BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.401,02
YAZARLAR

Yeni torba kanundan gerçek müjdeler

TBMM'deki son Torba Kanun sosyal güvenlik alanında üç önemli müjde barındırıyor. Bunlardan ikisi Bağ-Kur primlerinde beş puanlık kısmın Devletçe karşılanacak olması, kısmi çalışan öğrencilerin GSS çilesinin sona ermesi oluyor.

TBMM'deki son Torba Kanun sosyal güvenlik alanında üç önemli müjde barındırıyor. Bunlardan ikisi Bağ-Kur primlerinde beş puanlık kısmın Devletçe karşılanacak olması, kısmi çalışan öğrencilerin GSS çilesinin sona ermesi oluyor.

Torba Kanunlar artık bir gelenek. 02.08.2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla TBMM'ye sevk edilen “Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” adındaki son Torba Kanun da bunlardan en yenisi durumunda. Bu son Torba Kanunda sosyal güvenlik ve iş güvenliği alanında faydalı ve halkın çoğunluğunu yakından ilgilendiren değişiklikleri içeriyor.

Bugünkü yazımızda da bu önemli üç değişiklik girişimini ele alacağız.

BAĞKUR PRİMLERİNDE İNDİRİM 

Yine aynı Torba Kanunla Zorunlu Bağ-Kur sigortalılarının malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden beş puanlık kısım Hazineden karşılanacak. Sigortalıların bu indirimden yararlanabilmeleri için Hazinece karşılanmayan tutarı zamanında ödemesi, SGK'ya kendi sigortalılıklarından dolayı prim, İdari Para Cezası, gecikme zammı ve gecikme cezası borcunun bulunmaması gerekecek. Borçları olup yapılandıranlar da haktan faydalanacak.

5510 sayılı Kanuna göre;

Köy ve mahalle muhtarları,

Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçke veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar,

Gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar sicilen kayıtlı olanlar,

Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerin ortakları,

Tarımsal faaliyette bulunanlar

Beş puanlık indirim hakkından yararlanabilecek bağımsız çalışan kesimini oluşturuyor.  

Bağ-Kur sigortalıları asgari ücret ile asgari ücret tutarının 6,5 katı arasından kendi seçebilecekleri bir matrahtan prim ödemeleri gerekiyor ve beyanda bulunmayanlar için brüt asgari ücret seviyesi esas kabul ediliyor. 

Zorunlu Bağ-Kur sigortalıları için normalde beyan edilen matrahın yüzde 34,5'u oranında uygulanan prim tutarı bu hak vasıtasıyla yüzde 29,5 oranında ödenmiş olacak.

Örneğin bugün taban matrah olan asgari ücret seviyesinden prim ödeyen bir zorunlu Bağ-Kur (4/b) sigortalısı 82,35 TL avantaj sağlayacak iken azami düzeyden prim ödemek isteyen bir başka zorunlu Bağ-Kur sigortalısı ise 535,28 TL avantaj sağlayacak.

Borçlanma ve ihya kapsamındaki primlerden dolayı bu indirimden yararlanılamayacak.

EK 5 VE EK 6'LILAR KAPSAM DIŞI 

İsteğe bağlı Bağ-Kur sigortalıları da indirimden yararlanamayacak. İsteğe bağlı kategoride değerlendirilen ek 5 (Tarım sigortalıları)  ile ek 6 (Taksi dolmuş şoförleri ile sanatçılar) sigortalıları da indirimden faydalanamayacak. 

Çalıştırdıkları işçilerin primlerini zamanında ödeyen işverenlere tanınan SSK işçi paylarındaki beş puanlık indirimin benzeri bu indirim hakkının Bağ-Kur prim borçlarının zamanında ödenmesi yönünde bir doping etkisi oluşturacağı beklenmeli. 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GSS ÇİLESİ BİTİYOR 

Okul dışı zamanlarında kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışan, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp çalıştığı saat karşılığı ücret alanlardan ayda en az 20 gün ve daha az çalışanlar ayın 30 günden eksik sürelerinde bakmakla yükümlü olan ebeveynlerinden dolayı Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilecek. Uygulama en çok anne veya babasının bakmakla yükümlü olduğu çocuğu olarak öğrenimde iken boş vakitlerinde harçlık amacıyla kısmi süreli çalışan üniversite öğrencilerine yarayacak. Bu öğrenciler çalışarak aldıkları ücretin de üzerinde borçlu çıkarak Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oluyorlardı. Dolayısıyla en çok onların yaşadığı GSS çilesi bitecek.

Bu beklenen ve son derece yararlı bir değişiklik olacak. Zira hem öğrencilerin mağduriyetlerini önlemenin yanında kayıtdışı çalışmayı özendiren bir uygulama sona ermiş olacak.

Üniversitede okurken aynı zamanda harçlık sağlamak amacıyla boş zamanlarında kısmi süreli çalışan öğrenci gözüyle baktığımızda önemli bir halk kitlesini ilgilendiriyor. 

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI ZORUNLULUĞUNDA UZATMA

6331 sayılı Yasa ile iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işverene çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü getirilmesi, işyerinde ebelitilen kriterlere uygun personel olmaması halinde de bu hizmeti ortak sağlık güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirilmesi zorunluluğu getirilmiş, ancak bu yükümlülüğün uygulanması 01.07.2016 tarihine kadar uzatılmıştı. 

TBMM'ye 02.08.2016 sevk edilen Torba Kanunla kamu işyerleri ile 50'den az sayıda işçisi bulunan ve az tehlikeli vasıftaki işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı hizmeti alma zorunluluğu bu defa 01.07.2017 tarihine erteleniyor.

6331 sayılı Kanunla gelen bu zorunluluk bakkal veya birkaç kişinin çalıştığı ofis işyerleri gibi küçük boyuttaki tüm işyerlerini ilgilendirdiğinden uzatma da hepsini aynı şekilde ilgilendiriyor.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum