BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,15
ALTIN 2.301,00
SAĞLIK

GSS primi ve SGK bildirimleri için Torba Yasa değişikliği

Torba Yasa ile part-time çalışan öğrenciler Genel Sağlık Sigortası primi ödemeden sağlık hizmeti almaya devam edecek. SGK bildirimleri ile vergi beyannameleri aynı belgeyle verilecek. İşte diğer değişiklikler...

Halen Meclis'te olan torba yasa da part-time çalışanlara, işverenlere önemli müjdeler içeriyor. Düzenleme; part-time çalışan öğrencilerin prim sıkıntısına son verirken, işverenler için bürokrasiyi azaltıyor, küçük dikkatsizliklerde kesilen yüksek cezaları düşürüyor.

Torba yasa, part-time çalışanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini 30 güne tamamlaması şartında değişiklik getirecek. Mevcut durumda, tüm parttime çalışanlar GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda. Yeni yasanın çıkmasıyla, yalnızca 20 gün ve daha az süre çalışanlar GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda olacak.

 


ÖĞRENCİLERİN GSS PRİM BORCU SIKINTISI SONA ERİYOR
Yine yasa sayesinde, öğrenciyken part-time iş bulanların GSS prim borcu sıkıntısı sona erecek. Takvim'deki habere göre, pek çok öğrenci, okurken masraflarını karşılamak için part-time çalışıyor. Bugüne kadar bu gençlerin karşısına GSS primi borcu çıkıyordu.

Yeni yasa bu sıkıntıya son verecek. Part-time çalışan ancak bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsündeki kişilerin primlerini 30 güne tamamlama zorunluluğu kaldırılacak.


HAFTANIN 3 GÜNÜ TEZGAHTARLIK YAPAN BİR ÖĞRENCİNİN PRİM BORCU ÇIKMAYACAK!
Üniversite öğrencileri ayda 3 gün çalışsalar bile anne-babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebilecek. Part-time çalışmaları nedeniyle adlarına prim borcu çıkmayacak. Bu sayede, bir yandan üniversitede okuyup diğer yandan haftanın 3 günü tezgahtarlık yapan bir öğrenciye Genel Sağlık Sigortası prim borcu çıkmamış olacak.


YASA NELER DEĞİŞTİRECEK?
Yasa, hesap hatalarında kesilen idari para cezalarında da indirim getirecek. Torba yasanın çıkmasından sonra, yalnızca prime esas kazancın eksik bildirilmesi halinde uygulanacak para cezası, sigortalının prime esas kazancındaki eksiklik kadar olacak. İşveren, cezasını, işçisi için eksik bildirdiği miktar üzerinden ödeyecek. Örneğin; işveren bir işçisinin prime esas kazancını 100 lira eksik bildirmişse, ceza 329,4 lira değil, 200 lira olacak. Bunun yanında, vergi ve SGK prim kayıtlarının birlikte verilmesi söz konusu olacak. Böylece bürokrasi azalacak, mükellef işini daha kolay halledecek. Denetimler de kolaylaşacak.
Meclis'te görüşülen torba yasada milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 60'tan fazla madde ve yenilik yer aldı...

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR