BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
İŞÇİ

Türkiye'nin kangreni taşeron işçi ve 1 Mayıs

1 Mayıs işçi bayramı denilince ilk akla gelenlerden biri de Türkiye'de taşeron işçi olmak.. Taşeronlaşmanın Türkiye'nin kangreni olduğunu belirten sendika başkanları önemli açıklamalar yaptı.

Son 15 yılda taşeron işçi sayısnda yüzde 300 varan artış var. Taşeron, işverenin yapamayacağı yardımcı işlerde kullanılmadı. Günümüzde asıl işçilerin yaptığı işler bile taşerona verilmeye başladı. Bir de taşeron işçilerin iş güvenliği de konuşmamız lazım. İş kazaları daha çok taşeron iş yerlerinde oluyor. 1400 çalışanı iş kazalarında kaybettik. Bu noktada taşeron çalışaması konsunda Çalışma Bakanlığı hararetli çalışıyor. Henuz son bir noktaya gelinmedi ama bu yasa tasarısı hayata geçerse taşeronlaşma eğilimi azalacaktır. Her işi taşerona verme işi azalacak gibidir

TAŞERON İŞÇİ MECLİS'TE ÖNCELİKLİ KONULARIN BAŞINDA

Kıdem tazminatına kavuşamayanların önemli bölümü taşeron çalışanlar, özellikle esnek çalışma şekillleri. Çalışmalar var, iş yasaları neler getirir bunlar önemli gündem maddeleri ama biz bunları konuşmak yerine başka şeylerle ilgileniyoruz.

Meclis'te taşeron işçiler ile ilgili öncelikli konular bunlar oldu. Öncelikle çalışma saatlerinin düşürülmesi. Taşeron sorunu, maalesef Türkye'nin öncelikleri arasında yer almıyor.

TAŞERON YASASI NE DURUMDA?

Çalışma Bakanlığı'nda işçi ve iş verenlerle birlikte 3'lü danışma kurulu yaptık. Esas, taşeron işçiliğini halledilmesi için çağırıldık ama altına bakıldığında taşeron işçilik Türkiye'nin kangreni. Günümüzde 1 milyonun üzerinde taşeron işçi var ve az ücretle kötü şartlar altında çalışıyolar. Maalesefk işçi ölümleri hep taşeronlarda oluyor. Biz bu işim çözümünden yanayız. Kamu ve KİT'lerde çalışan taşeron binlerce işçiler var. Her işin taşerona verilmesi yolu açıldı. Biz bu işin önlemini alacağız...

Her işi taşerona verelim tutumuna karşıyız. Hastanelerde doktor hemşire var taşeron işçisi, hangi işlerin taşerona verileceği yasalarda belirli ama şu an tüm işleri taşerona vermeye çalışıyorlar.

Yorumlar 17 Yorum
ÇOK OKUNANLAR