BIST 10.056
DOLAR 32,20
EURO 34,80
ALTIN 2.418,69
GÜNCEL

YGS baraj puanı 2016 değişti ÖSYM son açıklama

2016 YGS baraj puanı değişti ÖSYM YGS 2016 baraj puanını 150'ye çıkarttı. 13 Mart'ta YGS'ye girecek adaylar ÖSYM'nin YGS baraj puanı ve bölüm kontenjanları açıklamasını merak ediyor. İşte YGS'ye ilişkin son gelişmeler...

YGS 2016 sınavı için geri sayım başladı YGS'ye girecek adayları yeni baraj puanları heyecanı sardı. Üniversiteye girebilmek için iki aşamalı sınavlar dizisinin ilk basamağı olan YGS'ye ilişkin, ÖSYM 2016 YGS baraj puanı'nın 150'ye  yükseldiğini açıkladı. 2 milyon 178 bin 563 aday üniversiteli olma yolculuklarında ilk olarak bu sınavın barajlarını aşmak zorundalar... İşte 2016 YGS baraj dosyası...

Adaylar, 13 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için gün sayıyor bir yandan da sınav barajını nasıl aşacaklarına yönelik son hazırlıklarını yapıyorlar. 2 milyon 178 bin 563 aday üniversiteli olma yolculuklarında ilk olarak bu sınavın barajlarını aşmak zorundalar. Sınav 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada 117 bin salonda gerçekleştirilecek. Sınavda toplam 303 bin kişi görev yapacak.

YGS'DE NELER DEĞİŞTİ?

Bu yıl YGS'de başarı sırası barajlarına ve tercih sistemine kadar pek çok nokta değişti. Tüm bu değişiklikleri bilmek sizin hem sınavlara daha iyi hazırlanmanızı hem de hangi testlerde neden dikkatli olmanız gerektiğini anlamanızı sağlayacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da YGS’ye sayılı günler kala hazırladığımız bu yazı dizisinde sizlere hem bu değişiklikleri aktaracağız hem de sınavda sık karşılaşılan soruları ve dikkat etmeniz gereken soru tiplerini anlatacağız.

2016 YGS YENİ BARAJLAR İÇİN ÖSYM AÇIKLAMASI

Üniversiteye girmek için adayların geömek zorunda olduğu ilk aşama olan YGS 13 Mart’ta yapılacak. YGS'de başarılı olanlar haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılacaklar.

YGS BARAJ PUANI 150’YE ÇIKTI

Bu yıla kadar YGS’nin ilk barajı olan ve geçenlere açıköğretim ile önlisans programlarını tercih etmelerini ve özel yetenek sınavlarına girmelerini sağlayan baraj, 140’tan 150’ye çıkarıldı. 2015 Aralık ayında yapılan YÖK Genel Kurulu’nda barajın 10 puan yükseltilmesi kararı alındı.

YGS TIP VE HUKUK BARAJI SÜRECEK

2015 yılında üniversite sınavlarına giren ve hukuk ile tıp fakültelerini tercih edecek gençler ilk kez başarı sırası barajına takılmıştı. Bu yıl da tıp ve hukuk için baraj geçerli. Tıp fakültesini tercih edecek gençlerin MF-3’te ilk 40 bin, hukuk seçeceklerin de TM-3’te ilk 150 bin başarı sırasında yer almaları gerekecek.


TIP VE HUKUK'TA KKTC UYGULAMASI DEĞİŞTİ

Geçen yıl tıp ve hukuk fakültelerinde okumak isteyen gençler eğer KKTC üniversitelerini tercih ederse başarı sırası barajına takılmıyordu. Bu yıl uygulama kaldırıldı. Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık için gelen başarı sırası barajları KKTC üniversiteleri için de geçerli olacak.

YÖK ÖSYS TERCİH SAYISINI DÜŞÜRDÜ

Şubat 2016’da ise YÖK bu kez “tercihlerle” ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Adayların 30 tercih hakkını 24’e indirdi. Adayların açıkta kalma korkusuyla kazandıklarında gitmedikleri programları da tercih listelerine koyduklarını söyleyen YÖK, “Kontenjanlar yakılmasın” diyerek bu kararı aldığını açıkladı.

YGS'DE  EK PUAN KALKTI PUANLAR UÇTU!

Bu yıl üniversite sınavına girecek ve aralarında öğretmen, imam hatip, güzel sanatlar ve spor liseleri öğrencilerinin bulunduğu 900 binden fazla öğrenci bu yıl ek puan uygulamasından yararlanamayacak. Uygulamanın kaldırılmasıyla bu öğrenciler 15 ile 30 arasında puan kaybedecek. Tüm öğrenciler gibi meslek liselilerin de yerleştirme puanları Ortaöğretim Başarı Puanları’nın (OBP) 0.12 katsayı ile çarpılması sonucunda hesaplanıyordu. Bu öğrenciler eğer kendi alanlarında lisans programlarını tercih ederlerse bu kez yerleştirme puanlarına 0.06 ek puan katılıyordu. İşte bu yıl bu haktan yararlanamayacaklar. Meslek lisesi öğrencilerinin sınavsız geçiş hakkı ise sürüyor.

MİMARLIK İÇİN BAŞARI SIRASI ŞARTI GELDİ!

Mimarlık fakültesi tercih edecek gençler bu yıl başarı sırası barajı ile karşılaşacak. MF-4 puan türünde ilk 200 bin içinde yer almayanlar bu yıldan itibaren artık mimarlık fakültelerini tercih edemeyecek.

MÜHENDİSLİK DE 'BARAJ'A TAKILACAK

Bu yıl baraja takılacak bir başka grup ise mühendislik tercihi yapacak gençler olacak. Onlar da MF-4’te ilk 240 bin başarı sırasında değillerse tercih yapamayacak. Ancak ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri tercihlerinde bu baraj geçerli olmayacak.

ŞIRNAK CİZRE, İDİL VE SİLOPİ'DE YGS YOK!

Geçen yıl Şırnak’ın Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinden yaklaşık 4 bin öğrenci YGS’ye Cizre’de girecekti. Ancak ilçedeki sınav merkezleri güvenlik gerekçesiyle Şırnak merkeze bağlı Cudi ve Gabar dağlarının eteklerinde bulunan belde ve köylere aktarıldı. Bu yıl da Şırnak’ta sınava girecek öğrenciler yine başka illere gönderiliyor. Bu yıl sadece 3 ilçesinde değil, kentin merkezi de dahil hiçbir ilçesinde YGS yapılmayacak.

GÜVENLİK NEDENİYLE YGS'NİN YAPILMAYACAĞI MERKEZLER

ÖSYM, güvenlik gerekçesiyle YGS’nin Şırnak’ta yapılmayacağını, öğrencilerin İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik içerikli yazısı doğrultusunda Gaziantep merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava girebileceklerini açıkladı. Habertürk'ün haberine göre, öğrenciler ise “güvenlik nedeniyle” aylardır okullarına gidemediklerini ve sınavlara hazırlanamadıklarını söyleyerek “Zaten eşit olmayan bir yarışa giriyoruz, bir de başka illere gitmek zorunda kalıyoruz. Doğu’daki öğrenciler için YGS de TEOG da artık eşit şartlarda yapılan bir sınav olmaktan çıktı” diye tepki gösteriyor.

6 YILDA YARIM MİLYON ARTTI

ÖSYS’ye başvuran öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. 2010 yılında YGS’ye girmek için başvuran aday sayısı 1 milyon 512 bin 519 iken bu yıl sayı 2 milyon 178 bin 563 oldu.

ÖSYM BAŞKANI'NDAN ADAYLARA KRİTİK UYARI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir öğrencileri özellikle sınav ihlalleri konusunda uyarıyor.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, 13 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndan (YGS) bir gün sonra soruların tamamını açıklayabileceklerini söyledi. Bu konuda yeni karar vermek durumunda kalabileceklerini vurgulayan Prof. Dr. Demir, “YGS’de soruların tamamı açıklanabilir, bu sene bir değişiklik yapabiliriz. Yönetim kuruluyla bu hafta görüşeceğiz” dedi.

2 milyon 178 bin 563 adayın heyecanla beklediği YGS’ye kısa bir süre kala dün bir grup gazeteciyle bir araya gelen ÖSYM Başkanı Demir, özetle şunları söyledi:

DEMİR: GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINDI

YÖK’ün aldığı kararla YGS baraj puanı 140’tan 150’ye çıkarıldı. Bunun dışında sınavın içeriği açısından geçmiş yıllardakinden farklı bir durum yok. Sınav güvenliği için tüm tedbirler alındı. Bu yılki YGS’de geçmiş yıllardan farklı olarak sınıfta sınavın kurallara uygun yürütülmesini aşamalandırdık. Adaylara hangi aşamada hangi uyarının yapılacağını özellikle kayıt altına aldık. Geçmiş yıllarda sınavın başında bütün kurallar okunuyordu. Şimdi sınavın başlangıcında, sonunda, her aşamada hangi kurallara uymaları gerektiği konusunda uyarılarımız var. Şu anda sorularımız matbaada basılma aşamasında. Sağlıklı şekilde sınavı yapacağız. 

2016 YGS SORULARI ZOR MU KOLAY MI?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı 13 Mart 2016 Pazar günü saat 10:00 da başlayacak. Sınava katılan adaylar, Türkçe testinden 40 soru, Matematik testinden 40 soru, Sosyal Bilimler testinden 40 soru, Fen Bilimleri testinden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru cevaplayacaklar. Adaylara bu soruları cevaplamaları için 160 dakika süre verilecek. 2016 YGS soruları ne zaman yayınlanacak?

Sınav sorularının %20’lik bir kısmı, sınavın tamamlanmasının hemen ardından ÖSYM’nin internet sitesinden erişime açılacaktır. Geriye kalan %80lik kısım ise sınav sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından 10 gün süreyle, adayların T.C. Kimlik numaraları ve kişisel şifreleri ile giriş yapacakları sistem üzerinden açıklanacaktır. Sınavdan hemen sonra YGS soruları ve cevap anahtarı bu sayfada yorumları ile birlikte sizlerle olacak.

YGS 2016 İÇİN UZMANLAR NE DİYOR?

Eğitim uzmanlarına göre, adaylar arasında dolaşan 2016 YGS soruları zor olacak söylentileri tamamen yersiz. Evet, soruların her sene biraz daha zor ya da kolay sorulduğu kesin ancak bu durum çalışan öğrenciyi asla etkilemeyecektir. İstisnai durumları hariç tutarsak, ortalama her adayın bilgi birikimiyle orantılı olarak sınav başarısı dengelenecektir. Yani, sınav zor ise herkese zor olacak. Birçok kişi düşük netler yaptı diye puanı da düşük gelmeyecek. Çünkü sorular zor olursa yani, net ortalaması düştüğü zaman devreye standart sapma hesaplaması girer ve her sorunun puan değeri artış gösterir. Böylelikle, düşük netlerle bile yüksek puanlar gelebilir.  Bu sebeple, panik yapmanın gereği yok.

Sınava katılan bir çok öğrenci puanını önceden hesaplayıp istediği lisans veya önlisans programına katılıp katılamayacağını bilmek istiyor. Fakat ÖSYM kurallarına göre ÖSYM’nin belirttiği tarihten önce sınav sorularını bir şekilde kaydetmek, fotoğrafını çekmek ya da soruları sosyal medya gibi kanallardan paylaşmak kanunen yasaktır. Bu yasak ortadan kalktığı anda 2016 YGS sınav sorularını ve cevaplarını sizlere ulaştıracağız.

YGS 2016 NE ZAMAN BAŞLAYACAK, KAÇ DAKİKA SÜRECEK?

YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü tek oturumda yapılacaktır. Sınav, saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecektir. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekmektedir. Adaylar, sınav salonuna 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus

cüzdanı/pasaportları kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacaklardır. Yerine oturan aday 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanını/pasaportunu sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların kimlik kontrollerini yapacak ve sınava giriş belgelerini toplayacaklardır. Gerekli kimlik kontrolleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okuyacak; üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kâğıtları (Her aday, sınavda kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu, kendisine ait cevap kâğıdını kullanmak zorundadır. Başka bir adaya ait cevap kâğıdını kullanan adayın sınavı geçersiz sayılır.) ile içinde iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete bulunan kutuların dağıtılmasını sağlayacaktır.

Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Adaylar, kendilerine verilen soru kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığın kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, salon no. ile sıra no. bilgilerini dolduracak ve soru kitapçık numarasını cevap kâğıdındaki “Soru Kitapçık Numarası’’ alanına yazıp kodlayacaklardır. Bu işlemin doğru ve eksiksiz olarak yapıldığı, hem soru kitapçığının hem de cevap kâğıdının ilgili alanında yine aday tarafından onaylanacaktır. Cevap kâğıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru ve eksiksiz kodlanmasından sınav görevlileri değil adayın kendisi sorumludur. Daha sonra salon görevlileri, adayın soru kitapçığı üzerinde yer alan soru kitapçığı karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracaklardır.

Sınava giren adayların, kendilerine verilen soru kitapçıkları ve cevap kâğıtlarını kontrol edip kendi durumlarına ve Sınava Giriş Belgelerindeki bilgilere uygun sınav evrakı olduğundan emin olmaları aksi takdirde salon başkanını bilgilendirmeleri zorunludur. Gerekli incelemeyi yapmadan soru kitapçığını ve cevap kâğıdını kabul ederek sınava devam eden adayların, sınav evrakının yanlışlığından oluşacak sorunların tüm sorumluluğu kendilerine aittir.

Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların sınav süresinin ilk 120 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletilecektir.

YGS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır.

YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir (Bkz. 9. Özel Yetenek Sınavı İle Seçme Yöntemi).

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YGS sonuçları ÖSYM sınav takvimine göre 25 Mart 2016'da duyurulacak ve adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, sms ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet’ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacaktır.
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.



Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR