BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.469,84
GÜNCEL

Vatandaşlar taksit fırsatı için hareketlendi!

Tüketiciler BDDK’nın kredi kartına getireceği limitlerden kurtulmak amacıyla şimdiden kart borcunu 12 taksite böldürüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartında taksi sınırını 9 aya çeken, cep telefonu ve kuyumculukta taksiti sıfırlayan düzenleme için 1 Şubat 2014'e kadar geçiş süreci tanıması taksitlendirme işlemlerinde yeni bir fırsat dalgasına yol açtı.

FAİZ KAZANCI YÜZDE 16

Bugün gazetesinin haberine göre; kredi kartında taksit süresinin şubattan itibaren 9 aya çekileceğini tüketicilere duyuran fırsatçılar, kart müşterilerine mevcut borçlarını 12 ay ertelemek için acele etmeleri çağrısında bulunuyor. Fırsatçılar, çağrıya cevap veren tüketicilerin kredi kartı borcunu nakit ödemeyle kapatıp, aynı kartı 12 ay borçlandırıyor. Fırsatçılar bu yolla tüketiciler üzerinden yıllık yüzde 16'ları aşan oranlarda faiz geliri elde ediyor. Kart borçlusu vatandaşlara yönelik "yasal" hizmet sunduklarını iddia eden fırsatçılar, kredi kartlarıyla sağlanan taksit imkanını hiçbir risk üstlenmeden yüksek kazanca dönüştürüyor. Taksit süresinin 9 aya çekilmesi, taksit tutarını yükselteceği için bu kesimin sunduğu fırsatın avantajını bir miktar düşürecek.

ALTIN PAKETLERİ HAZIR

Taksit imkanının kaldırılması kuyumcuları da harekete geçirdi. Kuyumcular, müşterilerine paketler halindeki altınları kredi kartına 12 taksitle satışa başladı. 10 küçük altın ya da 5 yarım altından oluşan paketleri 1 Şubat'a kadar 12 taksitle satmayı hedefleyen kuyumcular, aynı zamanda bazı kartlara 3 ay erteleme fırsatı da sunuyor.

1 AYLIK GEÇİŞ SÜRECİ TEKNİK

BDDK yetkilileri, 1 aylık geçiş sürecini teknik zorunluluktan dolayı uygulamak zorunda kaldıklarını belirtirlerken, "Kredi kartı POS cihazlarının ve bilgisayar sistemlerinin yeni duruma ve limitlere göre ayarlanması gerekiyordu. 1 aylık süre içerisinde bu işlemlin tamamlanacağı düşünüldü" dediler.

'CEP'E KOMİSYON ZAMMI YAPILABİLİR

Cep telefonu pazarında 1 Şubat sonrası için formül arayışları da sürüyor. Taksit yasağına girmemek için satılan cep telefonlarını bilgisayar, televizyon ya da 9 taksite izin verilen benzer cihazlar gibi gösterme planları yapan satıcılar, bu durumda bankalara ödenecek komisyonda artış olabileceğini belirtiyor. Satıcılar, artan komisyonun müşteriye yansıtılması nedeniyle bir miktar zam olacağını, taksit isteyen tüketicilerin bu zammı ödemek zorunda kalacağını ifade ettiler.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR