BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.427,85
GÜNCEL

Virüs neden bazı kişilerde belirtisiz gerçekleşiyor?

Koronavirüs başlangıç döneminden bu yana virüsün insan vücuduna etkisi üzerine çok sayıda bilimsel araştırmalar yapıldı. Ancak en büyük soru işareti ise virüsün bulaştığı bazı insanların hastalığı neden daha hafif veya tamamen belirtisiz, bazılarının ise neden daha ağır geçirdiği yönünde oldu. Araştırmacıların ise bu sorunun yanıtını bulmak için vücudumuzdaki "T hücresi" aktivitesine yoğunlaştığı öğrenildi.

Salgının başlangıcından bu yana, obezite, 60 yaş üstünde olma, kanser, akciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi çeşitli kronik rahatsızlıklar risk faktörü olarak sıralandı. Peki virüsün bulaştığı bazı kişiler, neden hastalığı daha hafif geçiriyor?

CNN International'ın hazırladığı bir habere göre, ABD'li bilim insanlarının yaptıkları son araştırmalarda, virüse maruz kalmamış insanların yaklaşık yarısının T hücresi reaktivitesine sahip olduğu ortaya çıktı. Peki nedir T hücresinin işlevi?

"İKİ AYRI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İNSAN VÜCUDUNU KORUYOR"

Buna göre kişileri, bakteriyel, viral, fungal, parazitik ve diğer istilacılar karşısında sağlıklı tutmakla görevlendirilen insan bağışıklık sisteminin iki ana bileşeni bulunuyor. Bunlar, doğuştan gelen bağışıklık sistemi ve adaptif yanı sonradan kazanılan bağışıklık sistemi. Doğuştan gelen bağışıklık sistemi ilk savunma hattı olarak tanımlanıyor.

Bazı bölümleri, istilacı virüslerin içeri girmesini fiziksel olarak durduran cilt ve mukozal özellikler taşıyor. Ayrıca, iltihaplanma ve istilacı hücreleri yok etme gibi durumları gerçekleştiren belirli hücreleri, proteinleri ve kimyasalları içeriyor. Doğuştan gelen bağışıklık sisteminin hızlı ve spesifik çalışmadığı durumlarda adaptif bağışıklık sistemi devreye giriyor.