BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Torba yasa 2014- torba yasada neler var- torba yasa tam metni- torba yasa kabul edilen maddeler 08/0

Torba yasa 2014- torba yasada neler var- torba yasa tam metni- torba yasa kabul edilen maddeler 08/07/2014. Torba yasadan neler çıkacak? Torba yasa maddeleri. Torba yasa 8 Temmuz 2014 haberleri. Torba yasa son dakika. Torba yasa son durum.

MEMURLAR- Torba yasa 2014- torba yasada neler var- torba yasa tam metni- torba yasa kabul edilen maddeler 08/07/2014. Torba yasadan neler çıkacak? Torba yasa maddeleri. Torba yasa 8 Temmuz 2014 haberleri. Torba yasa son dakika. Torba yasa son durum.

TORBA YASA HABERLERİ BURADA

İhdas edilen maddelere göre, kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında kalan mera, yaylak ve kışlak gibi yerler, kamu yatırımları yapılması için gerekli bulunan yerlerden sayılarak tahsis amacı değiştirilebilecek. Belediye sınırları içinde kalan yerlerde, imar dönüşümü ile ilgili yatırım yapılacağı zaman mera komisyonunca inceleme yapılacak. Alternatif alan varsa söz konusu yatırım buraya yönlendirilecek.


Televizyonda yayınlanan programlarda tütün ürünlerinin kullanılamayacağı hükmünün ihlal edilmesi halinde, yayın yapan kuruluşa, ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde 1'inden 3'üne kadar idari para cezası verilecek. Bu miktar 10 bin liradan az olmayacak.

Maliklerinin, mülkiyet hakkının kullanılmasının engellenmemesi, can ve mal güvenliği bakımından risk oluşturmaması kaydıyla kamulaştırma veya kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesisi işlemi yapılmaksızın kamu yararı kararına dayalı olarak taşınmazların üzerinde veya altında teleferik ve benzeri ulaşım hatları ile her türlü köprü, metro ve benzeri raylı taşıma sistemleri yapılabilecek.

Kamulaştırmanın ve bedelinin kesinleşmesinden sonra taşınmaz malların kamulaştırma amacına ya da kamu yararına yönelik herhangi bir ihtiyaç tahsisine gerek kalmaması halinde, idarece mal sahibi ya da mirasçılarına Tebligat Kanunu hükümlerine göre duyuru yapılacak. Bu duyurma üzerine mal sahibi ya da mirasçıları, kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte 3 ay içinde ödeyerek taşınmaz malı geri alabilecekler. İade işleminin, kamulaştırmanın ve bedelinin kesinleşmesinden sonra 1 yıl içinde gerçekleşmesi halinde, kamulaştırma bedelinin faizi alınmayacak. Bu düzenlemenin hükümleri kamulaştırmanın kesinleşmesi tarihinden itibaren 5 yıl geçmiş olması halinde uygulanamayacak.

Düzenleme, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleştirilen kamulaştırma işlemi nedeniyle kamulaştırılan taşınmaz malların eski malikleri ya da mirasçıları tarafından söz konusu taşınmaz malların geri alınması, bedel ya da tazminat talebiyle açılan ve henüz kesinleşmeyen davalarda da uygulanacak.

Su yapılarının denetim hizmeti DSİ tarafından ya da DSİ tarafından yetkilendirilmiş, hizmet alım yoluyla anlaşılan şirketlerce yapılacak. Denetim masrafları, denetlenen yatırımcı gerçek ve tüzel kişiler tarafından DSİ'ye ödenecek. İnşaatı devam eden su yapıları için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde su yapısının denetlenmesi için yatırımcı tarafından DSİ'ye müracaat edilmesi zorunlu olacak. Üretim lisansı sahibi tüzel kişilerden denetim yaptırmayanlara megavat başına 5 bin lira ceza uygulanacak.

Görüşmelerde muhalefet milletvekilleri, özellikle kamulaştırma ile ilgili düzenlemelere tepki gösterdi. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, söz konusu madde ihdası önergelerinin geri çekilmesini, daha detaylı bir çalışma yapıldıktan sonra yeniden getirilmesini istedi.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin de kamulaştırmaya ilişkin maddelerin Anayasa'ya da aykırılık teşkil ettiğini söyledi.

Komisyon, çalışmalarına bugün saat 15.00'te devam edecek.

MİLYONLARIN GÖZÜ TORBA YASA 2014'TE

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasını da içeren torba yasa tasarısı görüşülüyor. Tasarının borçlarla ilgili kısmındaki eksiklikler, verilen önergelerle gideriliyor. Vergi ve SGK borçlarına belediye borçları, muayene ücretleri gibi konular da eklendi.
Torba yasa tasarısının sosyal güvenlik boyutunda da büyük yenilikler olacak. En önemlisi, anneler arasındaki ayrım kaldırılacak ve borçlanma 3 çocuğa çıkacak.
Taşeron işçiye önemli haklar gelecek.
İşte bu noktada da aynen borçların genişletilmesi gibi bazı eklemelere ihtiyaç var.
En azından bu yönde talepler var.
Anneler arasındaki eşitsizlik giderildi ama burada kadın-erkek ayrımı kaldırılmadı. O yüzden mutlak surette erkeklerin askerliklerinde olduğu gibi, kadınların da sigortadan önceki doğumları borçlanabilmesi sağlanmalı.
Burada belki bazı sınırlar konulabilir ama bu hak annelere tanınmalı.

TALEPLER VAR

Yaşını, yılını tamamlamış ama primi eksik binlerce yaşlı vatandaş emekli olamıyor.
Bunlara, belki belli bir yaş sınır tutularak (60 gibi) toplu ödeme ile emeklilik hakkı verilmeli.
Yine binlerce esnafın bir derdi var. O da yıllarca vergi kaydı olup, Bağ-Kur'a uygun bir iş yapmalarına rağmen yani dükkan açmalarına, şirket ortağı olmalarına rağmen Bağ-Kur kayıtlarını yaptırmamışlar. Bu vatandaşlar için de bu yıllarını borçlanabilecekleri ve emeklilikten saydırabilecekleri bir imkan verilmeli. Taşeron işçilerin ise kafası karışık.
Ortada Yargıtay kararları var, muvazaa hükümleri var ama kadro yok. Bunların mutlak surette yasada açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Bu arada KPSS'ye girip memurluk bekleyenlerin de hakkının yenmemesi lazım.

KPDK GÜNDEMİ

Bu arada Kamu Personel Danışma Kurulu'nda (KPDK) gündeme gelip konuşulan konular da unutulmamalı. Memurun disiplin affı beklentisi, derece isteği ve ek gösterge talepleri gündeme alınmalı.
Aynı şekilde işçi kadrosundaki üniversite mezunlarının memur olma istekleri var. Yine 4C'liler yıllardır kadro bekliyor.
Akademisyenler ise zam istiyor. Öte yandan adliye personelinin mesai isteği, memurların gece nöbet yasağı, emeklilikte kıdemin 35 yıla çıkması gibi konular da yasaya girmesi istenen maddeler...

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR