BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
EMEKLİ

Yurtdışında yeni emeklilik sistemi! Artık şartlar değişti

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bu süreleri borçlandıklarında Türkiye’den emekli olabiliyor. Ancak bu konudaki sistem tamamen değişti. Yeni sistem ile emeklilik şartları da değişti. Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem yeni sistemle ilgili soruları cevapladı…

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de daha önce sigortaları olsun ya da olmasın borçlanarak emeklilik hakkı kazanabiliyor. Yani yurtdışındaki günlerinin parasını ödeyerek, emeklilik hesabında kullanabiliyorlar. 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yurtdışı emeklilikle ilgili şartlarda bazı değişiklikler oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu da bununla ilgili bir genelge yayımlayarak tüm detayları belirledi. Yurtdışı borçlanmalar artık Bağ-kur kapsamına alınırken ödeme miktarları da değişti. Bu yeni sistemle ilgili sizden gelen soruları cevaplamaya çalışalım.

KİMLER BORÇLANABİLİYOR?

18 yaşından itibaren yurtdışında çalışılan dönemler borçlanılabiliyor. Kadınlar ise hem çalıştıkları yılları hem de 18 yaşından sonra yurtdışında bulundukları süreleri borçlanabiliyor.

BORÇLANMA NASIL HESAPLANIYOR?

Borçlanma miktarı daha önce brüt asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında belirlenecek tutarın yüzde 32'si kadar oluyordu. Ancak yeni düzenleme ile 01/8/2019 (dahil) tarihinden itibaren yapılacak başvurularda, başvuru sahibince seçilen kazancın yüzde 45'i alınmak suretiyle belirlenecek.