BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.440,10
KPSS

2016 KPSS giriş yerleri açıklandı mı?

2016 KPSS sınavı ne zaman yapılacak, KPSS sınav giriş yerleri açıklandı mı, işte KPSS hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde.

2016 KPSS sınavına geri sayım başladı. KPSS sınavı 22 Mayıs 2016'da yapılacak. 2016 KPSS sınav giriş yerleri henüz açıklanmadı. Ancak sınava az bir zaman kaldığı için bugünlerde açıklanması bekleniyor. KPSS hakkında ayrıntılı bilgiler memurhaber.com'da.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, 22 Mayıs'ta Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri sınavları, bir hafta sonra 29 Mayıs'ta Alan Bilgisi sınavı yapılacak.

Öğretmen adayları ve lisans mezunları 22 Mayıs 2016 tarihinde Genel Kültür Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri sınavlarına girecek. Bu sınavdan bir hafta sonra öğretmenler için 29 Mayıs’ta Alan Bilgisi sınavı yapılacak. Sonuçlar 9 Haziran’da açıklanacak.

22 Mayıs 2016 ve 29 Mayıs 2016 tarihlerinde, sabah ve öğleden sonra uygulanacak olan 2016 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) lisans düzeyi başvuru kılavuzu yayınlandı. Sınava başvurular, 17-31 Mart 2016 tarihleri arasında yapılacak.

ÖABT TARİHİ, SAATİ : 24 TEMMUZ 2016, 09.30

(ÖABT’ye katılmak isteyen adayların, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve KPSS Eğitim Bilimleri oturumlarına da katılmaları zorunlu olduğundan, en az 165,00 TL sınav ücreti yatırmaları gerekmektedir.)

DHBT TARİHİ, SAATİ : 6 KASIM 2016, 09.30

(DHBT’ye katılmak isteyen adayların, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna da katılmaları zorunlu olduğundan, en az 110,00 TL sınav ücreti yatırmaları gerekmektedir. Yatırılacak sınav ücretinin DHBT
oturumuna ait olan 55,00 TL’si, 21 Eylül- 3 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacak DHBT başvurularında ödenecektir.)

DHBT BAŞVURU SÜRESİ:

DHBT başvuru süresi 21 Eylül-3 Ekim 2016 tarihlerindedir. Adaylar, KPSS’ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT’ye katılmak zorundadır. Lisans düzeyinde DHBT’ye katılacak adayların KPSS Lisans Sınavına başvuru yapmaları ve sınavın GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR oturumuna katılmaları zorunludur.

KPSS'YE GİREN HER BÖLÜM MEZUNUNA KADRO AÇILIYOR MU?

2014 KPSS puanı olan bir çok aday atanma umuduyla bekliyor. Mayıs'ta yapılacak olan 2016 KPSS ile birlikte 2014 puanlarının geçerliliği sona erecek ama işsizlik ve genç işgücünün sömürülmesi sona ermeyecek. Bölümünden alım olmayanlar ya da az alım olan adaylar ise emeklerinin boşa gitmesi hususunda daha da kaygılılar.

KPSS'YE HER GİREN KAMUYA ATANABİLİR Mİ?

Maalesef. Sınava girmek ve puan almak atanmak için yeterli değildir. Çünkü aday sayısından çok daha az personel alımı olduğu için sınav yapılmaktadır. İşe girme talebi kadar personel alımı olsaydı zaten sınava ihtiyaç duyulmazdı. Bu yüzden alanlarında en yüksek puanları alan adaylar atanabilmektedir.

KAMU KURUMLARI NEYE GÖRE PERSONEL ALIYOR?

Kamuya bir yıl içinde alınacak personel sayısı istisnai durumlar haricinde az çok bellidir. Ve hangi unvanlara hangi bölümlerden alınacağı da bellidir. Kurumlar görev alanlarına göre kadro ve unvan oluştururlar ve bunlara ihtiyaçları göz önünde bulundurarak en uygun bölümlerden(her ne kadar bazı durumlarda başka kriterler göz önüne alınsa da) alım yaparlar.

BAZI BÖLÜMLER NEDEN ALIM YAPMIYOR?

Kamunun görev alanına bakıldığında hangi bölümlerin kamuda daha çok istihdam edileceği hemen hemen ayırt edilmektedir. Gelişen teknoloji, ekonomik ve siyasi gelişmeler ve yeni hizmetlerin oluşması alınan personel yapısını etkilemektedir. Örneğin, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında son yıllarda inşaat ve harita mühendisi alımı yükselmiştir. Yine 4+4+4 sistemiyle sınıf öğretmenliği alımı düşmüştür. Bu durum ihtiyaçlar nedeniyle oluşmaktadır.

ALIM YOKSA NEDEN BU KADAR FARKLI BÖLÜM VAR?

Bu, tamamen plansız ve kısa vadeli yaklaşımların sonucudur. Özellikle vakıf üniversiteleri diğer ana bölümlerde denk olup olmayacağını dikkate almaksızın çeşitli isimler üretmektedir. Kurumların bile haberinin olmadığı bu bölümlerden alım yapılmayınca da bu bölüm mezunu adaylar mağdur olmaktadır.

Bazı bölümlerden KPSS alımlarında az alım yapılırken bazılarından ise hiç alım yapılmamaktadır. Ancak adaylarımızın burada KPSS yerleştirmeleri ile kamuya girme hakkı yok denilemez. Çünkü KPSS tercihlerinde her öğrenim düzeyinde ve her bölümden adayın tercih edebileceği özel kodlar bulunmaktadır. Bu kodların yer aldığı kontenjanları o öğrenim düzeyinde sınava girenler, bölümleri ne olursa olsun tercih edebilmektedir. Bu öğrenim kodları şunlardır:

Lise adayları için

2001

Önlisans (2 yıllık) adayları için

3001

Lisans (4 yıllık) adayları için

4001

BU KONTENJANLAR YÜKSEK PUANLA KAPATIYOR

Tercih kılavuzlarında yer alan 2001, 3001 ve 4001 kodlarının bulunduğu kontenjanlar genel olarak en yüksek kapatan yerlerdir. Çünkü bu kontenjana tüm adaylar tercih edebilmektedir ve bölüm ayrımı olmaksızın en yüksek puana sahip olanlar bu kontenjanlara yerleşmektedir.

HANGİ ADAYLAR DAHA SIKI ÇALIŞMALI?

Yukarıda verdiğimiz bilgiler neticesinde açıktır ki; bölümünden alım olmayan veya az alınan adaylar kamuya girebilmek için daha sıkı çalışmalıdır.

ALTERNATİF ALANLAR

Kamuya girişte tek yol KPSS alımları değildir. Ayrıca kurumsal olarak yapılan alımlara da adaylar yönelebilirler. Örneğin, zabıt katipliği gibi Adalet Bakanlığı alımları, TSK alımları, emniyet alımları, gümrük alımlarını da değerlendirebilirler.

Ayrıca adalet bölümü mezunları icra müdürlüğü sınavlarına, iibf mezunları a grubu(müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık, Sayıştay denetçiliği gibi) alımlar ve idari hakimliğe de yönelebilirler.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR