BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.515,78
GÜNCEL

Yeni kimlikler 2018 yılında tamamlanıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 27 Ocak 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni kimliklerin dağıtımı 2018 yılına kadar tamamlanacak. Kırıkkale'de başlayan kimlik dağıtımı 2 yıl sonra tamamlanmış olacak.

Pilot bölge olarak seçilen Kırıkkale’de yeni kimlik dağıtımına başlandı. 2018 yılına kadar ülke genelinde ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız yeni kimliklerine kavuşacak. Öte yandan yeni kimliklerde "nüfus cüzdanı" ibaresi yerine "kimlik kartı" yer alacak.
 
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra  Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YENİ KİMLİK KARTLARINDA NELER OLACAK?

Hürriyet'te yer alan habere göre; Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yer alan “nüfus cüzdanı” ibaresi “kimlik kartı” şeklinde değiştirilecek ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere “biyometrik veri” ilave edilecek. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.

Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak. Kimlik kartına kayıt ve işaret konulamayacak, kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak. Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek. Kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kart bedeli başvuru sırasında tahsil edilecek.

KİMLİKLER AYNI RENK OLACAK

Nüfus cüzdanları, 31 Aralık 2016’ya kadar Maliye Bakanlığınca bastırılacak, nüfus müdürlüklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe yetkililerine, dış temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilecek. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarla beraber yaklaşık 80 milyon civarında kimlik dağıtımı yapılacak. Kadın ve erkeğe farklı renkte kimlik uygulaması kalkıyor.

KİMLİK YENİLEME YIL SONUNA KADAR 8 LİRA

Yeni kimlik kartları 31 Aralık 2016 tarihine kadar değerli kağıt bedeli adı altında 8 liralık ücret karşılığı verilecek. Yasal bildirim süresi dışında doğum ya da değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 15’er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için ise 30 lira ödenecek. 

KİŞİYE AİT BİYOMETRİK VERİLER YER ALACAK

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve 10 yıl süreyle geçerli olacak bu çipli kimlik kartları, damar, parmak izi ve avuç içi güvenlik yöntemlerini de içeren 8 güvenlik özelliğiyle sahteciliğe karşı üst düzey korumalı olacak. Kart üzerinde ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri, cinsiyet, geçerlilik tarihi ve veren makam bilgileri olacak. Nüfus cüzdanının arka yüzünde yazan bilgiler ise çip bölümünde olacak. Kişiye ait biyometrik veriler de yine buraya yer alacak.

YENİ KİMLİKLER PASAPORT OLARAK DA KULLANILACAK

Vizesiz gidilen ülkelere gidişlerde seyahat belgesi (pasaport) olarak da kullanılabilecek bu kartlar, sistemlerine entegre olacağı hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalarda hayatı kolaylaştıracak. 

2018 YILINA KADAR TAMAMLANMIŞ OLACAK

Yeni çalışma ile birlikte bu sefer pilot bölge olarak belirlenen Kırıkkale’de yeni kimlik kartlarının dağıtımı başlandı. Yapılan çalışmalarda yeni kimliklerin 2018 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR