BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
MEMUR

Evlat edinen çifte doğum izni müjdesi!

3 yaşından küçük çocuğu evlat edinen çiftler Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Torba Yasa Tasarısı'na göre 6 aylık ücretsiz izin alabilecekler. Ayrıntılar haberimizde...

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren hükümetin seçim vaatlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı Torba Yasa Tasarısı bazı değişikliklerle kabul edildi. Tasarı aynen yasalaşırsa memur, muhtar, polis ve uzman erbaşlar, genç girişimcileri hangi haklar bekliyor? İşte ayrıntılar... 

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA

Sabah'ın haberine göre doğum izninin bitmesinin ardından anneye çocuk sayısına göre 6 aya kadar ücretsiz izin ve yarı zamanlı çalışma hakkı verilecek. Çocuk okula başlayana kadar ebeveynlerden biri yarı zamanlı çalışabilecek. Yarı zamanlı çalışmada işçiye yarım maaşın yanı sıra işsizlik sigortasından brüt asgari ücretin yarısı kadar ödeme yapılacak.

İKİZ DOĞURANA EK BİR AY

İkiz ya da daha fazla sayıda doğumlarda söz konusu sürelere birer ay ilave edilecek. Bebeğin engelli doğması halinde ise her halükarda 12 ay süreyle çalışan kadın memura yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek.

Anne veya babaya, çocuğun okula başladığı ilk bir ay boyunca, normal çalışma süresinin yarısı kadar mesai yapma olanağı getirilecek.

EVLAT EDİNEN ÇİFTLER

Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu, evlat edinen çalışana da 6 ay izin hakkı verilecek.

UZMAN ERBAŞLAR İLE EMEKLİLERİNİN MAAŞLARI ARTACAK

Uzman erbaşlardan üniversite mezunu olanlar da artık 1. dereceye yükselebilecek. Görev süresi içinde 2 yıllık yükseköğrenimini tamamlayanlara 1 kademe, 3 yıllık yüksekörenimi tamamlayanlara 2 kademe, 4 veya daha uzun süreli yükseköğrenimini tamamlayanlara ise 1 derece verilecek. Kademe ve derece ilerlemesi yoluyla halen görevde olan uzman erbaşların maaşlarında aylık 20 ila 50 TL'lik bir artış olacak. Emekli olanların maaşlarında da 268 TL'ye kadar bir artış sağlanacak.

FON'DAN KARŞILANACAK

Kadının yarı zamanlı çalışması durumunda çalışılan günlerin ücreti işverenden, diğer kısım ise İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Muhtarların da 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükselecek.

 ÖĞRENCİ, POLİS VE ESNAF UNUTULMADI

25 yaşını doldurmamış öğrenciler pasaport harcı ödemeyecek.

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolardakilerin yararlandığı tazminat oranları yüzde 25 oranında artacak.

Çiftçinin gübre ve yem vergisi tam istisna kapsamında. KDV sıfırlanıyor.

ÇALIŞMA KURALLARINI ESNETMEK ZORUNDAYIZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kadının hem istihdama katılımı hem de çocuk yapmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Işık, bunun kısmi zamanlı çalışma ile başarılabileceğini belirterek, "Yeter ki katı çalışma kurallarıyla devam etmeyelim. Bunu esnetmeliyiz. Bunun işverene getireceği yükü de almak zorundayız" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR