BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Vergi ve Prim Borçlarına Af Geliyor

Torba Yasa'da SGK’ya olan prim borçlarına ve vergi borçlarına dönük yeniden yapılandırma hakkı da girmiş bulunuyor.

 

Antalya’dan okurumuz Burhanettin Emiroğlu soruyor: “Bünyamin bey, muhasebecilik yapıyorum. Torba yasada hangi düzenlemeler planlanıyor? Mükelleflerimize nasıl bilgi verelim? Her kafadan bir ses çıkıyor. Kafamız karıştı Ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?”

 

Sayın okurum, halen Meclis’te görüşülmekte olan ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasa tasarısı ile önemli düzenlemeler yapılmakta.

Tasarıda SGK’ya olan prim borçlarına ve vergi borçlarına dönük yeniden yapılandırma hakkı da girmiş bulunuyor.

Özellikle GSS prim borcu altında ezilen kesimlerin ve borçlarını ödemekte zorlanan işverenlerin sorunları bu yasa tasarısı ile çözülüyor.

Elbette ki, son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek ve yasalaşmadan herhangi bir değişiklik olmuş sayılmaz. Ancak yine de torba yasada beklenen değişikliklerin sayın Başbakan’ın emri ile yapıldığı düşünülünce, tasarının ana hatları ile yasalaşması kuvvetli bir olasılık.

Peki, torba yasada tam olarak hangi düzenlemeler var, eğer bu hali ile yasalaşır ise hangi sonuçlar doğacak, ayrıntılı olarak açıklayalım.

 

SGK Prim Borçları Yapılandırılıyor

Torba yasadaki ilk düzenleme SGK prim borçlarına dönük.

Özellikle Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine geçişte yaşanan sorunlar birçok yoksul vatandaşa aslında olmaması gerekirken yüksek prim borçları çıkartılmasını getirmişti.

Tasarıdaki düzenleme ile prim borçlarının yüksek gecikme cezası ve gecikme zamları siliniyor; bunun yerine enflasyon oranınca güncellenerek yeniden yapılandırılması gündeme geliyor.

Borçların taksitlendirmesi 18 aya kadar % 15’e kadar faiz ile yapılabilecek.

2014 Nisan ayı ve öncesindeki SGK prim borçları kapsamda bulunuyor…

Yapılandırılabilecek prim borçları asgari işçilik incelemesi borçlarını; topluluk sigortası primi, isteğe bağlı sigorta primleri, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı gibi fer’ileri de kapsıyor.

 

Vergi Borçlarına Af Var

Tasarıdaki ikinci temel düzenleme ise vergi borçlarına yönelik.

Bu kapsamda 30.4.2014 tarihi bir milat kabul ediliyor.

Yapılandırma ve affa konu olacak vergi alacakları şunlardan oluşuyor:

- Nisan ayı ve öncesindeki dönemlere ait, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları.

- Nisan ayı ve öncesinde yapılan tespitlere ilişkin vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları.

- Nisan ayı ve öncesinde vadesi geldiği halde ödenmemiş olan çeşitli kanunlara ilişkin idari para cezaları.

Tasarı ile getirilen bir düzenleme de 120 TL altındaki idari para cezalarının tahsilinde vazgeçilmesi ve cezaların silinmesi.

 

Düzenli Ödeyenler “Enayi” Yerine mi Konulmakta?

Bazı okurlarımız ve medyadaki çeşitli yorumcular af kanunu ile borçlarını düzenli ödeyen vatandaşların mağdur edildiğini savunuyor.

Prim borçları açısından böyle bir durum söz konusu değil. Zira primini zamanında ödeyen işverenler brütte yüzde 30’a varan oranlarda indirimli ödemekteler borçlarını.

Keza düzenli prim ödeyen GSS borçluları da en üst seviyede sağlık hizmetlerinden yararlanabildiği için onlar da dezavantajlı değiller.

Başka bir deyişle prim borçları konusunda erken ve zamanında ödeyene ciddi avantajlar var, bu kişiler kesinlikle mağdur edilmiyor…

Ancak vergi borçları için ilave bir düzenleme getirilmesi gerekmekte.

Vergi borcunu düzenli ödeyen vatandaşların borçlarının tatmin edici bir indirime tabi tutulması gerekiyor. Bu indirim düzenli ödemeyi cazip hale getirecek ve düzenli ödeyen mükellefleri tatmin edecek bir oranda olmak zorunda.

Torba yasada bu yönde bir düzenleme olmaması büyük bir eksiklik.

 

Düzenlemede Kasa Affı da Var

Torba yasa ile düzenlenmiş bir başka uygulama da kasa affı.

Bu kapsamda, Kurumlar vergisi mükelleflerinin 31.12.2013 tarihi itibariyle şirketlerin bilançolarında görülmekle olan ancak işletmelerinin kasalarında mevcut bulunmayan bakiyeler kapsama alınıyor.

Belirtilen tarih itibariyle işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri için ortaklardan alacaklı bulundukları tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını düzeltebilmeleri imkânı sağlanıyor.

Bunun için ise Kanunun yayım tarihinden itibaren üç aylık bir süre tanınıyor.

Bu süre içerisinde net alacak tutarları vergi dairelerine beyan edilecek ve beyan edilen tutarlar üzerinden de yüzde 3 oranında vergi ödenecek. Böylece “kasa affı” kapsamında düzeltmeye imkân verilmiş olacak.

 

---

Kıssadan Hisse

Es-sual: “Dirahta ger ziyan etse karınca

Günah var mıdır anı kırınca?”

— Kanuni Sultan Süleyman

El-cevap: “Yarın Hakk’ın divanına varınca,

“Süleyman’dan hakkın alır karınca.”

— Ebussuud Efendi

---
 

Sorularınız için:

 

Yazarın tüm yazıları için:

 

 

 

Yorumlar