BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.466,18
ÖĞRETMEN

Yabancı öğrenciler nasıl sigortalı olacak?

Yabancı bir ülkenin vatandaşı oluk Türkiye’deki bir üniversiteye okumaya gelen öğrencilerin GSS kapsamında sağlık hizmeti alabilme hakları var.

- İstanbul’dan okurumuz İhsan ÖZTEMEL soruyor: “Bünyamin bey, üniversitemizin Eğitim Bilimleri Fakültesinin öğrenci işlerinde çalışıyorum. Yabancı öğrencilerin sigortalılıkları için çok uğraştık zamanında. Şimdi SGK yeni bir uygulamaya başladı. Bize yine bir ceza çıkar mı yabancı öğrencilerin sigortası ile ilgili? Ne yapmamız gerekiyor? Yabancı öğrenciler nasıl sigortalı olup, hastaneden faydalanacak? Bizim onların sigortalı olup olmadığını takip etmemiz gerekir mi? Ayrıntılı açıklarsanız sevinirim.”

Sayın okurum, ülkemizde son yıllarda doksan dokuz yeni üniversite açıldı, her ilde bir üniversite hedefine ulaşıldığı gibi başta büyük iller olmak üzere akademik alandaki kurumların sayısı da katlandı.

Birçok üniversitede eğitimin kalitesi henüz düşük olsa da eğitim hizmetlerinde hızlı bir yaygınlaşma gözlemleniyor.

Bu gelişme ile paralel olarak yabancı uyruklu öğrencilerin de eskisine oranla oldukça arttığını görmekteyiz. Küresel projeksiyonlar, ilerleyen yıllarda ülkemizin bölgesi açısından bir eğitim merkezi olabileceğini gösteriyor.

Yabancı öğrencilerin ülkemize geldikten sonra sağlık hizmetlerinin nasıl karşılanacağı, halk arasındaki tabiri ile nasıl sigortalı olacakları ise çokça tereddütlere ve uygulama karışıklıklarına neden olabiliyor.

Üniversitelerin kayıtları yakın bir zamanda sona erdiği için bu konu şu sıralarda gündemde.

Son SGK uygulamaları doğrultusunda yabancı öğrencilerin sigortalılığının nasıl olduğunu ayrıntılı olarak açıklayalım.

Yabancı Öğrenciler GSS’li Sayılıyor

Bilindiği üzere ülkemiz 2012 yılının başından itibaren Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına başladı.

Genel Sağlık Sigortası sistemi ile ülkedeki tüm vatandaşların ve yerleşik yabancıların sağlık hizmetlerine kolayca ve güvenli bir şekilde ulaşması hedeflendi.

İşte bu doğrultuda GSS kapsamına alınan kesimlerden birini de yabancı kökenli öğrenciler oluşturuyor.

Buradaki Yabancı kavramını Türkiye mevzuatına göre başka bir ülkenin vatandaşı ve tabisi olan kişileri ifade edecek şekilde söylüyoruz.

Yabancı bir ülkenin vatandaşı oluk Türkiye’deki bir üniversiteye okumaya gelen öğrencilerin GSS kapsamında sağlık hizmeti alabilme hakları var.

Daha Önce Üniversiteler Bildiriyordu

SGK daha önce yabancı öğrencileri sigortalı yapmak konusunda kayıt yaptırdıkları öğretim kurumlarını ve üniversiteleri sorumlu tutuyordu. Eğer yabancı öğrencilerin sigortalılık bildirimi zamanında yapılmaz ise bu kez de üniversitelere idari para cezası kesiliyordu.

Bu sistem üniversiteler açısından ciddi sıkıntılara neden olmakta idi.

İlk olarak, zaten iş yükü içerisinde yoğun çalışan öğrenci işleri birimleri teknik bir uzmanlık gerektiren SGK bildirimleri konusunda yeterli deneyime sahip olmadıklarından cezalı duruma düşüyorlardı.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR