BIST 10.269
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,73
GÜNCEL

Vuhan'da çıkan virüsün sırrı ortaya çıktı! Bir yılda her şey değişti

Çin'in Vuhan kenti, koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde herkesin hafızalara kazınan bir yerleşim yeriydi. Salgının küresel olarak yayılmaya başlamasıyla beraber, özellikle Vuhan'dan gelen son dakika haberleri de yakından takip edildi. Akılalmaz bir hızda yayılan koronavirüs, Vuhan'ı adeta kırıp geçirdi. Geçen zaman içerisinde şehirde 70 milyona yakın insan koronavirüs yakalanırken 2 milyon kişi salgın nedeni ile hayatını kaybetti.

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI YERDE BİR YIL SONRA...
Takvimler 23 Ocak'ı gösterirken bu tarihin de Vuhan için ayrı bir önemi bulunuyor. Bundan bir yıl önce, 23 Ocak 2020'de koronavirüs salgınının başladığı düşünülen Çin'in Vuhan kentinde ilk karantina uygulaması başladı. Bundan bir yıl sonra, 23 Ocak 2021'de ise koronavirüsün yıkıcı etkisi çok büyük ölçüde silindi. Peki, salgının merkez üssü Vuhan, sadece bir yılda tüm bunları nasıl aştı? İşte, Vuhan'da yaşananlar ve şehir halkının söyledikleri...

Bundan bir yıl önce, 23 Ocak 2020'de koronavirüs salgınının başladığı düşünülen Çin'in Vuhan kentinde ilk karantina uygulaması başladı.

Kısıtlamaların katı bir şekilde uygulanması dünyayı ilk etapta çok şaşırtmıştı. Ocak ayından Haziran'a kadar, Vuhan kenti ülkenin geri kalanından tamamen tecrit edildi.

Ülkeye büyük bir maliyeti olan bu uygulamanın virüs salgınına karşı etkili ve başarılı bir yol olduğu artık kanıtlanmış görünüyor.

Çin'in koronavirüsü kontrol altına alma hikayesi, geçen bir yılın ardından, yalnızca Pekin'in gözünden değil dünyada da geniş bir kesim tarafından "başarılı" bulunuyor. Peki, Çin ilk karantina uygulamasından bugünlere kadar neler yaptı?

KARANTİNA NASIL BAŞLADI?

BBC Türkçe'nin haberine göre, Çin'de sağlık yetkilileri, 2019 sonunda bir hayvan satış pazarında ortaya çıktığı düşünülen "gizemli hastalığa" tepki vermekte yavaş davrandı. Milyonlarca kişinin, Ocak ayındaki geleneksel Çin Yeni Yılı için seyahat etmesine izin verildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu hafta yayımladığı bir raporda bile Çin'in ilk tepkisini yetersiz bularak eleştirdi.

Çin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu fark ettiği an, katı uygulamalar başladı.

25 Ocak'taki Çin Yeni Yılı kutlamalarından iki gün önce, 23 Ocak günü Vuhan sessizliğe gömüldü. 11 milyon kişi sıkı karantina önlemleri altına alındı, maske kullanımı ve sosyal mesafe zorunlu hale geldi.

Tıbbi kapasiteler zorlanmaya başladığı an, Çin otoriteleri tüm dünyayı şaşırtarak birkaç gün içerisinde sahra hastaneleri kurdu.

Buna rağmen Vuhan sakinleri korku dolu günler geçirdi. O zamanlar BBC'ye konuşan Wenjun Wang, amcasının ölümünü, tüm ailesinin hasta olmasını ve tıbbi destek almanın imkansızlığını aktarıyordu.

Vuhan'da uygulanan yöntemler kısa zaman sonra tüm Çin'i kapsamaya başladı. Pekin ve Şangay gibi kentlerde de karantina ve yaygın test uygulamaları başladı.