BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

Yeni anayasa için 2 sandık

Yeni anayasa çalışmaları partilerin ortak bir diyalog kuramaması sonucu çıkmaza düşse de referandum yoluyla anayasa değişimi söz konusu olabilir.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP'nin anayasa komisyonunu terk etmesinin ardından, partilerin yeniden toplanması için yeniden toplanma çağrısı yaptı.

Meclis'ten yeni bir anayasa çıkması konusunda partilerin ortak bir diyalog kuramaması anyasa için başka hangi yollar denenebilri sorularını akıllara getirdi.

ANAYASA HALKIN ÖNÜNE GÖTÜRÜLEBİLİR

Cumhurbaşkanı ve Hükümet kanadının şu anda aradığı yol, Meclis'te 330 oy olmadan anayasayı halkın önüne götürebilme yolu.

 Şu andaki anayasa açık, bir anayasa değişikliği Meclis'te üçte iki çoğunluk alırsa halka gitmeye gerek olmadan kabul edilmiş olur. Halka gitmek için de 330 oy bulunması şarttır.

Anayasa değişikliği ile ilgili maddelerin değişmesi için de aynı koşullar gerektiğine göre, bu yol kapalı. Hükümet erken seçim konusunu kesinlikle reddettiği için bu yola başvurulması düşünülmüyor.

Cumhurbaşkanı sözcüsünün iki ayrı halk oylamasıyla ilgili sözleri de önemli bir tartışma yaratmadı. Buna göre düşünülen, anayasanın cumhurbaşkanı-başkanlık dışındaki maddeleri ile başkanlık maddelerinin halk oyuna ayrı ayrı sunulması.

İKİ AYRI SANDIK KURULABİLİR

Bu, teknik bazı sorunlar yaratabilecek bir yöntem olsa da Ak Parti'nin dışarıdan destek alabileceği bir yöntem olabilir. Örneğin aynı gün iki sandık iki oy fazla sorun yaratabilir.

 Bütün muhalefete, "gelin hep birlikte halkın önüne gidelim, bunun gerçekleşmesine destek verin ki halka soralım" denilebilir.

Anayasanın başkanlık sistemi dışındaki kısmının ayrı oylanması halinde geniş bir kabul görmesi çok büyük olasılık.

Başkanlık sisteminin ayrıca referandum konusu olması sağlanabilirse de tartışma yine aynı minval üzerine, Recep Tayyip Erdoğan çevresinde yapılacaktır. Bu durumda halk sadece başkanlık sistemi değil Tayyip Erdoğan için de oy kullanmış olacak.

Bu da, aynı zamanda bütün siyasi hattın halk tarafından onaylanıp onaylanmadığının tespiti de olacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR