BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

YAŞ’ta terfiler yine 'sorunlu"

Genelkurmay Başkanlığı; Balyoz davası başta olmak üzere TSK personeline ilişkin açılan davalar ve tutuklu subay problemi sebebiyle Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) terfi ve atamalarda yaklaşık 3 yıldır başgösteren sıkıntıyı aşabilmek için sene başında bir tasl

Taslak, general ve amirallerin 4 yıllık rütbe bekleme süresinin 3 yıla, albayların 5 yıl olan rütbe bekleme süresinin ise 4 yıla indirilmesini içeriyordu. Taslağın YAŞ öncesinde yasalaşması olasılığının, TSK’daki terfi zincirinde “rahatlama” yaratacağı belirtiliyordu. Ancak, TBMM kapanmadan TSK taslağının tasarı haline getirilerek TBMM’ye sunulması yönünde Ak Parti hükümeti bir adım atmadı.

DENİZ'DE TERFİ YARIŞI YOK!

Bu adım atılmadığı için yürürlükteki TSK Personel Kanunu’na mevcut rütbelerinde 4 yıllık bekleme süresini dolduran general ve amiraller ile 5 yıllık bekleme süresini dolduran albaylar YAŞ toplantısında katılacak. Tutukluluk nedeniyle özellikle Hava ve Deniz kuvvetlerindeki terfi ve atamalarda sıkıntı çıkma olasılığı bulunuyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 6 korgeneral, orgeneralliğe terfi etmek için yarışacak. Korgeneralliğe terfi sırasındaki 15 tümgeneralin 1’i, Tümgeneralliğe terfi sırasındaki 36 tuğgeneralin ise 3’ü tutuklu bulunuyor. Deniz Kuvvetleri’nde ise oramiralliğe terfi sırasındaki 2 koramiralden 1’i, koramiralliğe terfi sırasındaki 4 tümamiralden ise 2’si tutuklu bulunuyor. Yaşanan tutukluluk halleri nedeniyle Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu’nun oramiralliğe, Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu’nun da koramiralliğe terfisine kesin gözüyle bakılıyor.

Hava Kuvvetleri’nde ise orgeneralliğe terfi sırasındaki 3 korgeneralden 1’i tutuklu bulunuyor. Tutukluluk durumları nedeniyle korgeneraller Abidin Ünal ve Akın Öztürk’ün orgeneralliğe, tümgeneraller Atila Gülan ve Tayfur Fikret Erbilgin’in de korgeneralliğe terfisine kesin gözüyle bakılıyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR