BIST 10.740
DOLAR 32,18
EURO 34,98
ALTIN 2.510,23
ÖĞRETMEN

Yönetici atama yönetmeliği yargıdan döner mi?

MEB, Yeni Yönetici atama Yöbetmeliği eğitimcilerin büyük tepkisini çekerken sendikaların konuyu yargıya taşıyor. Sınavda mülakat uygulaması getiren yönetmelik yargıdan dönecek mi?

Yönetici atama yönetmeliği yayınlandı.Yönetici seçmede yepyeni bir yöntem getirdi. Artık sınavla birlikte mülakat yapılacak.

Bütün eğitimcilerin merak ettiği husus ise mahkemenin tavrının ne olacağıdır. Memurlar.net'ten M. Hüseyin Ölmez'in yazısına göre daha önce benzeri seçme yöntemlerinin mahkemeden dönmesi nedeniyle birçok eğitimci mahkemenin mülakat uygulamasına geçit vermeyeceğini düşünüyor.

İşte M. Hüseyin Ölmez'in yargı kararına ilişkin yazısı:

Birçok eğitimci mahkemenin mülakat uygulamasına geçit vermeyeceğini düşünüyor. Ancak biz mahkemenin mülakat uygulamasını durdurmayacağını kanaatindeyiz.

Bunun için elimizde önemli bir veri bulunmaktadır. Birinci veri daha önceki uygulamalardan farklı olarak mülakat uygulaması kanuni bir düzenlemeye dayanmaktadır. Bildiğiniz üzere 652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki KHK ile bakanlık yönetici seçme süreçlerinde mülakat uygulamasını düzenlemiştir. Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi 652 Sayılı KHK ile ilgili kararında bazı düzenlemelerin yürütmesini durdururken mülakat uygulamasını ise anayasaya aykırı olarak görmemiştir.

Bu nedenle mülakat uygulamasının mahkeme tarafından durdurulacağını düşünmüyoruz. Ancak burada bir başka nokta var. Yönetmelik hükmünün durdurulmaması yani düzenlemenin iptal edilmemesi uygulamada tüm işlemlerin yargı tarafından vizeleneceği anlamına gelmez.

İl Milli Eğitim Müdürlüklerindeki yapılan mülakat uygulamalarının usulune uygun olmaması durumunda yapılacak başvurular mahkemelerce haklı görülebilir.

Sonuç olarak mülakat uygulamasında düzenlemenin iptalinin olmayacağı ancak bireysel başvuruların mahkemelerde haklı görelebileceğini söylebiliriz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR