BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,02
KPSS

KPSS'ye her girene kadro ve atama var mı?

KPSS'ye giren adayların mezun olduğu bölümden alım olmaması durumunda nerelere başvurabilirler? KPSS'ye her giren aday kamuya atabilir mi? İşte cevabı...

2016 KPSS ile birlikte 2014 KPSS puanı geçerliliği sona erecek. Mayıs'ta yapılacak olan 2016 KPSS'ye girecek olan ve kendi bölümlerinden alım olmayan ya da az alım olan adaylar kaygılı... Zira atama bekleyen bu adaylar kendi bölümlerinden alım olmaması ya da az alım olması durumunda diğer bölümlere yöneliyorlar.

KPSS'ye her giren kamuya atamayabiliyor. Zira KPSS'ye girmek ve iyi bir puan almak atanmak için yeterli değil... Personel alımları aday sayısından çok daha olduğu için, alanlarında en yüksek puanları alan adaylar atanabiliyor. Peki Kamu kurumları neye göre personel alıyor?

KPSS ATAMALARINDA BAZI BÖLÜMLERDEN NEDEN ATAMA YAPILMIYOR?

Kamuya bir yıl içinde alınacak personel sayısı ve hangi unvanlara hangi bölümlerden alınacağı -istisnai durumlar- dışında bellidir. Kurumlar görev alanlarına göre kadro ve unvan oluştururlar ve bunlara ihtiyaçları göz önünde bulundurarak en uygun bölümlerden (her ne kadar bazı durumlarda başka kriterler göz önüne alınsa da) alım yaparlar. Fakat bazı bölümlerden alım yapılmaz.

KENDİ BÖLÜMÜNDEN ALIM YAPILMAYAN ADAYLAR İÇİN ALTERNATİF BÖLÜMLER

Bazı bölümlerden KPSS alımlarında az alım yapılırken bazılarından ise hiç alım yapılmamaktadır. Ancak adaylarımızın burada KPSS yerleştirmeleri ile kamuya girme hakkı yok denilemez. Çünkü KPSS tercihlerinde her öğrenim düzeyinde ve her bölümden adayın tercih edebileceği özel kodlar bulunmaktadır.

Bu kodların yer aldığı kontenjanları o öğrenim düzeyinde sınava girenler, bölümleri ne olursa olsun tercih edebilmektedir. Bu öğrenim kodları şunlardır:

lise adayları için
2001

önlisans (2 yıllık) adayları için
3001

lisans (4 yıllık) adayları için
4001

Bu kontenjanlar yüksek kapatıyor.

EN YÜKSEK KAPATAN YERLER

Tercih kılavuzlarında yer alan 2001, 3001 ve 4001 kodlarının bulunduğu kontenjanlar genel olarak en yüksek kapatan yerlerdir. Çünkü bu kontenjana tüm adaylar tercih edebilmektedir ve bölüm ayrımı olmaksızın en yüksek puana sahip olanlar bu kontenjanlara yerleşmektedir.

KPSS'DE EN ÇOK ALIM YAPILAN BÖLÜMLER HANGİLERİ?

Gelişen teknoloji, ekonomik ve siyasi gelişmeler ve yeni hizmetlerin oluşması alınan personel yapısını etkilemekte... Örneğin, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında son yıllarda inşaat ve harita mühendisi alımı yükselmiştir. Yine 4+4+4 sistemiyle sınıf öğretmenliği alımı düşmüştür. Bu durum ihtiyaçlar nedeniyle oluşmaktadır.

ALIM YAPILMAYAN BÖLÜMLER NEDEN AÇILMIŞ?

Bu, tamamen plansız ve kısa vadeli yaklaşımların sonucudur. Özellikle vakıf üniversiteleri diğer ana bölümlerde denk olup olmayacağını dikkate almaksızın çeşitli isimler üretmektedir. Kurumların bile haberinin olmadığı bu bölümlerden alım yapılmayınca da bu bölüm mezunu adaylar mağdur olmaktadır.

AZ ALIM YAPILAN BÖLÜM ADAYLARI DAHA SIKI ÇALIŞMALI

Yukarıda verdiğimiz bilgiler neticesinde açıktır ki; bölümünden alım olmayan veya az alınan adaylar kamuya girebilmek için daha sıkı çalışmalıdır.



Kamuya girişte tek yol KPSS alımları değildir. Ayrıca kurumsal olarak yapılan alımlara da adaylar yönelebilirler. Örneğin, zabıt katipliği gibi Adalet Bakanlığı alımları, TSK alımları, emniyet alımları, gümrük alımlarını da değerlendirebilirler.

Ayrıca adalet bölümü mezunları icra müdürlüğü sınavlarına, iibf mezunları a grubu(müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık, Sayıştay denetçiliği gibi) alımlar ve idari hakimliğe de yönelebilirler.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR