BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
GÜNCEL

Yeni pasaportların veriliş tarihi belli oldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 Haziran'dan itibaren yeni pasaportların verilmesine başlanacağını açıkladı.

Yeni pasaportlar ne zaman verilmeye başlanacak? AB ülkelerine vize serbestisi başladı mı, ne zaman başlayacak? Yeni pasaporta ücret ödenecek mi? İşte ayrıntılar...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan'ı makamında ziyaret etti. Görüşmede basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılmasını öngören tavsiye kararına ilişkin bir soru üzerine, AB ile Türkiye'nin 18 Mart'ta yeni bir anlaşmaya imza attığını hatırlatarak anlaşma çerçevesinde vize serbestisinin haziran sonunda gerçekleşeceğini söyledi.

VİZE ANLAŞMASI

Vize serbestisi anlaşmasının geri kabul anlaşmasıyla uygulanacağını anımsatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin gerçekleştirmesi gereken kriterler vardı. Bu kriterleri yerine getirmek için de Türkiye gerekli çabaları sarf etti. Meclis'ten yasalarımız geçti ve atılması gereken teknik adımları da attık. 72 kriterin biz hepsini gerçekleştirmek için çaba sarf ettik. Bazı konularda AB'nin farklı görüşleri olabilir. Bizim samimiyetimiz konusunda kimsenin şüphesinin olmaması lazım. Biz inandığımız bir şey yaparız. Zorla baskıyla da hiçbir şey yapmayız. Anlaşma yaptığımız zaman da yükümlülüklerini yerine getiririz.

Şu anda geldiğimiz noktada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avrupa ülkelerine, Schengen vizesi bölgesine vizesiz seyahati hak ediyor. Biz de zaten pasaport dahil gerekli teknik düzenlemeleri tamamlamak üzereyiz. Ufak tefek eksiklikler varsa bu önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kararlılığıyla giderilebilir. Türkiye sözünde duran bir ülkedir. AB'nin de sözünde durması lazım. Ahde vefa çok önemli."

Türk vatandaşlarının, AB'nin KKTC de dahil aldığı bazı kararların uygulanmamasından kaynaklanan yıllara dayalı şüpheci bir yaklaşımının olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Ama son yaptığımız anlaşma son derece nettir. AB sözünde durarak Türkiye'deki vatandaşlarımızın şüpheyle yaklaşımını da ortadan kaldırabilir. O güven tekrar tazelenebilir. Umarım tüm kararlar ve süreç olumlu yönde devam eder." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, vize konusunda şartlı kabul gelmesi durumunda Türkiye'nin tavrının ne olacağı yöndeki bir soru üzerine, dış politikada varsayımlar üzerine konuşmanın doğru olmayacağını söyledi.

VİZE ŞARTLI KABUL EDİLİRSE NE OLACAK?

Çavuşoğlu, Suriye'de yaşanan olayların Kilis'e yansımasıyla ilgili bir soruya da "Maalesef DAEŞ'in elinde 30 kilometre uzaklıktan Türkiye'ye ulaşacak havanlar var. Bakıyorsunuz Rusya üretimi silahlar da var. Amerika üretimi silahlar da var. DAEŞ'in eline bunlar nasıl geçti, bu da ayrı bir soru. Ayrıca 65 ülke DAEŞ'i Suriye'den, Irak'tan temizlemek için bir araya geldik.

Yaklaşık iki yıldır toplanıyoruz. Koalisyonun içinde aktif ülkeler var. İncirlik üssümüzü açtık. Arazideki ılımlı muhalefete de destek veriyoruz. Ama hala hem Irak hem de Suriye'de DAEŞ güçlü. Bunu kendi kendimize soruyoruz. DAEŞ'in bir an evvel bu bölgeden temizlenmesi lazım. En köklü çözüm bu." yanıtını verdi.

YENİ PASAPORTA ÜCRET ÖDENECEK Mİ?

Çavuşoğlu, "1 Haziran'dan itibaren pasaportlara parmak izi eklenecek. Vatandaşlarımıza yeni pasaportlar vermeye başlayacağız. Talebin karşılanmasında bir sıkıntımız yok. Parmak izlerinin yükleneceği çipli pasaportlar konusunda arkadaşlarımız hazırlıklı" dedi.

Cüzdan bedeli ödenecek, süresi olanlar yeniden ücret ödemeyecek. Çavuşoğlu pasaportlara cüzdan bedeli ödeneceğini söyledi, "Hükümetimiz aksi yönde bir düzenleme yapmazsa pasaportlara ödenecek ücret bellidir" ifadelerini kullandı.

AB Bakanı Bozkır da, "Daha önce ödeme yapanların bir kaybı olmayacak. Pasaport için süresi olan vatandaşlar yenileme yaparken harç ücreti ödemeyecek" dedi.

Bozkır, "TC vatandaşlarına vizenin kaldırılmasını Avrupa Komisyonu, parlamentoya tavsiye ediyor. Böylece yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Önümüzdeki Haziran ayı sonuna kadar yasal süreç inşallah tamamlanacak" diye konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR