BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
SAĞLIK

Yararlı diye içtiğimiz sütün zararları ortaya çıktı!

Sütün siyah nokta ve sivilce oluşumuna neden olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar süt tüketimini kısıtlayarak siyah nokta ve sivilceleri azaltmanın mümkün olabileceğini belirtiliyor.

Habertürk'ün haberine göre son yıllarda yetişkin dönemde akne sorunu yaşayan kişilerin sayısında artış gözleniyor. Ergenlik çağındaki gençlerin birçoğunun ortak sorunu olan akne problemi ile yetişkin dönemde de sık karşılaşılıyor. Sürekli değişkenlik gösteren hormon düzeylerinden çok etkilenen ciltte akneye yol açan nedenler her iki yaş grubunda da farklılık gösterebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Eneida Kote, yetişkin dönemde görülen akne ve tedavi yolları hakkında bilgi veriyor.

STRES VE YANLIŞ BESLENME AKNE NEDENİ

Ergenlik döneminde doğal süreç içinde, hormon düzeyleri daha çok yükseliyor ve daha büyük dalgalanmalar meydana geliyor. Ergenlikte yoğun üretilen büyüme hormonu ve testosteron, sivilce oluşumunun temel nedenleri arasında yer alıyor. Şehir hayatı ve çevresel faktörler de sivilceleri tetikliyor. Erişkin yaşlarda görülen aknelerin önemli bir kısmının değişen beslenme alışkanlıkları ile stres kökenli olduğu belirtiliyor.

AKNEYİ TETİKLEYEN BESİNLER

Cilt yapısı akne oluşumuna meyilli kişilerin tempolu şehir hayatı, yoğun iş yaşamı, stres ve yanlış beslenmesi soruna yol açan önemli problemler arasında yer alıyor. Bunun dışında 25 yaş ve sonrası yaşanan hormonal dengesizlikler ve testosteron artışına neden olan gıdaların tüketimi de dikkat çekiyor. Bu gıdalar şu şekilde sıralanıyor;

*Süt ve süt ürünleri: Süt ve süt ürünleri hormon düzeylerinde değişikliklere neden oluyor. Özellikle; pastörize süt, peynir, yoğurt ve krema tüketimine dikkat edilmesi öneriliyor. Sütün sivilce oluşumuna neden olabileceği ve süt tüketimini kısıtlayarak siyah noktaları azaltmanın mümkün olabileceği belirtiliyor.

*Glüten: Ana tetikleyicilerden biri olarak kabul ediliyor. Aşırı glüten alımı, bağırsak yapısında değişikliklere neden oluyor.