BIST 9.879
DOLAR 32,47
EURO 34,71
ALTIN 2.437,08
GÜNCEL

3 milyon vergi borçlusuna ocak ayına kadar süre

7.3 milyon kişi başvuruda bulunduğu vergi ve prim borcu yapılandırmasından artan dolar kuru nedeni ile başvurada bulunan yaklaşık 3 milyon kişi taksitlerini ödeyemediği için yararlanamadı. Meclise verilen yeni teklifle bu 3 milyon kişiye yeni bir hak daha tanınmış oluyor.

Mayıs ayında vergi borcu olanlara yönelik çıkartılan kanun sayesinde y vergi ve prim borcunu yapılandırmak isteyem 7.3 milyon kişi başvuruda bulundu.

Ancak 3 milyon kişi taksitlerini ödeyemeyince yapılandırma hakları bozuldu. Habertürk'ün haberine göre bu durumdaki kişiler için geçen hafta meclise yeni bir düzenlemeye getirildi. Teklifin kabul edilmesi ile yeni düzenleme yürürlüğe girecek.

Ancak yeni yasadan yararlanmak isteyen borçlularında taşıması gereken bazı kriterler var. Buna göre, yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için vergi ve prim borcuna ilişkin ilk iki taksit ile peşin ödeneceği belirtilen borçların süresinde ödenmesi, yıl içinde tahakkuk eden vergi ve prim yükümlülüklerinin ise iki aydan fazla aksatılmaması gerekiyor. 

OCAK AYINA KADAR SÜRE
Mayıs ayında çıkan yapılandırma hakkına başvuran ancak taksitlerini ödeyemeyenler için getirilen yeni düzenleme de bu kişiler, söz konusu tutarları, yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar geçen süre için aylık yüzde 2 oranındaki geç ödeme zammıyla birlikte ocak ayının sonuna kadar ödeyebilecek.

BİR AY GEÇ ÖDENEBİLECEK
Yapılandırılan prim borçlarının ikinci taksiti ekimde, vergi borçlarının ikinci taksiti kasım ayında sona erdi. Prim borçlarının üçüncü taksitinin aralık ayında ödenmesi gerekiyor. Yeni düzenlemeyle, aralık ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri de ocak ayı sonuna kadar uzatılacak.

YASA DAHA ÖNCE BAŞVURANLARA
Sağlanan yeni haktan, mayıs ayında çıkartılan yapılandırma yasası kapsamında başvuruda bulunmuş olanlar yararlanabilecek. Daha önce yapılandırma başvurusu yapmamış olanlar yeni düzenlemeden yararlanamayacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR