BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen en yeni yerler

Farklı kültürlerin, medeniyetlerin, dinlerin ve tarihi dönemlerin küresel kültürde bıraktığı izler arasından en nadide örnekleri seçip listeleyen UNESCO, Dünya Mirası Listesi'ne 29 yeni yeri ekleyerek insanlığın ortak mirasını biraz daha zenginleştirdi. Brandlifemag.com'un derlemesiyle işte gezegenin her bir köşesinden, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen yeni yerler...

İnsanlığın ortak mirasına ait en önemli örneklerin bulunduğu Dünya Mirası Listesi, gezegenin tarihinin zenginliği ile doğasının çeşitliliğini kutluyor.

Birçok farklı kritere göre seçilen bu yerler tarihi, doğal ya da bilimsel açılardan çok önemli rollere sahipler. UNESCO bu şekilde, bazıları herkes tarafından çok da bilinmeyen bu yerlere hak ettikleri değeri verip daha görünür olmalarını sağlıyor.

2019'da eklenen 29 yerle birlikte artık 1.211 adet yer içeren UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki her bir yer kendine has karakteristik özelliklere sahip ve hepsi bir arada, dünya tarihinin önemli bir arşivini oluşturuyorlar. Bu yıl listeye eklenenler arasında Çin’deki göçmen kuş yollarından İtalya’nın Prosecco tepelerine, Birleşik Krallık’taki Jodrell Bank Rasathanesi’nden Polonya’daki taş ocaklarına dek birçok farklı yer bulunuyor. İşte 2019'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen o yerler...

ŞEKİ HAN SARAYI - AZERBAYCAN
Tarihin en önemli ticaret yolu olan İpek Yolu üzerinde bulunan Şeki Han Sarayı, 1700'lerde ipek ticaretinin ne kadar güçlü olduğunu bütün lüksüyle ortaya koyuyor.

Birkaç stilin bir araya geldiği bir mimariye sahip olan saray, vitraylı pencereleriyle büyüleyici bir yer.

JAİPUR - HİNDİSTAN
'Pembe Şehir' olarak da bilinen Jaipur, kafes gibi tasarlanmış, çağının ötesinde bir şehir planlamasına ve olağanüstü bir mimariye sahip.

1729’da kurulan Jaipur'un Hawa Mahal ve Birla Mandir gibi birbirinden güzel yapılarının renkli cepheleri, şehri Hindistan'ın en popüler destinasyonlarından biri kılıyor.

VATNAJÖKULL MİLLİ PARKI - İZLANDA
On adet yanardağa ev sahipliği yapan ve İzlanda yüzölçümünün yaklaşık yüzde 14'ünü kaplayan bu görkemli Vatnajökull Milli Parkı, buz mağaraları, buzul vadileri ve diğer tüm etkileyici manzaraları ile İzlanda’nın eşsiz doğasını deneyimlemek isteyen herkesi cezbediyor.