BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.435,10
EMEKLİ

Memura ek ikramiye müjdesi Resmi Gazete'de yayınlandı

Geçen hafta Meclis'ten geçen torba yasa birçok kesime müjdeler verirken memur emeklilerinin ikramiye yolunu da açtı. 30 yıldan fazla hizmeti olan ancak ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memurlara müjdeli haber geldi.

30 yıl üzeri emekli ikramiyesini nasıl alabilirim sorusu yanıt buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yayınladıktan sonra Resmi Gazete'de yürürlüğe giren kararla birlikte 30 yıl üzeri emekli ikramiyesi alınabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere ek ikramiye düzenlemesini de içinde bulunduran torba yasayı onayladı.Yasayla, 30 yıldan fazla hizmet veren ancak 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi alanlara, kalan her hizmet yılı için ek ikramiye ödenmesi yapılacak.

30 YIL EMEKLİ İKRAMİYESİ NASIL ALABİLİRİM?

Başvurular ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak. Ödemeler, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde hak sahiplerine yapılacak. Diyelim ki, 1 Şubat'ta müracaat ettiniz; mayısta ikramiyenizi alabileceksiniz. 7.500 liraya kadar olan ödemeler, 3 ay içinde yapılacak. Eğer kalan bir kısım varsa o da, gelecek yılın aynı döneminde yasal faizi bile birlikte ödenecek. Örnekle anlatayım. Hesap yapıldı ve toplam 10 bin lira ek ikramiye almaya hak kazandınız; şubatta da SGK'ya başvurdunuz. 7.500 lirasını mayıs ayında alacaksınız; kalan 2.500 lira da 2018'in mayıs ayında bir yıllık yasal faiz üzerinden ödenecek.

KİM NE KADAR ALACAK?

Memurun emekli olma yıllarına göre değişen maaşlara göre kimin ne kadar alacağı da belli oldu.

Not: Bu düzenlemeden yararlanarak emekli ikramiyesi farkı alacak olanlar için hesaplanan toplam tutar 100 TL’den az olursa, ilgililere 100 TL ödeme yapılacak.

NASIL HESAPLANACAK?
Ödemeler, görevden ayrılma tarihindeki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylığın başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak hesaplanacak. Tutarlar kişiden kişiye değişecek. 30 yılın üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015'e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek olacak. Yıllık yaklaşık 4 bin liraya varan ödemeler söz konusu olacak.

SGK BORÇ YAPILANDIRMA YENİDEN

Torba yasa yeniden yapılandırma hakkını kaybedenlere de ikinci bir şans getiriyor. Buna göre, yeniden yapılandırma kapsamında SGK ve vergi borçlarının ödemeleri haziran ayına kadar uzatılıyor. Yasayla ayrıca, bankaların kara listelerinde bulunan vatandaşları da yakından ilgilendiriyor. Düzenlemeyle, borçlarının tamamını 6 ay içinde ödeyen veya yeniden yapılandıranlar bankaların kara listesinde çıkarılıyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR