BIST 9.926
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.444,41
YAZARLAR

Adaylar YGS-2013’e nasıl başvuracak?

Adaylar YGS-2013’e nasıl başvuracak?

Üniversitelere giriş için, 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuru işlemleri, 2 – 15 Ocak 2013 tarihleri arasında yapılıyor.

2012-2013 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve ön lisans (sınavsız geçiş de) programlarında öğrenim görmek isteyen adaylar 2013-ÖSYS’ye başvurmak zorundadır. Sınavsız geçiş için YGS-2013’e girme zorunluluğu olmasa da sisteme (2013-ÖSYS) başvurma zorunluluğu var.

Adaylar, 2013-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Bilgi Formuna, www. internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da başvuru merkezlerinde  (okullarda) inceleyebilirler.

Lise Müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları 2013-ÖSYS başvuru merkezi olarak görev yapacaklardır.

Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını kendi liselerinde yapacaklardır.

Mezun durumdaki adaylardan 2011 veya 2012 ÖSYS’den birine başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını, isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezinde yapabilirler.

Mezun durumdaki adaylardan 2011 ve 2012-ÖSYS’nin her ikisine de başvurmamış olanlar ile 2011 veya 2012-ÖSYS’ye başvurmuş ama öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını internetten bireysel olarak yapamıyorlar, ancak herhangi bir başvuru merkezine giderek yapabilirler.

2013-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçişe de) ilişkin başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemler 2013-ÖSYS Kılavuzunda yer alacaktır. 2013-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

YGS-2013 sınav ücreti 40 TL. YGS’ye girmeyecek ve sadece sınavsız geçişten yararlanacaklar 10 TL. Ücretler, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank, TEBB, Denizbank ve Kuveyt Türk Katılım bankalarının tüm şubelerinden ve internetten yatırılabiliyor.

Başvuru için BMY’den randevu alınacak. Başvuruya gitmeden önce sınav ücreti mutlaka yatırılmış ve Başvuru Formu doldurulmuş olacak.

Lise son sınıfta okuyan adaylar sınav ücretini yatırmış, Başvuru Formunu doldurmuş olarak randevu saatlerinde kendi okullarında başvurularını yapacaklar ve öğrenim bilgilerinden sadece 11-15. Maddeleri doldurup, 16-18. Maddeleri boş bırakacaklar ve okullarından bir yetkiliye bunu onaylatacaklar.

Mezun olan adaylardan 2011 ya da 2012’de ÖSYS’ye başvurmuş olanlardan bilgilerinde değişiklik olmayanlar, sınav ücretini yatırmış olarak, dilerlerse başvurularını www. den bireysel olarak internet ortamında yapabiliyorlar. İsterlerse, sınav ücretini yatırmış, Başvuru Formunu doldurmuş olarak randevu saatlerinde BMY’lerde başvurularını yapacaklar.

Mezun olan 2011 ya da 2012’de ÖSYS’ye başvurmuş adaylardan bilgilerinde değişiklik olan adaylar sınav ücretini yatırmış, Başvuru Formunu doldurmuş olarak ve değişikliklerle ilgili belgelerini bir zarfa koymuş olarak randevu saatlerinde BMY’lerde başvurularını yapacaklar.

Mezun olanlardan ÖSYS’ye ilk kez başvuracak olanlar onaylı diplomalarının onaylı bir suretlerini de BMY’lere teslim edecekler.

Formu doldurmadan önce Başvuru Kılavuzunun çok iyi incelenmesi gerekmektedir.

Meslek lisesi adaylarından sadece Sınavsız Geçişten yararlanmak isteyen adaylar formda bunu belirten seçeneği işaretleyecekler.

YGS-2013 Sınav Merkezi seçiminde iki tercih ayrı merkez olacak. İstanbul’da sınava girişte bazı kısıtlamalar var:

Adres ve okul ili İstanbul olanlar her iki tercihi de İstanbul’dan,

Adres ve okul ilinden sadece biri İstanbul olanlar sadece bir tercihini İstanbul’dan yapabilecekler

Adres ve okul ilinden ikisi de İstanbul olmayanlar sınav merkezi tercihlerini İstanbul’dan yapamayacaklar.

Başvuru formunda yazılacak adresin açık ve anlaşılır olması, özellikle de yaz döneminde belgelerin sağlıklı bir biçimde ulaşabileceği adresler olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Başvuru sırasında adayların fotoğrafları da çekilerek dijital ortama aktarılacak. Fotoğrafların adayın tanınmasını sağlayacak biçimde cepheden olması ve özellikle de sınav anında da aynı özelliklere (saç uzunluğu-bıyık vb.) sahip olabilecek biçimde çekilmesi gerekmektedir.

Başvuru sırasında adayların, BMY yetkililerince bilgisayar aktarılmış olan ve çıktısı alınarak adaylara verilecek olan formdaki bilgilerin doğruluğu kontrol etmeleri ve onaylamaları gerekmektedir.

Başvuru sırasında verilecek şifreler, daha sonraki tüm internet işlemlerinde gerekeceğinde, adayların bu şifreleri saklamaları ve kimse ile paylaşmamaları gerekmektedir.

Bireysel değişiklikler bu şifrelerle http://ais. den yapılabilecek.

Yorumlar