BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.444,33
MEMUR

Emeklilikte yaşa takılanlara son bir umut!

Faruk Çelik, emeklilikte yaş bekleyen yaklaşık 5 milyon çalışanı ilgilendiren düzenleme konusunda çalışmaya devam ettiklerini belirttti. Bakan Çelik, emeklilikte yaşa takılanlara son bir umut verdi...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikte yaş bekleyen yaklaşık 5 milyon çalışanı ilgilendiren düzenleme konusunda çalışmaya devam ettiklerini belirterek, "Bir çıkış yolu yoksa bunun olamayacağını ifade edeceğiz. Ama vatandaşları dinlemek sorun çözüldü demek değil, sorunun başındayız." dedi.

Bakan Çelik, Bursa'da, Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte Batumlular Derneği tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Programı'na katıldı. Batumlular Derneği'nin önemine dikkat çeken Bakan Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin, Batum'a yurt yaptırması nedeniyle de teşekkür etti. Türkiye'nin dışarıda da önemli sorumlulukları bulunduğunu ifade eden Çelik, belediyeler ve TİKA vasıtasıyla önemli hizmetler verildiğinin altını çizdi.

Bakan Çelik, konuşmasının ardından, gazetecilerin çözüm süreci ile ilgili sorularını cevapladı. Terörün bitmesini, toplumun bütün kesimlerinin istediğini belirten Çelik, eksiklerin olabileceğini ancak bağırarak değil, çözüm üreterek sorundan kurtulmak gerektiğini vurguladı.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE GİDİŞAT İYİ"

Meselenin, politika yapılacak bir mesele olmadığını, salı günü yapılan atışmalarla çözülemeyeceğini kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Bu mesele, oy devşirilecek bir mesele değildir. Bunun çözülmesi gerekiyor. Onun için Sayın Başbakanımız ‘her türlü riske evet, yeter ki bu mesele milletin gündeminden kalksın' anlayışı ile yola çıkıldı. Şu an gidişat iyi. Vatandaşın beklentileri istikametinde geliyor. İnşallah şer güçler, emellerine ulaşamayacak. Ve yeni bir kardeşlik, kucaklaşma süreci başlayacak ve Türkiye'nin önü açık."

"EV HAPSİ GÜNDEMDE YOK"

Terör örgütü elebaşına ev hapsinin gündemde olup olmadığı sorusuna ise Çelik, şu cevabı verdi: "Böyle bir şey gündemde yok. Pazarlıklar falan konuşuluyor, böyle bir şey ne hükümetin gündeminde var, ne konuşulan bir konu. Bütün kesimler silahların bırakılmasında ittifak ediyor. Türkiye, demokratik bir ülke. İlgili parti Meclis'te görüşlerini her dozda söyleyebiliyor. Silahla bu ülkede bir şeyin çözülemeyeceğini herkes gördü. Bir çakıl taşının bu ülkeden kopartılamayacağını terör örgütü de gördü. Ölen herkes bu ülkenin kimliğini taşıyor. O halde bu işe, çözüme katkı sunmalarını muhalefetten de sivil toplum örgütlerinden de umuyoruz."

"TC İBARESİ CUMHURİYET YAŞADIKÇA GÜNDEMİMİZDE OLMAYACAK"

Bakan Çelik, Sağlık Bakanlığı'nda gündeme gelen ‘TC' ibaresinin tabelalardan kaldırılması tartışmalarının hatırlatılması üzerine ise şu açıklamayı yaptı: "TC logosu ile ilgili ne Bakanlar Kurulu'nda, ne bakanlıklarda, hiçbir yerde böyle bir görüşme kesinlikle söz konusu değil. Bir kişi ya da bir bürokratın kendi uygulaması diyebileceğimiz bir şey bu. Biz de bu vesileyle duyduk. Türkiye Cumhuriyeti kavramının neresinden kim rahatsız olacak. Böyle bir şey olabilir mi. Bu olay abartıldı, çok farklı yerlere taşınmaya çalışılıyor. Bu hükümetin gündeminde hiç olmayan, Cumhuriyet tarihi boyunca, Cumhuriyet yaşadıkça da hiç olmayacak bir durum. Bir kurumda bir birim amirinin uygulaması ki zaten ilgili bakan arkadaşımız da en sert şekilde açıklama yaptı. Bunu hükümete, bakanlara dayandırmanın hiçbir temeli yok."

Emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı yönündeki soru üzerine de Çelik, 1999'da üçlü koalisyonun çıkardığı kanunu hatırlatarak, çalışmakta olan insanların, çalışırken kuralın değişmesi ile karşı karşıya kaldığını kaydetti. Bu vatandaşların talepleri olduğunu vurgulayan Çelik, örneğin, 10 yılda emekli olabilecekken, değişiklikle 15 yılda emekli olma durumu ile karşı karşıya kalındığını, bu konuda değişiklik istendiğini ifade etti.

"VATANDAŞLARI DİNLEMEK SORUN ÇÖZÜLDÜ DEMEK DEĞİL"

Bu insanları davet ettiklerini ve konuştuklarını belirten Çelik, şunları dile getirdi: "Yarım gün boyu birlikte olduk, dertlerini dinledik. Gerçekten çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olan kardeşlerimiz de var. ‘Bizden öncekiler böyle bir şey yaşanmadı, oyunun ortasında değil de bu kural çalışmaya başlayanlara konsaydı' şeklinde talepleri var. Biz de Batı'daki uygulamalara bakalım, bu nedir. Yani sizin şu an emekliliğiniz 5 yıl önce alınırsa ne gibi bir maliyet çıkıyor. Çünkü bizim yeni bir maliyeti çıkartacak uygulamayı devreye koyma şansımız yok. Orta, kısa vadeli programlarımız belli. Fakat burada sağlıkla ilgili yaşanan problemi olanlar var. Bazıları belki de çok daha düşük aylıkla emekli olmayı kabul edecek vatandaşlar da var. Bizim şu an yaptığımız şu; bu vatandaşlar bir talepte bulunuyor, bizler de bunları dinledik. Çalışma yapıyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na bu işi taşırız. Bunun mali boyutu ayıklanacak, eğer bir çıkış yolu bulabilirsek, ona göre bilgi veririz. Bu, 5 milyon çalışanı ilgilendiren bir konudur. Bir çıkış yolu yoksa da bunun olamayacağını ifade edeceğiz. Ama vatandaşları dinlemek, sorun çözüldü demek değil, sorunun başındayız daha."

Yorumlar 18 Yorum
ÇOK OKUNANLAR