BIST 9.104
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,15
GÜNCEL

Türkiye'nin aldığı koronavirüs aşısıyla ilgili sevindirici haber!

Çin aşısının geniş çaplı Faz çalışmalarının yürütüldüğü Brezilya'daki Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas koronavirüs mutasyonları ile ilgili müjdeli haberi verdi.. Türkiye'nin de satın aldığı ve Çinli şirket Sinovac tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının, Güney Afrika ve İngiltere varyantlarında etkili olduğu açıklandı.

Klinik denemeleri Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da yürüten aşıya, çok sayıda ülkeden "acil kullanım onayı" verilmişti. Brezilya'da aşı çalışmasını yürüten Butantan Enstitüsü, aşının orta/ağır vakalarda yüzde 78, hafif vakalarda ise yüzde 50 etkinlik oranına sahip olduğunu açıklamıştı. Bu oran Türkiye'de yüzde 91, Endonezya'da ise yüzde 65 olarak duyurulmuştu.

Sinovac mutasyon virüse karşı etkili
Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyon geçirmesi ve yeni varyantların ortaya çıkmasıyla, mevcut aşıların virüse karşı etkinliğinin ne kadar azaldığı konusu merak uyandırıyor. Pfizer/BioNTech, ürettikleri aşının tüm mutant virüslere karşı etkili olduğunu duyurmuştu.

Türkiye'nin de satın aldığı Sinovac aşısının bu mutasyonlara karşı ne kadar etkili olduğu belirsizliğini koruyordu. Çin aşısının geniş çaplı Faz çalışmalarının yürütüldüğü Brezilya'dan, belirsizliği sonlandıran bir açıklama geldi.

'İyi sonuçlar aldık'
Butantan Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, geliştirilen Kovid-19 aşısının Güney Afrika ve İngiltere varyantlarında etkili olduğu duyuruldu. Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas: "Bu aşıyı İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı test ettik, iyi sonuçlar aldık."

Covas, "CoronaVac" adlı aşının Brezilya'daki varyantı üzerinde de test edildiğini, sonuçların yakın zamanda çıkacağını söyledi: "Sonuçlar yakında çıkacak. Olumlu sonuç alacağımızdan umutluyum."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR