BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.443,23
GÜNCEL

FED kararları sonrası dolar yükseldi mi? Çeyrek altın düştü mü?

AMERİKAN Merkez Bankası tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Dün yapılan toplantıda FED, faizleri arttırmadı ancak 2,00 - 2,25 aralığında sabit tuttu. Bu kararla son 3 ayın en düşük seviyesine inen dolar yeniden yükselişe geçti.

TÜRKİYE’nin İran yaptırımından muaf olacağının açıklanması ile düşüşe geçen dolar Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısı sonrası yeniden yükselişe geçti. Dün akşam yapılan toplantıda FED faizi 2,00 - 2,25 aralığında sabit tuttu. Ancak FED'in ABD'nin ekonomisinin ve işgücü piyasasının güçlü olduğuna dair yorumu Aralık ayında faiz artırımına gidileceği yönündeki beklentiyi güçlendirdi.

ABD'DE İŞSİZLİK AZALDI
FED’in Çarşamba günü başlayan ve dün sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının karar metninde, ekonomik gelişmelerin güçlü bir şekilde devam ettiğine dair açıklama yapılırken risklerin dengeli bir durumda olduğu, işsizlik oranının azaldığı ve enflasyon beklentisinin çok az miktarda değiştiği belirtildi.

FAİZ ARTTIRIMI ÖNÜMÜZDEKİ AYA KALDI
FED dünkü politika toplantısında, güçlü ekonomik büyüme, yüksek gümrük tarifeleri ve artan ücretlerin enflasyonu desteklemeye hazırlanıyor görünmesi ile birlikte, gösterge faizini değiştirmedi ve Aralık ayında faiz artırımına gitme yolunda kaldı.

 
DOLAR VE ÇEYREKTE SON DURUM NE? 
Öte yanda tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararı sonrası dolar TL karşısında yükselişe geçti. Türkiye’nin İran yaptırımlarından muaf olacağının açıklanması ile dolar 5.36’lara kadar gerilemiş ve son 3 ayın düşük seviyesi olan 5.30’lara kadar inmişti. Ancak FED’in faizleri sabit tutma kararı sonrası dolar yeniden 5.46 seviyesine döndü.

Ayrıca dolar güne 5.46 seviyesinde başladı, Euro ise 6.19, çeyrek altın ise dün 348 TL iken bugün 351 TL’ye çıktı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR