BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,45
GÜNCEL

Akademik kadro ilanlarında flaş gelişme!

Üniversitelerin akademik kadro ilanlarında sunulan ek koşullar bundan sonra YÖK onayından geçmek zorunda.

Akademik kadro ilanlarında belirlenen koşulların bir kişiyi tarif eder nitelikte olması artık ortadan kalkacak. Üniversitelerin belirlediği ek koşullar YÖK'ün onayından geçmek zorunda.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinin 2013 yılında yayımlanan ilanında "Endokrinoloji yan dal uzmanı olmak ve pankreas adacık hücre nakli ve kök hücre nakli konularında deneyimli olmak" şeklinde, ek koşul aramıştı.

Bu ek koşul için YÖK'ten izin alınmadığı, objektif değil, bir kişiyi tarif eder nitelikte olduğu gerekçesiyle dava açıldı. İdare mahkemesi talebi haklı görmüş ve iptal kararı verdi.

 YÖK'TEN İZİN ALMAK ZORUNLU

Danıştay, ek koşullar için YÖK'ten izin alınmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Ayrıca ilanda yer alan ek koşulun kişiyi tarif eder, keyfi, subjektif nitelikte mi, yoksa ihtisaslaşmaya katkı sağlayan akademik bir değer mi taşıdığı hususunun çözümü için bilirkişi görüşüne başvurulması gerektiğini belirtti.

Danıştay'ın bu kararı üzerine idare mahkemesi bilirkişi incelemesi yaptırdı. Ancak en önemli husus YÖK'ten izin alınmayan ek koşulların hukuksuz olduğu tespit edildi.

Üniversitenin 1 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan duyurusunda, yeni ilan yer aldı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR