BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.469,85
YAZARLAR

Yurtdışında olana GSS borcu çıkmaz!

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar için çıkarılan GSS borçları sildirilebilir mi?

TEKİRDAĞ’dan okurumuz Ali Rıza Eminoğlu soruyor: “Bünyamin bey, 2011 yılından bu yılın başına kadar Almanya’da yaşadım, orada Amcamım işlerine yardım ediyordum. Türkiye’ye geri döndüm Şubat ayında. SGK bana borç çıkartmış, 15 bin Liraya yakın borç geldi sağlık sigortası için. Ama ben Almanya’da yaşarken hiç hastaneye gitmedim Türkiye’de. Bu borç haksızlık değil mi? Bu borcu sildirebilir miyiz?”

Sayın okurum, Türkiye halkları olarak dünyaya yayılmış durumdayız. Almanya’dan Kanada’ya bir ülke yok ki oraya gittiğinizde bir dönerci, bir kebapçı, Türkiyeli birileri ile karşılaşmayasınız…

Ancak bu durum GSS’nin uygulanmasında sorun oluşturuyor…

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede yaşayan vatandaşımız ikamet adresi değişikliklerini bildirmediklerinden ve bu nedenle de ikametleri halen Türkiye’de göründüğünden GSS borçlusu sayılıyorlar.

Bu şekilde SGK’nın sistemine giren vatandaşlar gelir testine girmedikleri için en üst dilimden adlarına GSS borcu çıkartıldığını görerek şok oluyor.

Sizin gibi yurtdışında yaşayan vatandaşların GSS yani hastane primi ödemesi zorunlu mu, bu borçtan kurtulabilir misiniz? Tüm okurlarımız için açıklayalım…

TÜRKİYE'DE YAŞAYANLAR GSS'Lİ OLMALI! 

Ülkemizde zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına 01.01.2012 tarihi itibariyle geçti.

GSS adı üstünde zorunlu bir sistem, yani siz isteseniz de istemeseniz de otomatik olarak GSS’li oluyorsunuz…

GSS kapsamında herhangi bir sosyal güvence kapsamında olmayan (istisnalar hariç) tüm vatandaşlar ve yurtiçinde yerleşik yabancılar gelir testine girerek gelir durumlarına göre ya primleri devlet tarafından ödenmek suretiyle yahut da kendileri tarafından prim ödenmek suretiyle kapsama alınıyor.

Öte yandan yeni GSS sistemi 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesi gereğince yalnızca vatandaşlardan ikameti yurt içinde olanları kapsamakta.

Başka bir deyişle yurtdışında yaşayan vatandaşların ne gelir testi yaptırmasına, ne prim ödemesine gerek bulunmuyor.

YURTDIŞINA TAŞINANLAR NE OLACAK?

Ancak iş burada bitmiyor…

Burada genel sağlık sigortalısı olarak prim ödeyen kişinin yurtdışına çıkması, geçici bir süre yurtdışında bulunması veya yurtdışına taşınması durumunda ne olacağı sorusu gündeme gelmekte.

Geçici olarak yurtdışına gidenlerin (iş, tatil vesaire nedenlerle) GSS sigortalılığı devam ediyor. Geçici süreyle gitmenin bir hafta ya da üç ay olması önemli değil, ikamet adresiniz Türkiye’de olduğu sürece durumunuz değişmiyor.

Ancak sürekli olarak yurtdışına taşınan, başka bir deyişle yurtdışında ikamet etmeye başlayan kişilerin durumları farklı.

Burada temel belirleyen adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı bulunan ikamet adresiniz. İkamet adresinizi taşıdığınızdan andan itibaren GSS kapsamından çıkıyorsunuz.

SGK, MERNİS sistemi üzerinden nüfus ve ikamet bilgilerini otomatik olarak aldığı için de sizin GSS’li olmanıza gerek kalmadığını görüyor.

 TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNE GİTMELİSİNİZ 

Peki ya, yurtdışında ikamet ediyor olmasına rağmen Nüfus’taki (MERNİS’teki) ikamet adresini değiştirmeyenler ne olacak?

Bu gibi kişiler SGK sisteminde halen yurtiçinde oturuyor gibi görünmekte. Zira SGK gümrük ve kapılardaki giriş ve çıkışları bilmiyor.

Böyle olunca da kişi adına hem gelir testine başvurma zorunluluğu, hem de GSS prim borcu ödeme yükümlülüğü çıkıyor.

Yurtdışında iken bunu fark etmeyen vatandaşlar ülkemize gelip hastaneye başvurduklarında yahut da adlarına haciz çıkınca durumun farkına varabiliyor.

Oysa adlarına çıkartılan GSS borcu ikamet adreslerini yurtdışına taşımaları halinde silinmekte. Ancak bunun için yapmanız gerekenler var.

İKAMETİNİZİ YURTDIŞINA TAŞIYIN 

Yurtdışında ikamet eden yahut ikametini yurtdışına taşıyan vatandaşların prim ödeme yükümlülüğünden kurtulmalarının yolu basit. İkamet adreslerini Nüfus Müdürlüklerine verecekleri form ile yurtdışına taşıdıkları tarih itibariyle zorunlu genel sağlık sigortası kapsamından çıkacaklar ve prim ödemek zorunda kalmayacaklar.

Bu işlem Nüfus Müdürlüklerine bizzat başvurarak olabileceği gibi vatandaşların internetten kolayca bulabilecekleri “Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımız İçin Adres Beyan Formu” ile posta yoluyla da yapılabiliyor.

Postanın adi posta olması halinde Nüfus idaresinin kayıtlarına girdiği tarih, iadeli taahhütlü ve APS ile gönderilmesi halinde ise posta gönderisinin mühür tarihi adres değişikliğini bildirim tarihi hüviyetinde. İadeli taahhütlü gönderilmesini tavsiye ediyoruz, kargo ile gönderim ayni işlevi görmüyor.

ÇIKAN BORÇLARI NASIL SİLDİRİRSİNİZ? 

Peki, GSS reformunun gerçekleştirildiği 2012 yılının Ocak ayından beri bu işlemi gerçekleştirmemiş olan vatandaşlar adına çıkmış olan GSS borçları ne olacak?

Bu gibi durumda olan kişiler zaten ilk baştan beri GSS’li olmalarına gerek olmadığı için SGK’ya bir dilekçe ile başvurmaları halinde adlarına çıkan borç siliniyor.

Ancak SGK vatandaştan yurtdışında yaşamakta olduğunu belgelemesini istiyor.

Bunun için vatandaşın oturmakta olduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciğine (büyükelçilik veya konsolosluk) başvurarak anılan ülkede ikamet ettiğine dair ikamet belgesi alması gerekmekte.

Keza yurtdışındaki Eğitim ve Çalışma Ateşeliklerinden alınacak çalışma veya eğitim belgeleri, yurtdışındaki okullardan alınacak öğrenci belgeleri ve diplomalar ile pasaport giriş ve çıkış kayıtları da SGK’ya yurtdışında yaşadığınız ispat etmede yararlı olacaktır.

---

Kıssadan Hisse

Es-sual: “Dirahta ger ziyan etse karınca

Günah var mıdır anı kırınca?”

— Kanuni Sultan Süleyman

El-cevap: “Yarın Hakk’ın divanına varınca,

“Süleyman’dan hakkın alır karınca.”

— Ebussuud Efendi

--- 

Sorularınız:

Yazarın tüm yazıları için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar