BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,16
GÜNCEL

Üstün zekalı çocuklar böyle belirlenecek

Uluslararası Eğitimde İnovasyon Merkezi (ICEI) ile Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) arasında imzalanan protokol ile Türkiye'deki üstün zekalılar, ilk kez kullanılmaya başlanacak "Sıra Dışı Düşünme Potansiyeli Testi" (EPOC) ile tespit edilecek.

ICEI Direktörü Prof Dr. Taisir Subhi Yamin ile TÜZDER Eğitim Koordinatörü Ömer Faruk Şekeroğlu arasında üstün zekalı çocukların belirlenmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

Yamin, imza töreninin ardından düzenlenen "Üstün zekalı çocukların eğitim ve ihtiyaçları" konulu panelde, farklı ülkelerde üstün zekalı çocuklar için faaliyet yürüttüklerini söyledi.

TÜZDER ile hayata geçirdikleri projenin önemine değinen Yamin, "İlerleyen süreçte üstün zekalı çocukların, ebeveyn ve öğretmenlerin eğitimleri konusunda ortak çalışmalar yürüteceğiz. Bu kapsamda, 5 yıldır Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede kullanılan dünyadaki en güncel ve en kapsamlı test olan EPOC, Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak. Bu test ile dahi çocuklar tespit edilip, eğitimleri bu çerçevede yapılacak." dedi.

ÜSTÜN ZEKALILARIN TESPİTİNDE YENİ BİR AŞAMA

TÜZDER Genel Başkanı Tunahan Coşkun da iş birliği kapsamında ICEI'nin Türkiye temsilciliğini kendilerinin yapacağını açıkladı.

Coşkun, ICEI ile ilk ortak faaliyetlerini, TÜZDER Dahi Park Özel Atölye öğrencileri ile yapacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"TÜZDER olarak yıllardır üstün zekalı çocukların tespiti ve eğitimi konusunda önemli çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımıza yeni bir boyut kazandırıyoruz. Bu kapsamda, dünyada öncü bir kuruluşla iş birliği yapacağız. İş birliği sonucunda, şu anda bu alanda dünyadaki en etkili test olan EPOC'u ülkemize kazandırdık. Bu çok önemli bir gelişme. Bu test ile üstün zekalıların tespiti ve eğitiminde yeni bir aşamaya geçmiş bulunuyoruz." diye konuştu.

EPOC TESTİ NEDİR NASIL YAPILIYOR?

EPOC, 11 ülkede 5-18 yaşlarındaki çocukların sıra dışı düşünme ve potansiyellerini ölçmede kullanılıyor. Test, anlaşma kapsamında Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak.

Bireylerdeki sıra dışı becerileri statik olarak ölçen diğer testlerden farklı olarak bu süreci dinamik olarak değerlendiren test ile kendine özgü düşünebilme sürecine sokulan çocukların sıra dışı düşünebilme potansiyeli ölçülüyor.

Test ile yaratıcı potansiyelin birçok yönü tek bir başlıkta ölçülebiliyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR