BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11
ÖĞRETMEN

2016 PYBS başvuruları ne zaman başlıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Parasız Yatılılık ve Bursluluk (PYBS) başvuru ve uygulama e-kılavuzunu yayınmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Parasız Yatılılık ve Bursluluk (PYBS) sınavına 5, 6, 7, 9 ,10 ve 11’inci sınıflar 28 Mayıs’ta girecek. Sınav sonuçları ise 15 Temmuz’da açıklanacak.

MEB, yayınladığı e-kılavuzda öğrencilerin parasız yatılılığa veya bursluluğa başvuru ve yerleştirilmeleri ile ilgili usul ve esaslar hakkında bilgilendirme yapıyor. 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlardan aldığı puanlara göre bursluluğa yerleştirme işlemleri yapılacağından ayrıca PYBS’ye katılmayacak.

ŞARTLARI TAŞIYAN ÖĞRENCİLER SİSTEM TARAFINDAN ONAYLANACAK

Başvuru şartları ile ilgili belgelerini bu tarihler arasında okul müdürlüklerine iletilmesi yeterli. Şartları taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacak. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak için sınava giren öğrencilerden, meslek lisesi, teknik lise, genel lise, imam hatip lisesi program türlerinde öğrenim gören 11’inci sınıf öğrencileri, 01-14 Ağustos arasında okul müdürlüklerine başvurarak yatılılık ve bursluluk tercihlerini yapacak. Tercih yapmayan öğrenciler bu haklarından yararlanamayacak.

BELLİ BİR GELİR SEVİYESİNİN ALTINDA OLMAK GEREKİYOR

PYBS’ye başvurmak için Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak, mevzuatta belirlenen kayıt-kabul şartlarını taşımak, uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak, ortaöğretim kurumlarında sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme veya daha ağır bir ceza almamış olmak, maddi imkanlardan yoksun bulunmak şartları aranıyor. Bunun için ailenin 2015 yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2016 mali yılı için tespit edilen 7 bin 529.40 TL’yi geçmemesi gerekiyor. MEB, ‘öğretmen çocuğu’, ‘okul yok’, ‘korunmaya muhtaç çocuk’ gibi farklı kontenjanlar hakkında bilgilendirme de yapıyor.

2016 PYBS BAŞVURU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Başvuru işlemleri ‘www.meb.gov.tr’,’www.odsgm.meb.gov.tr’ veya ‘e-okul.meb.gov.tr’ internet adreslerinden yapılacak. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıfların sınav başvuruları 21 Mart-08 Nisan tarihlerinde alınacak. Sadece başvuru şartları ile ilgili belgelerini 21 Mart-08 Nisan arasında okul müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekiyor. Şartları taşıyanların başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacak.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusunu ve tercihlerini yapacak. Başvuru için öğrenci velisinin ‘Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname’ ve eklerini ve ‘2016 PYBS Başvuru Formunu’ okul müdürlüğüne teslim etmesi gerekiyor. Başvuru işlemi yapılırken öğrenciyle ilgili e-okul sisteminden alınan bilgiler velisi tarafından kontrol edilerek, yanlışlıklar başvurudan önce düzeltilecek.Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılacak. Başvuru onaylandıktan sonra e-okul sisteminde yapılacak değişiklikler başvuru bilgilerini değiştirmeyecek. Bu nedenle onaylama işleminden önce bilgilerin doğruluğu veli ve okul yöneticilerince titizlikle incelenmesi gerekiyor.

PYBS BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR