BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.403,46
GÜNCEL

1 Mayıs kutlamalarında son dakika son durum!

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle İstanbul ve Ankara'da birçok yol kapalı. İstanbul Emniyet Müdürü Altınok, İstanbul'da 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınanların sayısının 136 olduğunu açıkladı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu yıl da gerginlik ve polis müdahalesine sahne oldu. Sendikaların Taksim Meydanı'na çıkışına izin verilmezken, alınan olağanüstü güvenlik önlemleri İstanbul'da hayatı durdurdu. İstanbul'da 1 Mayıs olaylarında 100'den fazla kişi gözaltına alındı.

Ankara'da ise Sıhhiye Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları olaysız geçerken, İzmir'de kutlamaların adresi Gündoğdu Meydanı oldu.

HDP'LİLER FENALIK GEÇİRDİ

15.00- Bu sabah makam aracıyla Beşiktaş'taki 1 Mayıs törenlerine gelen HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da biber gazından etkilendi. Bir diğer HDP'li Sabahat Tuncel'de biber gazı nedeniyle fenalık geçirdi.



BEŞİKTAŞ'DA SERT MÜDAHALE

14.05- Beşiktaş'ta DİSK'in öncülüğünde toplanan gruba polis biber gazı ve TOMA'larla müdahaleye başladı.

DİSK'in önderliğindeki sendikalar ile İstanbul Valiliği arasında sabahın erken saatlerinden bu yana pazarlıklar sürüyordu. Valilik 300 kişilik bir gruban Taksim'e çıkışına izin vermişti. Ancak sendikaların sayı sınırını kabul etmemesi sonrası tansiyon yükseldi. Polis gruba müdahaye başladı.

GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI 136'YA ÇIKTI

14.00- İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul'da 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınanların sayısının 136 olduğunu açıkladı.

SİLAH BULUNDU

13.40- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Kurtuluş'ta toplanan ve Taksim Meydanı'na yürümek isteyen grubu, polis dağılmaları yönünde uyardı. Buna rağmen ilerleyişini sürdüren gruba, biber gazıyla müdahale edildi. Bunun üzerine grup, ara sokaklara dağıldı.

Polis, bu sırada yolda bir silah buldu. Eylemcilerin yola düşürdüğü tahmin edilen silah daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderildi.


FULYA'DA MÜDAHALE

13.18- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Fulya'dan Beşiktaş Meydanı'na gitmek isteyen gruba polis müdahale etti. Ara sokaklarda havai fişek ve taş atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Grup çöp konteynerlerini devirerek barikat kurdu. Çevik kuvvet polisleri grubu tazyikli su ve biber gazıyla dağıttı. Grup müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı. Polisin gruba müdahalesi sürüyor.

1 MAYIS'A DAMGA VURAN FOTOĞRAFLAR

12.56- 1 Mayıs olaylarına damga vuran fotoğraf Taksim Meydanı'ndan geldi. Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan fotoğraflarda sokak köpeğinin polis şiddetine maruz kaldığı anlar kaydedildi. Polis, kelepçeleyip yere yatırdığı bir göstericinin başına gelen sokak köpeğini de ayağıyla uzaklaştırdı.



12.18- HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan Beşiktaş Barbaros Bulvarı'na geldi. Tuncel polisle görüşüyor.


11.50-İstanbul Barosu 1 Mayıs olayları sırasında gözaltına alınanların sayısının 77 olduğunu açıkladı.

BİR ANDA TAKSİM MEYDANI'NA GİRDİLER

11.21- Apartmandan Taksim'e girdiler! Yakındaki bir apartmandan koşarak çıkan küçük bir grup KP'li Taksim'e 'kaçak' girdi! Atatürk Anıtı'nın olduğu alana kol kola gelen gruba polis müdahale etti, gözaltına alınanlar var.

 



BEŞİKTAŞ'TA MÜDAHALE BAŞLADI

11.15- 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikalar Beşiktaş'ta toplanıyor. Ancak polis Zincirlikuyu'dan Beşiktaş'a inmek isteyen bazı gruplara da biber gazıyla müdahale etti.

11.05- Beşiktaş'ta tansiyon yükseliyor. Taksim'e yürümek isteyen grup ile polis arasında görüşmeler sürüyor.

KONYA'DA ŞENLİK GİBİ 1 MAYIS

10.52- İstanbul'un aksine Konya'daki 1 Mayıs kutlamaları şenlik havasında geçiyor. "Mevlana ve hoşgörü" kenti Konya'da, Memur-Sen ve Hak-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü binlerce işçi ve memurun katılımıyla kutlamaya başladı.

İKİ KADINA GÖZALTI

10.37- Taksim Meydanı'na gelerek pankart açan iki kadına müdahale eden polis önce pankartı toplamak istedi. Göstericilerden biri bırakmamak için direndi. Polis eylemcinin elinden pankartı aldıktan sonra her ikisini de gözaltına alarak polis aracına bindirdi.

10.30- Eğitim-Sen 1 No'lu şube üyeleri otobüsleri polis tarafından durdurulunca E-5 üzerinde Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.



TÜRK-İŞ TAKSİM MEYDANI'NDA

10.15- Türk-İş, Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı
Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ağar:1 Mayıs alanlarından verilen mesajlar hükümet tarafından iyi anlaşılmalıdır. Emekçilerin sefaletinin kimseye refah getirmeyeceği bilinmeli, hükümet emekçilerin taleplerine kulak vermelidir. Bu çağımızın gerektirdiği bir mecburiyettir.

ŞİŞLİ'DE YOLLAR TOMA'LARLA KESİLDİ

10.07- Şişli'den Taksim'e çıkan yollarda TOMA'larla polis barikatları oluşturuldu.

OKMEYDANI'NDA 5 GÖZALTI

09.43- Okmeydanı Anadolu Parkı'nda saat 09.00 sıralarında polisin üzerlerini aradığı 5 kişinin çantasından, gaz maskesi ve misket çıktığı için gözaltına alındı. Gözaltına alınan bir kişiye polis tarafından plastik kelepçe takıldı.

DİSK'İN ÖNÜNDEKİ KALABALIK ARTIYOR

09.24- Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önündeki kalabalık artıyor.

1 MAYIS'TA İLK GÖZALTI OLAYI

09.04- İstanbul Beşiktaş'ta polis bir öğrenciyi gözaltına almak istedi. Polis gencen sırtındaki çantada gaz maskesi bulunması nedeniye gözaltı girişiminde bulundu. Ancak CHP Milletvekili Süleyman Çelebi'nin araya girmesi sonrası gözaltı gerçekleşmedi.

İSTANBUL 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR


GECE 03.00'DA GELDİLER

Taksim'de görev yapmak üzere çeşitli illerden özel uçakla getirilen bin polis gece saat 03:00'te İstanbul'a geldi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla şehir dışından takviye olarak İstanbul'a getirilen polislerle birlikte görev alacak çevik kuvvet polisleri, İstanbul'da önceden belirlenen yerlerinde konuşlandı.

Sabah saat 05.30 itibariyle Taksim Meydanı ve çevresine İETT otobüsleriyle çok sayıda çevik kuvvet polisi getirildi. Ayrıca Beşiktaş Barbaros Bulvarı ve Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi önünde de çevik kuvvet polisleri ve TOMA'lar tedbir aldı. Başbakanlık Ofisi'nin önü demir bariyerler ile kapatıldı. Polislerin aldığı güvenlik tedbirleri artarak devam ediyor.

BEŞİKTAŞ'A DİKKAT!

1 Mayıs dolayısıyla İstanbul'da bir çok yol kapanmış durumda. Beşiktaş Barbaros Bulvarı 'da DİSK'in Taksim'e yürüme planı nedeniyle kapatıldı. DİSK sendikalara çağrı yaparak saat 12.00'da Beşiktaş'tan Taksim'e yürüyeceklerini ilan etti. İstanbul Valiliği Taksim meydanını yasakladığı için DİSK'in bu yürüyüşü polis müdahalesi ile karşılaşacak.

Taksim Meydana çıkan Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete Caddesi, Gezi Parkı kavşağı ve İstiklal Caddesi ile Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önü, Beşiktaş Meydan ve Dolmabahçe’de ani müdahale timleri hazır bekliyor. Bu noktalarda tazyikli su sıkabilen dev tanklara sahip TOMA araçları da yer alıyor.

Çevre il ve ilçelerden getirilen takviye çevik kuvvet ekiplerinin yanı sıra Jandarma Komutanlığı’ndan da gerektiği noktalarda destek alınıyor. İstanbul hava sahasında helikopter gibi görerek uçuş yapabilen hava araçlarına izin verilmiyor.

İSTANBUL'DA 1 MAYIS KUTLAMA ALANI

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Mayıs kutlamaları için Yenikapı'daki miting alanını adres gösterdi. Bu miting alanına ücretsiz otobüs seferleri konuldu. Emniyet, Taksim için geçen yıl olduğu gibi özel tedbirler aldı. Tüm personel izinleri iptal edilirken, karadan ve havadan kontrol altında tutulan Taksim’de 10 bin civarında polis gücü hazır bulunuyor. Duruma göre anında bu rakamın çok daha üzerine çıkılabilecek hazırlık da yapıldı.

MEYDANA GİREN YAYALAR DA ARANIYOR

Taksim meydanı bariyerlerle çevrildi ve meydana giren halk da aranıyor. Belli yerlerde kontrol noktaları oluşturan polis, buralardan kontrol yaparak geçişlere izin veriyor.

METRO VE METROBÜS ÇALIŞMIYOR

Taksim metrosu M1 hattı Hacıosman-Levent arası çalışırken, Taksim-Kabataş arası sefer yapan füniküler hattı iptal edildi. Marmaray ise gün boyu açık olacak. Ancak sadece Sirkeci durağında durmayacak. Metrobüs seferleri de Beylikdüzü-Cevizlibağ arası hariç olmak üzere iptal edildi. Metrobüsün Söğütlüçeşme-Cevizlibağ seferleri yapılmıyor.

İŞÇİ SENDİKALARI HERKESİ TAKSİM'E ÇAĞIRDI
Yenikapı'daki yeni miting alanını adres gösteren İstanbul Valisi Vasip Şahin’in, yasak kararını açıklamasının ardından bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs 2015 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcıları Taksim’de bir araya geldi. Komite 1 Mayıs kutlamaları için herkesi Taksim’e çağırdı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta alanlardayız. Ancak tüm dünyanın gözü kulağı Taksim’de olacak. Çünkü Taksim’in üçüncü kez siyasi iktidar tarafından tamamen hukuksuz şekilde işçilere kapatılması söz konusu. Hem 1 Mayıs’ın, hem Taksim’in özgürleştirilmesi için verdiğimiz mücadele var. Bu mücadeleyi kazandık ve 2010’da Taksim açıldı, ancak 2013’te tüm mahkeme kararlarına rağmen tekrar kapatıldı ve siyasi iktidar bu yasak zihniyetinde ısrar ediyor. Tüm mahkemelerde mahkûm oluyor, davaları kazanıyor ama bu tutumlarını sürdürüyorlar. Çünkü tarihsel ve politik olarak son derece kuvvetli olan bu meydanda 100 binlerin bir araya gelerek haklı taleplerini dile getirmelerini istemiyorlar, bu nedenle yasaklıyorlar” dedi.

BEŞİKTAŞ'TAN TAKSİM'E YÜRÜNECEK

1 Mayıs sabahı Beşiktaş Meydanı’nda toplanacaklarını belirten Çerkezoğlu, Dolmabahçe üzerinden Taksim’e yürüyeceklerini söyledi:

“Saat 12.00’de yürüyüşümüzü başlatacağız. Engelleme olmamasını diliyoruz. Son dakikaya kadar tüm görüşmeleri yetkili mercilerle yapacağız. Biz asla şiddetin tarafı olmadık, olmak da istemiyoruz. Göz yaşartıcı gazların kapladığı bir havada, yolların kapatıldığı bir ortam görmek istemiyoruz. Ama yollar kapatılırsa da irademizin arkasında duracağız. Kararlılığımızı ortadan kaldıramazlar. Müdahale olması durumunda yapacağımız şey çok açık. Duruşumuzu sürdüreceğiz. Gereken görüşmeleri de yapacağız. Tüm yollar kapatılır, insanların gelmeleri tamamen engellenirse o zaman değerlendirmelerimizi yapacağız.”

1 MAYIS BAYRAMDIR TAKSİM'E ÇIKACAĞIZ

Çerkezoğlu, Vali Şahin’in kendilerine yeni yaptıkları miting alanlarını adres göstermesiyle ilgili de şöyle konuştu:

“1 Mayıs bir miting değildir. Bununla ilgili yargı kararları bunu söylüyor. Bizim yargılandığımız ve kazandığımız davanın gerekçeli kararında 1 Mayıs’ın, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında tutulamayacağı belirtiliyor. 1 Mayıs’ın milli ve dini bayramlar gibi, 19 Mayıs, 23 Nisan gibi resmi bir bayram olduğu vurgulanıyor. Dolayısıyla siyasi partilerin veya bizim yaptığımız klasik mitinglerden biri değildir 1 Mayıs. Biz miting için çıkmıyoruz, tüm dünyanın kutladığı uluslararası resmi tatil olan bir bayramı kutlamak için, anmamızı yapmak için çıkacağız.”

İSTANBUL'DAKİ KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİFLERİ

İstanbul Emniyetinden yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle 1 Mayıs Cuma günü saat 06.00’dan itibaren trafiğe kapatılacak ve alternatif yollar şöyle:

SARAÇHANE PARKI VE ÇEVRESİ KAPATILAN YOLLAR

-Fevzipaşa Caddesi

-Macar Kardeşler Caddesi

-Atatürk Bulvarı

SARAÇHANE ALTERNATİF YOLLAR

-Abdülezelpaşa Caddesi

-Kadir Has Caddesi

-Ragıp Gümüşpala Caddesi

-Haliç Caddesi

-Şehzadebaşı Caddesi

BEYAZIT MEYDANI TRAFİĞE KAPATILAN YOLLAR

-Ordu Caddesi

BEYAZIT MEYDAN ALTERNATİF CADDELER

-Vatan Caddesi

-Millet Caddesi

-Türkeli Caddesi

-Koska Caddesi

-Hayriye Tüccarı Caddesi

TAKSİM, ŞİŞLİ, MECİDİYEKÖY KAPALI YOLLAR

-Şişli Mecidiyeköy ortaklar kavşağından Taksim istikametine kapatılacak, trafik akımı Ortaklar Caddesinden Esentepe istikametine yönlendirilecektir.

-Şişli Bomonti Tüneli Dolmabahçe istikametine kapatılacak, trafik akımı Akar Caddesinden Çağlayan ve Piyale Paşa Bulvarına yönlendirilecektir.

-Şişli Kuştepe kavşağından, Geçit Sokak istikametine gitmek isteyen akım, Kuştepe kavşağından kapatılacak trafik Çağlayan istikametine yönlendirilecektir.

Çağlayan Hürriyettepe kavşağından Şişli istikametine gitmek isteyen akım Hürriyettepe kavşağından Darülaceze Caddesi istikametine yönlendirilecek.

-Akar Caddesi istikametinden Hürriyettepe kavşağına gelen akım, Hürriyettepe kavşağından Çağlayan istikametine yönlendirilecektir.

-Darülaceze istikametinden Okmeydanı istikametine gitmek isteyen akım Okmeydanı kavşağından kapatılacak Odese Bulvarına yönlendirilecektir.

-Piyalepaşa bulvarından gelen akım Okmeydanı istikametine kapatılacak, Sadabat Viyadüğü istikametine yönlendirilecektir.

-Piyalepaşa Bulvarından Dolapdere istikametine gelen akım Dolapdere kavşağından Taksim Yedikuyular istikametine kapatılacak, Trafik Dolapdere kavşağından Piyalepaşa Bulvarı’na geri yönlendirilecektir.

-Kasımpaşa Tuz Ambarı ışıklardan Şişhane Tarlabaşı Bulvarı istikametine kapatılacak, trafik Tuz Ambarı ışıklardan Hasköy istikametine yönlendirilecektir.

-Unkapanı Köprüsü’nden Taksim istikametine giden akım köprüye girmeden Ragıp Gümüş Pala ve Abdülezelpaşa Caddesi’ne yönlendirilecektir.

-Sirkeci’den Galata Köprüsü Karaköy istikametine gelmek isteyen akım kapatılacak Ragıp Gümüş Pala Caddesi’ne yönlendirilecektir.

-Ortaköy’den Çırağan Caddesi Beşiktaş istikametine gitmek isteyen akım, Ortaköy’den kapatılacak Dereboyu Caddesi ve Bebek istikametine yönlendirilecektir.

-Beşiktaş Eski Yıldız Caddesi, Barbaros Bulvarı, ara sokaklardan çıkan akım Balmumcu Kavşağı Zincirlikuyu istikametine yönlendirilecek.

-Nişantaşı Kavşağı Rumeli Caddesi istikametine kapatılacak, Nişantaşı kavşağından Fulya istikametine yönlendirilecek.

-Teşvikiye Hüsrev Gerede Caddesi istikameti kapatılacak, Nişantaşı Kavşağı istikametine yönlendirilecek.

-Ihlamur kavşağından Şair Nedim Caddesi istikametine kapatılacak, Ihlamur Kavşağından Fulya istikametine yönlendirilecek.

-Kadırgalar Caddesi Taksim ve Küçük Çiftlik Caddesi istikametine kapatılacak trafik akımı Bomonti Tünel istikametine yönlendirilecek.

-Barbaros Bulvarı Beşiktaş istikametine Balmumcu kavşağından kapatılacak, Balmumcu Kavşağından Levent Sarıyer istikametine yönlendirilecek.

-Boğaziçi Köprüsü kuzey istikametinden geliş (Sait Çiftçi) Beşiktaş Ortaköy ayrımından kapatılacak, Haliç istikametine yönlendirilecek.

-İhtiyaç halinde E-5 kuzey yol Mecidiyeköy ayrımı kapatılacak, alternatif Çağlayan Haliç istikametine yönlendirilecektir.

-E-5 Güney Yol Mecidiyeköy ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacak, trafik akımı Zincirlikuyu Levent istikametine verilecektir."

1 MAYIS ANKARA'DAKİ KAPALI YOLLAR

Ankara Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs Cuma günü trafiğe kapatılan yolların listesini verdi. Açıklamada, 1 Mayıs Cuma günü Ankara Tren Garı önünde toplanılarak Talatpaşa Bulvarı, Opera Meydanı ile Atatürk Bulvarı'nı takiben Sıhhiye Meydanı'na kadar yürüyüş düzenleneceği, buradan saat 11.00-18.00 arasında "1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü" adı altında toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacağı belirtildi.

-Talat Paşa Bulvarı,
-Ulaştırma Kavşağı ile Hasırcılar Kavşağı arası,
-Cumhuriyet Caddesi Baruthane Kavşağı,
-Gar Kavşağı arası,
-Kazım Karabekir Caddesi,
-Ulaştırma Kavşağı ile Kazım Karabekir Kavşağı,
-Atatürk Bulvarı,
-Osmanlı Kavşağı ile Kızılay Kavşağı arası,
-Mithat Paşa Caddesi,
-Necatibey Caddesi miting süresince araç trafiğine kapatılacaktır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR