BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,73
ALTIN 2.408,46
ÖĞRETMEN

YÖK'ten THK haberlerine flaş soruşturma!

Türk Hava Kurumu Başkanı emekli Tümgeneral Osman Yıldırım'ın cezaevinden yeniden faaliyete geçtiği iddialarına karşı YÖK soruşturma başlattı.

Üniversiteye cemaat yönetimi atadığı, kardeşini başdanışman yaptığı ve çektiği kredi ile kendisine prim dağıttığı iddia edilen Türk Hava Kurumu Başkanı emekli Tümgeneral Osman Yıldırım'ın cezaevinden yeniden faaliyete geçtiği iddia edildi.

YÖK'TEN THK İDDİALARINA SORUŞTURMA

Yüksek Öğretim Kurumu'ndan şu açıklama yapıldı:

"Bugün bazı ulusal gazetelerde yer alan, bir vakıf üniversitemizde usule aykırı diploma ve derece verildiği, bunun yanısıra yönetiminde usulsüzlükler olduğuna dair haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Kamuoyunun bilmesini isteriz ki usule aykırı, haksız yollardan diploma ve derece iktisabına yönelik bütün idari ve hukuki tedbirleri almak ve gerektiğinde soruşturma açmak hem görevimiz hem de önceliğimizdir.

Bu bağlamda 27.01.2015 tarihinde bu iddialara ilişkin soruşturma başlatılmış olup bu soruşturma halen devam etmektedir.

Kamuoyuna önemle duyurulur."


İŞTE O HABER

Rüşvetten tutuklu eski THK Başkanı, üniversiteye paralel yönetim atadı, kardeşini başdanışman yaptı. Banka talimatıyla kurumun elini kolunu bağladı. Çektiği krediyle kendisine prim dağıttı.

Rüşvet iddiasıyla tutuklanan eski Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı emekli Tümgeneral Osman Yıldırım'ın cezaevinde yeniden faaliyete geçtiği ortaya çıktı.

Milliyet'in haberine göre, Yıldırım geçen ekim ayında THK'ya alınan 6 helikopter ihalesinde bir firmaya 'aracılık hizmeti' altında para aktardığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Milliyet'in edindiği bilgiye göre 5 aydır cezaevinde bulunan Yıldırım, THK üniversitesi ile Türk Hava Kurumu Havacılık Vakfı şirketlerinde etkin duruma geldi. Mevcut, mütevelli heyet ve rektörü tanımayarak yeni heyet ve rektör atayan THK vakfı, 3 bin öğrencinin eğitim aldığı üniversiteye "paralel yönetim" getirdi. Vakıf senetleri düzenlenirken hukuki kuralların arkasından dolanan Yıldırım'ın, kendisini 2020'ye kadar vakıf başkanı olarak tutacak ve akrabaları Nusret Şimşek ile Ferhat Bayrak'ı THK Vakfı mütevelli heyet üyesi olarak belirleyen maddeleri ekleyerek koltuk ve makamını garanti altına aldığı belirtildi. Yıldırım, 4 Şubat'ta THK Üniversitesi'ne bir yazı yazarak, Altınova Havacılık Meslek Yüksek Okulu'nda serketerlik yapan kardeşi İbrahim Yıldırım'ı başdanışmanı olarak atadı. Yeni mütevelli heyet üyeleri arasında ilkokul ve ortaokul mezunlarının bulunması da dikkat çekti.

ODACILIK YAPIYOR

Yeni mütevelli heyette yer alan Sadık Karayel'in ortaokul mezunu olması ve halen bir belediyede "odacı" olarak görev yapıyor olması da dikkati çekti. Yıldırım'ın cezaevinden, avukatı ve THK Kayseri eski Şube Başkanı Avukat Erhan Eğilmez vasıtasıyla dışarıdaki işleri yönetmeye çalıştığı ve akrabalarının kurumdan maaş almaya devam etmesi için uğraş verdiği iddia edildi. Yıldırım'ın hapishaneden talimatla kayınbiraderi Nusret Şimşek ve yeğeni Ferhat Bayrak'ı kullandığı söyleniyor. Yıldırım'ın oğulları, kızları, gelinleri, damatları ve akrabalarının THK'da, THK Havacılık Vakfı'na bağlı şirketlerde ve THK Üniversitesi'nde olağanüstü maaşlarla çalıştığı öne sürüldü.

CEZAEVİNDEN İMZA

THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olarak verdiği vekaleti de iptal eden Yıldırım, üniversiteye yazdığı yazıda "Bundan sonra mütevelli heyet başkanının yetkisinde olan tüm yazılar, üniversite avukatları tarafından bana imzaya getirilecektir. Mütevelli heyet başkanı ben Osman Yıldırım'ın imzalamadığı hiçbir yazı (akademik konular hariç) devletin kurumlarına gönderilmeyecektir. Vekalet verdiğim dönemde yapılan idari işler hakkında bana bilgi verilecek; yasalara, yönetmeliğe uygun olmayan işlem ve icraatlar konusunda tarafımdan değerlendirmeler yapıldıktan sonra avukatlarımla birlikte yasal işlemk başlatılacaktır" dedi.

Vakıfla anlaşmalı bir bankaya da yazı yazan Yıldırım, "THK Üniversitesi mütevelli heyet başkanıyım. THK Üniversitesi'nin hiçbir ödemesi benim imzam olmadan ödenmeyecektir" dedi. Yıldırım'ın bu hamlesiyle THK vakfı ve bağlı şirketler iş göremez hale geldi.

YENİ YÖNTEM BEKLEMEDE

Personel maaşı ödemek için sık sık kredi çeken Yıldırım'ın bir bankadan 80 milyon liralık krediyi libor +6.29 gibi çok ağır faizle aldığı belirtildi. Kredinin 1 milyon liralık kısmını prim olarak kendisinin de dahil olduğu bazı çalışanlara dağıttığı öğrenildi.

THK'nın yeni başkanı Vacit Öktem de henüz ortaya çıkmamış yolsuzlukları çözmek için Yıldırım'ın vakıf ve üniversite üzerindeki etkisinin kırılmasını bekliyor.

DÖNEMİNDE 600 MİLYON TL ZARAR

Yıldırım göreve geldiğinde kurum kasasında 45 milyon lira vardı. Yıldırım döneminde kasa sıfırlandı ve 800 milyon lira da borçlanıldı. 2014 yılı için kendisine 124 bin lira prim veren Yıldırım'ın, bazı personele de 114 bin liraya varan primler dağıttığı belirtildi. Yıldırım'ın vakfa bağlı 13 şirketi yakınları aracılığıyla kontrol altına aldığı ve şirketlerde kendisini çalışan olarak gösterip yüklü maaş aldığını öne süren Türk Hava Kurumu Havacılık Vakfı, THK'ya yazdığı yazıyla, Yıldırım'ın görevlerine son verildiğini ve SGK çıkışlarını yaptığını bildirdi.

THK Vakfı'nda yapılan seçimlere hapiste bulunan Yıldrım'ın müdahale ettiği de iddialar arasında yer alıyor.

THK Vakfı yönetiminde bulunanlar arasında, Yıldırım'ın kız kardeşi Semra Şimşek'in eşi Nusret Şimşek, Yıldırım'ın yeğeni Ferhat Bayrak ve yine Yıldırım'ın arkadaşı Erkan Karaarslan'ın olması da kurumdaki aile yapılanmasının bir örneğini gösteriyor. İmzaların, Yıldırım'ın yerine kayınbiraderi Nusret Şimşek'in attığı ve bunun usulsüz bir uygulama olduğu belirtiliyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR