BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.436,26
GÜNCEL

2016 ALES ne zaman açılanacak? ALES soru ve cevapları sorgula

2016 ALES bugün yapıldı adayların merak ettiği soru ise ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte ALES hakkında ayrıntılar...

Binlerce aday bugün 2016 bahar dönemi ALES sınavına girdi. Merak edilen ise ALES soru ve cevapları oldu. 8 Mayıs 2016 günü yapılan ALES sınavı soruları cevapları ne zaman açıklanır? İşte hakkınd ayrıntılı bilgiler...

8 Mayıs Pazar günü yapılan 2016 İlkbahar ALES sınavı sona erdi. Binlerce aday ise ALES soru ve cevaplarını aramaya başladı. Peki ALES soruları ne zaman yayınlanacak? ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? 

ALES NEDİR?

ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır. ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır. Bu iki dönemde yapılan sınavlar ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

ALES SORU VE CEVAPLARI

8 Mayıs Pazar günü yapılan zorlu ALES için artık adaylar soru ve cevaplarını merak etmeye başladı. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi sınavı bu hafta sonu gerçekleşti.

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN VE NASIL AÇIKLANACAK?

8 Mayıs'ta yapılacak olan ALES sınavlarının sonucu 25 Mayıs'ta belli olacak. Adaylar sınav sonuçlarına ÖSYM sınav sonuçları açıklama sisteminde görüntüleyebilecekler. Sınav sonuçları adreslere gönderilmeyecek.

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır.

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

ALES PUANLARI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

ALES Sonuçları 3 sene itibariyle geçerlidir. ALES 81 il merkezi, Lefkoşa ve Bişkek'te aynı saatte yapılmaktadır.

ALES SINAVI HAKKINDA

Adayların, sınav evrakı dağıtıldıktan sonra, sınav süresinin ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Sınav sırasında adayların, kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 110 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecektir. Sınav sırasında ÖSYM Temsilcileri sınav salonlarını dolaşabilir ve gerekli gördükleri takdirde Sınava Giriş Belgeleri ile kimlik kontrollerini yeniden yapabilirler.

ALES DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir. Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

AP : Adayın ağırlıklı puanı

X : Ağırlıklı puanların ortalaması

S : Ağırlıklı puanların standart sapması

B : Ağırlıklı puanların en büyüğü

İlkbahar ALES sınav soruları ve cevapları hakkında detaylı bilgiye haberimizde ulaşabilirsiniz. Binlerce aday bugün 2016 bahar dönemi ALES sınavına girdi. Merak edilen ise ALES soru ve cevapları oldu. 8 Mayıs 2016 günü yapılan ALES sınavı soruları cevapları haberimizde olacak. Ayrıca sizde ALES hakkında merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR