BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
GÜNCEL

Vizesiz Avrupa'nın tarihi erteleniyor mu?

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye İlerleme Raporu öncesi AP'nin Strazburg'taki binasında düzenlediği basın konferansında Türkiye'ye dair açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE'de yaşayan insanların büyük bir heyecanla beklediği 'vizesiz Avrupa'nın tarihi erteleniyor mu? Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, "Son iki yılda Türkiye gözle görülür bir ilerleme katetti fakat vizeler kaldırılmadan önce halledilmesi gereken teknik meseleler var, haziran ayına yetişeceğini düşünmüyorum" dedi.

Avrupalı milletvekilleri tarafından bugün oylanacak 2015 Türkiye İlerleme Raporu öncesi düzenlediği basın konferansında raporun taslak halini tanıttı. Türkiye gibi AB'nin önemli ortaklarıyla konuşmak için her fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine değinen Piri, "AB ve Türkiye'nin birbirine ne kadar muhtaç olduklarını görmek için sığınmacı krizini beklemiş olmamız çok talihsiz" yorumunu yaptı.

Geçen yılki ilerleme raporunun AP'ye iade etmesinin ardından bu yıl benzer bir durumun yaşanmasından endişe duymadıklarını belirten Piri, aksine Türkiye ile ilişkileri iyileştirmeyi umduklarını söyledi. Piri, "Raporun iade edileceğine dair endişemiz yok. Endişeden ziyade son aylarda Türkiye ile bozulan ilişkilerimizin düzelmesini ümit ediyoruz. Aramızda görüş farklılıkları olabilir ama demokratik yollarla seçilmiş Türk hükümetinin yine demokratik yollarla seçilmiş Parlamento'yu ciddiye alacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

VİZESİZ AVRUPA HAZİRAN AYINA YETİŞİR Mİ?

AB ile Türkiye arasında varılan sığınmacı mutabakatı kapsamında Türkiye'ye uygulanan vizelerin kaldırılmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Piri, AP'nin bu yönde isteği olmasına karşın tüm yasal sürecin önümüzdeki yaza kadar yetişemeyebileceği değerlendirmesinde bulundu.

AB Konseyi'nin haziran ortasına kadar vizeleri kaldırmasına yönelik tavsiyesinin farkında olduğunu belirten Piri, "Son iki yılda Türkiye gözle görülür bir ilerleme katetti fakat vizeler kaldırılmadan önce halledilmesi gereken teknik meseleler var, haziran ayına yetişeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR