BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.466,53
ÖĞRETMEN

YGS öncesi çocuklarınıza bunları söylemeyin!

YGS, 13 Mart Pazar günü gerçekleşecek. Adaylar oldukça stresli. Peki ebeveynler çocuklarına karşı nasıl davranmalı?

YGS öncesi çocuklarınıza bunları söylemeyin!

Her insandan dünyada bir tane vardır; çocuklarınızı kardeşleriyle, sınıf arkadaşlarıyla, yakınlarıyla, komşu çocukları ile karşılaştırmak hiçbir fayda sağlamayacağı gibi zarar verir. Sakın kıyaslamayın.

YGS öncesi çocuklarınıza bunları söylemeyin!

Stres esasen gerektiği kadarsa sorun olmaz. Belli miktarda stres kişide uyanıklık, uyarılmışlık yaratır. Bu da kişinin bu konuyla ilgili dikkatini artırır. Performansını olumlu yönde etkiler. Sınava çalışma isteğini, başarı arzusunu artırır. Hiç kaygının olmayışı sınava hazırlanan kişinin bazen motive olmasını engeller.

YGS öncesi çocuklarınıza bunları söylemeyin!

Stresin iç ve dış nedenleri vardır. Belirtiler aynı bile olsa iç nedenler gencin kişilik özelliklerinden kaynaklanırken, daha kontrol edilebilir dış nedenler aile ve çevre tutumundan kaynaklanır. Ancak belirtileri birbirine benzer. Ancak stres artık kontrol edilemez, baş edilemez duruma gelmişse tehlikelidir.

YGS öncesi çocuklarınıza bunları söylemeyin!

Sınava gireceklerde olumsuz, yani gereğinden fazla stres olursa; az uyuma, çok uyuma, gece sık uyanma, uykuya dalmada zorluk gibi uyku sorunları, iştahta artma ya da azalma, sinirlilik, ani öfkelenme, ağlama nöbetleri, alınganlık, arkadaşlarıyla sorunlar, dikkat sorunları, performansta düşme, ders çalışmadan kaçınma, deneme sınavından kaçınma, moralsizlik, aşırı endişe, isteksizlik, aşırı heyecan, umutsuzluk gibi birçok belirtiyle kendini gösterir. Bu durumlar aile için dikkatli olması, yardımcı olamadığı anlarda, rehberlik, psikolog ya da psikiyatristten yardım alması gereken durumlardır.