BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.433,42
ÖĞRETMEN

YGS yerine üniversitler kendi sınavlarını mı yapacak?

Bakan Avcı, sınavsız sistemin yanısıra YGS ve LYS gibi milyonları ilgilendiren sınavlar hakkında da merak edilen soruları canlı yayında yanıtladı.

TRT Haber ekranlarında Ne Oluyor programına konuk olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eğitim sistemindeki değişim planlarını ve Bakanlığın yeni dönem politikalarını anlattı.

Genel liselerin kapatılacağı yönündeki iddiaları değerlendiren Bakan Avcı, sınavsız sistemin yanısıra YGS ve LYS gibi milyonları ilgilendiren sınavlar hakkında da merak edilen soruları yanıtladı.

Genel liselerin kapatılacağı doğru mu, sosyal bilimler liseleri kapatılacak mı sınavla öğrenci alan liseler sadece fen liseleri mi olacak?

Okul türlerinin azaltılacağı doğru. Programlar çoğaltılacak. Eğitim çeşitlenecek. Okul türlerini azaltmaya yönelik çalışmalarımız var ama sosyal bilimler liseleri kapatılmayacak bu nereden çıktı bilmiyorum. Yok böyle bir şey. Bu okullar başlangıçtaki niyetlere uygun çalışıyorlar devam edecekler. Genel lise kavramı önümüzdeki yıldan itibaren kalmayacak. Ama öyle yerler var ki nüfusu az oralarda çok programlı liseler olacak. Küçük yerlerde Anadolu Lisesi olmayacak. Nüfusa yerleşkeye göre şekillenecek.Meslek liseleri imam hatip okulları devam ediyor.

Sınavsız Sistem Nasıl İşleyecek?

Öğrencileri SBS'den kurtarmak için çalışıyoruz. Bu geçişleri müfredata bağımlı hale getirmeye çalışıyoruz. Bütün bunlar şu anda SBS'de ölçülebilir kavramlar değil. Çocukların yeteneklerine göre ayrılacağı değerlendirileceği bir sistem düşünüyoruz. 4 yıl boyunca aldığı eğitimdeki performansı ders başarısı ders dışı başarıları öğretmenler kurulu değerlendirmeleri bütün bunların bir arada olacağı bir değerlendirme düşünüyoruz. Adrese göre yerleştirmeyi de düşünüyoruz. Bazı okullar için bütün bu puanların üzerinde olacağı bir talep olabilir. Sizin notunuz 85 benimde 85 o zaman ne olacak bazı okullar kendileri sınav yapabelecekler.

Bir öğrenci birden fazla okulun sınavına girebilecek. Herkes her sınava girmek zorunda değil.

YGS, LYS gibi geniş kitleleri ilgilendiren sınavlar ne olacak?

Üniversiteler de kendi sınavlarını yapabilir. Mevcut YÖK tarafından hazırlanmış bir taslak var. Bu taslakla ilgili görüşlerimde mevcut yapıyı değiştirmiş gibi yaparken daha çok güçlendiriyoruz şeklinde görüşlerimi bildirmiştim. Bu taslağın yeniden yapılması daha makul geldi. Bu YÖK taslağını Başbakanlığa bildirdik. Şimdi değiştirilerek elden geçirilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR