BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,96
ALTIN 2.437,45
GÜNCEL

Esnek çalışma için harekete geçildi

TBMM'de doğum izninde, askerlik hizmetinde, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, acil işlerde esnek çalışma uygulaması başlatılması için harekete geçildi.

TBMM'de bu hafta esnek çalışma konusu ele alınacak. Hazırlanan tasarıya göre doğum izninde, askerlik hizmetinde, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, iş güvenliği bakımından acil işlerde, iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması gibi hallerde geçici iş ilişkisi kurulmasının önü açılıyor.

TBMM bu hafta AB ile vize serbestisi için Türkiye'nin yükümlülükleri arasında yer alan "İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu" kurulması ve kamuoyunda "esnek çalışma" olarak bilinen İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarıları için mesai yapacak.

MECLİS NİSAN AYI BOYUNCA ÇALIŞACAK

Nisan ayı boyunca hafta içi her gün çalışma kararı alan Meclis Genel Kurulu'nda bugün ilk olarak HDP'nin "yargı erkini baskı altına aldığı ve yönlendirdiği, kuvvetler ayrılığı ilkesine ve anayasaya aykırı yaklaşımlarda bulunduğu" iddiasıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve "çocuklara yönelik cinsel istismarı ve kadınlara yönelik şiddeti önlemede ihmali bulunduğu" iddiasıyla da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu hakkında verdiği iki ayrı gensoru önergesi ele alınacak.

Gensoruların gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin oylamanın ardından ise görüşmeleri yarım kalan "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu" kurulmasına ilişkin yasa tasarısına devam edilecek.

Genel Kurul, bu tasarıyı yasalaştırdıktan sonra, kamuoyunda "esnek çalışma" olarak bilinen İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı ele alacak. Temel kanun olarak görüşülecek olan tasarı, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngörüyor.

GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ

Tasarıyla; doğum izninde, askerlik hizmetinde, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, iş güvenliği bakımından acil işlerde, iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması gibi hallerde geçici iş ilişkisi kurulmasının önü açılıyor. Kamu kurum ve kuruluşları ile madenlerde ise geçici işçi çalıştırılamayacak.

TBMM ihtisas komisyonları da çalışmalarını sürdürürken, Adalet Komisyonu, Bilirkişilik Kanunu tasarısını yarın görüşecek. İçişleri Komisyonu ise Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı 6 Nisan Çarşamba günü ele alacak.

KİT Komisyonu denetimleri çerçevesinde bu hafta Devlet Malzeme Ofisi ile Milli Piyango İdaresi, Toprak Mahsulleri Ofisi ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nün 2013-2014 yılı hesaplarını inceleyecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR