BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
ÖĞRETMEN

'Çakılı sözleşmeli' öğretmen dönemi geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı “çakılı sözleşmeli öğretmen” modelini içeren yasa taslağı hazırladı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanan yeni modele göre, terör dolayısıyla öğretmenlerin tayin istediği Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde öğretmen istihdamının sürekliliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Bakan Yılmaz, bölgelerdeki öğretmen açığını kapatmak amacıyla “çakılı sözleşmeli öğretmen” modeli yasa taslağı hazırlandığını söyledi. Buna göre 5 yıl bölgede görev yapan sözleşmeli öğretmen kadroya alınacak ve 8’inci yılda başka bölgelere tayin olabilecek.

ÇAKILI SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MODELİ NE DEMEK?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Meclis Genel Kurulu’nda Türkiye Maarif Vakfı’yla ilgili görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Yılmaz, ücretli veya sözleşmeli öğretmenlerin yerine getirecekleri yeni ‘çakılı sözleşmeli öğretmen’ modelini açıkladı. Bakan Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmen açığını kapatmayı hedefleyen tasarı hakkında şöyle konuştu:

“‘Ücretli ya da sözleşmeli öğretmen çalıştırmak doğru bir yöntem midir?’ Kesinlikle doğru değil. Ama bir doğrusu var, bir de hayatın gerçeği var. Güneydoğu’ya öğretmen atıyoruz, 1 yıl sonra yüzde 90’a yakını geri dönüyor. Mazeret ataması nedeniyle, eş tayini dolayısıyla. Eş tayinini atamasak bu sefer diyecek ki, ‘Anayasada devlet aileyi koruyacak. Aile bütünleştirmesini sağlamıyorsunuz.’ Ee, Güneydoğu’da birilerini tutmamız lazım. Bir yasa getireceğiz, diyeceğiz ki, ‘Sözleşmeli öğretmen çakılı...’ Çakılı öğretmeni 5 yıl Doğu’da ve Güneydoğu’da çalıştıracağız, ondan sonra kadroya alacağız. 8 yıl çalıştıktan sonra Türkiye’nin diğer yerlerine gitme imkânını vereceğiz. Aksi halde sözleşmeli statüyü kaldırırsanız Güneydoğu’ya 1 öğretmen bulamayabilirsiniz.

Rotasyon üzerinde bakıyoruz, gerçekten eğitimin kalitesini artırmak istiyoruz. Bir öğretmen 12 yıl bir okulda kalıyor. Acaba bir öğretmeni, 12 yıl bir okulda kaldıktan sonra başka okula göndermek iyi mi olur, doğru mu olur? Bunun artısı var, eksisi var. Daha değerlendiriyoruz, kararı vermedik, çünkü çok hassas bir şey.”

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR