BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
EMEKLİ

2016 emekli maaşı ne kadar oldu?

Vatandaşlar emekli maaşlarını internet üzerinden öğrenebiliyor. 2016 emekli maaşları ne kadar oldu sorusunun yanıtı memurhaber.com'da.

Emeklilerin merak ettiği 2016 emekli maaşları ne kadar sorusunun yanıtı ve emekliliğe ilişkin ayrıntılı bilgi haberimizde.

Her yıl enflasyona göre belirlenen zamlar tam anlamıyla kesinleşmediği için emekliler tarafından emekli maaşı ne kadar sorularına neden oluyor. Emekli maaşı 2016 yılı değişiklikleri enflasyon oranına göre belirleniyor ve emekliler maaşlarını üç ayrı kurumdan birisinden emekli olduktan sonra alabiliyor.

Şimdilerde birçok emekli Temmuz Ayı'nda artacak olan maaşı bekliyor. Ayrıca memurlar Emekli Sandığı, İşçiler SSK, esnaflık da Bağ-Kur'dan emekli olabiliyor. Milyonlarca kişi emekli maaşı sorgulama işlemlerini de bu yüzden sık sık takip ediyor.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR?

Zam konusu ile gündeme gelen maaşlarla ilgili Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları söyledi:

"Madem hepsi bir şemsiye altında birleştiler o zaman Bağ-Kur’lulara yapılan haksızlık telafi edilmeli, maaşlarda da eşitlik sağlanmalı hatta emekli aylıkları asgari ücretin altında olmamalıdır. Yapılacak bir düzenleme ile yaşını doldurmuş ama prim gün sayısı eksik olan vatandaşa bir fırsat verilmeli. Artık iş bulup çalışma şansları çok az. Emekli maaşı karşılığında banka kredisi ile borçlandırılarak emekli edilebilirler. Bağ-Kur'luların emekli aylığı 'aylık bağlama oranı X ortalama aylık kazanç' formülüne göre hesaplanıyor. Yani aylık bağlama oranı ve ortalama aylık kazancın yüksek olduğu ölçüde daha fazla emekli aylığı bağlanıyor. Emekli aylıklarının hesaplanmasında üç dönem var. Birinci dönem 31.12.1999 günü ve öncesinde prim ödeyenler, ikinci dönem 2000-30.09.2008 arasındaki çalışmalar ve prim ödeyenler. Üçüncü dönem 1.10.2008 ve sonrasındaki çalışmalar ve prim ödeyenler. Bu dönemlerden üçüncüsüne göre her hal ve koşulda en düşük emekli aylığı bağlanıyor.Prim ödemesine devam edilen her ay, ileride alınacak emekli aylığı düşüyor. Özellikle 1 Ekim 2008 sonrasında çalışma süresi arttıkça bağlanacak emekli aylığı daha da düşük oluyor." dedi.

EMEKLİ OLMANIN ŞARTLARI NELER?

Emekli olmak için bazı şartların yerine getirilmesi ve prim ödemelerinin yapılması gerekiyor. Erkeklerin emekli maaşı almak için erkeklerin 60 yaşını doldurması gerekirken, kadınların emekli maaşı alması için 55 yaşını doldurması gerekiyor.

Yenilikler hakkında bilgi sahibi olmak ve önceki bilgilerinizi kontrol etmek için emekli maaşı hesaplama yapabilirsiniz. 2008 yılında SGK altında toplanan kurumlarda şartlar ve maaş farklılıkları değişmedi. Bağkurlular'ın hem fazladan prim ödeyip hem de en düşük maaşı alıyor olmaları ise giderek karmaşıklığa yol açıyor. 

SGK yetkilileri şöyle bir açıklama yaptı: "Kurumumuzdan gelir, aylık ve ödenek alanların aylıkları, takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Emeklinin rızası olmadan nafaka borçları dışında aylığından kesinti yapılamaz. Aylıklardan sadece ilaç ve muayene katılım payları ve varsa kuruma olan prim borçları, rızasız kesilmektedir. Bunun dışında, emekli veya hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödeneklerinden kesinti yapılması söz konusu olamaz." dedi. 

EMEKLİ MAAŞI %4 ARTABİLİR OCAK - MAYIS ENFLASYONU 3.15 OLARAK AÇIKLANDI

Haziran Ayı'nın ortalarına yaklaşıldığından emekliler Temmuz Ayı'nda artacak olan maaşlar hakkında bilgi almak istiyor. Ocak ve Mayıs Ayı enflasyonu %3.15 olarak açıklandı. Enflasyona göre artan maaşların ise Temmuz Ayı'nda %4 oranında artması bekleniyor. Haziran Ayı enflasyonununda eklenmesi ile ilk 6 aylık enflasyon oranı %4 çıkar ise hem Bağkur hem de SSK'lılar için 35-152 TL arasında artacağı tahmin ediliyor. Emekli maaşları en düşük 874 lira, Temmuz Ayı'nda yapılacak zam eğer %4 oranında olursa 34 lira 99 kuruş artacak ve 909 lira 15 kuruşa kadar yükselecek. Memurlar için ise Temmuz enflasyon farkının ilk aylık oranını %6'yı aşması gerekmektedir. 

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU 2016 YILI AÇIKLAMALARI 

SGK yaptığı açıklama da şunları söyledi: "Temsil ile yetkili emekli derneklerine kesinti yapılabilmesi için de emeklilerimizin izni şarttır. Emeklilerimizden kanunsuz kesintiler yapılması, mümkün olmamakla birlikte Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kaldırılarak emeklilerimize yapılan destekler sürdürülmüştür. Tedirginlik üretmek isteyen çevrelere emeklilerimize yapılan maaş zamları ve refahlarını yükseltici diğer çalışmalarımız cevaben yeterli olacaktır." dedi. 

Emekli maaşı 2016 yılında her vatandaşın bağlı olduğu kuruma göre değişiklikler gösterdi. Emekliler bağlı oldukları kurumun sorgulama programına girerek emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabını öğrenebiliyor. Yıllarca çalışan ve birikim yapmak isteyen vatandaşlar emeklilik tarihleri yaklaştığında bağlı oldukları kurumlardan bunları kesin olarak öğrenmek ister.

Bakanlıkların hazırladığı online hizmetler sayesinde artık merak edilen soruların cevaplarını kolayca bulmak mümkün. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bizlere online olarak verdiği e-devlet uygulaması sayesinde merak ettiklerinizi öğrenmek çok basit. Emeklilere bu ay çifte zam verildi.

Emekli olup Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşından yapılan %10'luk SGK Destek Primi kesintisi önceki gün çıkartılan yasa ile kaldırıldı ve yeni yaspılan yasaya göre 'köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar' kapsamındaki Bağ-Kur'lulardan Sosyal Güvenlik Destek Primi artık alınmayacak.

Temmuz ve Ocak ayı içerisinde artan emekli maaşları yeni eklenen promosyonla birlikte yüzleri daha da güldürecek. Bakan Süleyman Soylu'nun açıklamaları ile emekliye zam 2016 yılı içerisinde ard arda geliyor ve artış göstermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı raporlara göre SSK ve Bağkur emeklilerini için olan bu uygulama artık düzenli bir şekilde enflasyon oranlarına göre ayarlanacak. Enflasyon oranı Ekim'de yüzde 1,55, Kasım'da yüzde 0,67, Aralık'da ise yüzde 0,21 olarak gerçekleşti. Tüm bu oranların sonucunda altı aylık enflasyon oranı %3,81 oldu. Bu da demek oluyor ki SSK ve Bağkur emeklileri 2016 yılında enflasyon oranından 3,81 oranında zam alacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal en düşük aylığı alan SSK işçi emekli aylığının ise %12,5 oranında bir artış olacağını belirtti.

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA VE ÖĞRENME İŞLEMİ ONLİNE 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bizlere online olarak verdiği e-devlet uygulaması sayesinde merak ettiklerinizi öğrenmek çok basit. Emekli maaşı sorgulama geçmişte SSK ile bağlantıya geçip kayıt olunması ve başvuru yapılması gereken bir konuydu.

Emekli maaşı öğrenme, ne zaman emekli olurum uygulaması ile buna ve güncel sigorta bilgilerine ulaşılabiliyor. SGK emeklilik şartları arasında önemli olan prim ödenen gün sayısının tamamlanması ve emeklilik yaşının doldurulması gerekmektedir. Güncel sigorta bilgilerinizi görmek için ilk olarak mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, e-devlet şifresi ile giriş ile giriş ya da TC kimlik bilgilerinden birini kullanarak giriş yapabilmeniz mümkün. Sisteme girdikten sonra e-hizmetler kategorisinin altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online hizmet uygulaması SSK 4a emeklik yaşı hesaplama hizmet bilgisi olarak güncel sigorta bilgilerine ulaşmanızı sağlar.

Bu uygulamayı kullanırken hizmete başlama tarihi, doğum tarihi, cinsiyet, maluliyet durumu, erken yaşlayla ilgili bilgileri doğru girmeniz önemlidir. Promosyon konusuyla da gündeme gelen emekli maaşı öğrenme işlemleri için ise yine e-devlet resmi sayfası olan türkiye.gov.tr'ye girilmesi gerekiyor. E-SGK portalı üzerinden sayfaya girdikten sonra bilgilere kolayca ulaşmak mümkün.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR