BIST 9.511
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.492,22
İŞÇİ

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Çifte maaş nasıl alınır şartlar nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) ikinci bir maaş nasıl alınır? Kimler ikinci maaş alabilir? SGK, belirli şartları taşıyan kişilere çift maaş alabilme hakkını sağlıyor. Vefat eden anne-baba veya eş üzerinden maaş alınır mı? Kişinin kendi maaşı olsa bile vefat eden anne-baba veya eş üzerinden ikinci bir maaşı alabiliyor. Birçok kişi kendi maaşının kesileceği kaygısıyla bu uygulamayı bilmiyor. Veya bu uygulama yerine başvurmak istemiyor. SGK'dan nasıl iki hatta üç maaş alınabilir? İşte detaylar

SGK, belirli çalışma süresini ve yılını taşıyanlara emekli maaşı veriyor. Bunun dışında eşi vefat edenler için dul, ölüm aylığı, anne-babasından biri ölenler için de yetim aylığı bağlıyor. Emekli maaşı alsanız bile eşiniz öldüğünde dul aylığı, anne veya babanızdan biri öldüğünde de yetim aylığı alabiliyorsunuz.

SGK'DAN ÇİFT MAAŞ ALABİLECEK OLANLAR KİMLERDİR?

Milliyet'in bir haberine göre, SGK, bazı şartlarda çift maaş hakkı tanıyor. Bu hak özellikle daha ziyade kadınlara sağlanıyor.

Örneğin SSK emeklisi bir kadın, BAĞ-KUR emeklisi eşinin vefatı dolayısıyla dul aylığı alabiliyor. Bunun dışında emekli aylığı alan dul/boşanmış/bekar bir kadın, emekli aylığı alan anne veya babasının vefatı dolayısıyla da yetim aylığı alabiliyor.

Dul kavramı genellikle kadınları kapsasa da bu duruma erkekler de giriyor. Aynı durum erkekler için de geçerlidir. Bazı durumlarda kişiler iki, hatta üç maaş alabilme haklarına sahip olabiliyorlar. Bu durum şöyle oluyor;