakamına göre çalışanlar hakkında 2016 yılında uygulanacak asgari geçim indirimi tutarlarına, memurunyeri.com olarak hazırladığımız tabloda yer verilmiştir.

EŞ VE ÇOCUK DURUMU 
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ MİKTARI-2016 





Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR