BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.469,84
YAZARLAR

YGS sınavı 13 Mart öncesi son sınav taktikleri

2016 YGS sınavı 13 Mart 2016 Pazar günü gerçekleşecek. İşte üniversiteye geçişin ilk adımı olan YGs sınavına sayılı günler kala uzmanından son stratejiler...

Öğretmenler ve öğrenciler açısından yoğun bir hafta yaşanmaktadır. Özellikle lise son sınıf öğrencileri ve mezun öğrenciler, hayatlarının bundan sonraki kısmının rotasını çizecek olan YGS’ ye girecekler. Bir öğrenci, ilkokuldan sonra ortaokulda, ortaokuldan sonra lisede durumunu gözden geçirme ve düzeltme imkânına sahiptir. Fakat üniversite süreci artık değişikliklerin çok zor olduğu bir süreçtir. Kazanılan üniversite ve bölüm insanların genelinde bir meslek ve kariyer olarak ömür boyu devam edecektir.

13 Mart Pazar günü iki milyondan fazla öğrenci sınava girecek. Geçen yıl öğrencilerin ancak sekiz yüz elli bini LYS’ ye girmeye hak kazandı. Bu durum, eğitim kamuoyu tarafından ciddiye alınmalı ve araştırılmalıdır. Eğitim sisteminde bir problemin olduğu sonucuna varmak için yeterli bir sebeptir bu durum. YGS öğrencileri için en önemli problem, zaman problemidir. Zira tek oturumluk bir sınav ve 160 soruyu, verilen sürede bitirmek zorundadır adaylar.

 
 


YGS'DE ZAMANI YÖNETMEK... AMA NASIL?
Burada özellikle zamanı yönetme konusunda çok dikkatli olmalıdır adaylar. Türkçe soruları son yıllarda bazen çok uzun metinlerden oluşmakta, öğrencilerin yarım sayfayı bulan paragraf sorularını okumakta ve anlam bütünlüğünü kavrayabilmekte sıkıntılar yaşadıkları bilinen bir gerçektir. Bazen de paragraflar kısa olmakla birlikte cevapla diğer şıklar arasında çok ince bir çizginin olması, benzer şıkların bulunması öğrencilerin zamanını ziyadesiyle götürmektedir.


TÜRKÇE TESTİNE 50 DAKİKADAN FAZLA ZAMAN AYIRMAYIN!

Bazen de paragraflar kısa olmakla birlikte cevapla diğer şıklar arasında çok ince bir çizginin olması, benzer şıkların bulunması öğrencilerin zamanını ziyadesiyle götürmektedir.

Adaylar Türkçeye elli dakikadan fazla zaman ayırmamalı, diğer testlere geçmeli, zamanı kalırsa tekrar Türkçeye dönmelidir. Matematik soruları içerisinde herkesin çözebileceği sorular mutlaka vardır. Özellikle sözel öğrencileri, matematik sorularına bakmadan sadece Türkçe ve sosyal soruları üzerinde durmaktadır. Dört işlemi sorgulayan ve dokuzuncu sınıf seviyesinde, on civarında sorunun olduğu unutulmamalıdır.

SAYISAL ÖĞRENCİLERİ YGS'DE NASIL DAVRANMALI?

Sayısal öğrenciler sınav sorularının tamamını çözmek için çalışan öğrenci grubudur. Türkiye derecelerine bakıldığı zaman yüz altmış sorunun tamamına yakınını çözen öğrencilerin derece yaptıkları görülecektir. Türkçe, matematik, fen bilimleri testleri sayısal öğrencilerinin yoğunlaştığı derslerdir. Bu öğrenciler zaman sıkıntısını en fazla yaşayan öğrenci grubudur. Bu üç dersin dışında birçok sayısal öğrencisi, sosyal bilimler testini de çözmeye çalışmaktadır.
Sınav süresince zamanı ara ara kontrol edip, çözülemeyen sorular üzerinde gereğinden fazla durmadan, soruların tamamına bakabilecek bir zaman planlaması yapılmalıdır.

 


ÇÖZÜLEMEYEN SORULAR ÜZERİNDE FAZLA ZAMAN HARCAMAYIN!
Çözülemeyen sorular, bir iki denemeden sonra bırakılmalıdır, hala o soruyu çözmeye çalışmak, adayların algılama düzeylerini düşürecek ve motivasyonlarını azaltacaktır. Adaylar, zihinsel yorgunluk yaşadıklarında ya başka bir dersin sorularına geçmeli ya da bir müddet zihnen sınav ortamından uzaklaşmalı, gerekirse çevreyi izleyerek rahatlama yolunu tercih etmelidir.


YGS SÖZEL SORULAIRNDA BİRBİRİNE YAKIN ŞIKLAR İÇİN NE YAPMALISINIZ?
Sözel sorularda yakın şıkların bulunduğu sorularda öğrenciler ne yapmalıdır? Bu durumda olan adaylar, bilgilerini biraz daha genel yorumlama yoluna gitmelidir. Şayet iki şıkka indirilebildiyse sorunun cevabı, bu durumda tavsiye edilen yöntem, öğrencinin aklına ilk gelen şıkkın işaretlenmesidir. Bu önerinin bilimsel bir izahı yoktur elbette; fakat tecrübeler doğrultusunda böyle bir yol tavsiye edilmektedir.
Sınavdan bir iki gün önce çalışmalar azaltılmalı, tereddütte kalınan konuklar lokal olarak tekrar edilmeli, mümkün olduğu kadar sınav gündeminden çıkılarak normal bir hayat tercih edilmelidir. Veliler, çocuklarını rahatlatmalı, onlara güven telkin eden sohbetler yapmalıdırlar. Öğrenciler de veliler de şunu bilmeli ki, Türkiye’de son yıllarda açılan üniversiteler ve kontenjanlardaki güncellemeler neticesinde 180 barajını geçen her öğrencinin yerleşebileceği bir program vardır. Özellikle Fen edebiyat ve İktisat fakültelerinde birçok bölümde kontenjanlar dolmamaktadır.

BARAJI GEÇMEK İÇİN 20 SORU ÇÖZMEK YETERLİ...

Asıl yarış, özellikli bölümlerde ve büyükşehirlerdeki üniversitelerde olacaktır. Barajı geçmek için ise yirmi soruyu doğru cevaplamak yeterlidir. Belki de adaylara yapılacak son uyarı, cevabından emin olunmayan soruların boş bırakmalarıdır. Zira yapılan her yanlış, doğru sorulardan yüzde yirmi beşini götürmektedir. Kimliklerin ve giriş belgelerinin unutulmaması, kimlik bilgilerinin ve fotoğrafların güncel olması sınava girebilmenin ön şartıdır. Tüm öğrencilere başarılar diler, emeklerinin karşılığı olan puanları almalarını dilerim.

 Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar